Toader: Să nu ne îngrijoreze reacția SUA; rolul meu a fost să arunc bulgărele la vale

E.b. | 29.11.2017

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat că poziția Departamentului de Stat al SUA cu privire la legile justiției nu ar trebui să ne îngrijoreze, iar modificarea acestei legislații este necesară, rolul său fiind acela de a da un impuls discuțiilor pe această temă.

Pe aceeași temă


 

Tudorel Toader a fost prezent miercuri la lansarea de carte a colegului său de Cabinet Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri.

 

"Noi avem o bună colaborare cu Departamentul de Stat al Statelor Unite, cu toate ambasadele. Ambasadorul și ambasada reprezintă interesele statului respectiv în România, care pot fi de ordin economic, cultural, științific, universitar și așa mai departe", a spus ministrul, în cadrul unor declarații de presă, citat de Agerpres.

 

Întrebat dacă ar trebui să ne îngrijoreze reacția Departamentului de Stat al SUA, el a răspuns: "Sunt convins că nu trebuie să ne îngrijoreze. Noi avem deplina libertate să legiferăm așa cum Constituția ne cere, să legiferăm în parametrii și standardele europene și internaționale".

 

"Faptul că un ambasador, un departament își exprimă o anumită poziție nu trebuie să ne îngrijoreze pentru că noi, repet, avem competențele, capacitatea, libertatea de a legifera. Noi trebuie doar să avem grijă, repet, să avem grijă să ne îndeplinim acest mandat în limitele statului de drept și în parteneriatele și colaborările pe care le avem", a adăugat Toader.

 

Șeful de la Justiție a precizat că fondul relației cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, este de bună colaborare, chiar dacă uneori au existat și păreri diferite.

 

"Eu am luat poziție publică față de acest comunicat și vă spuneam — și repet — că Departamentul de Stat se exprimă cum și cât i se permite. Eu am discutat de multe ori cu ambasadorul SUA. Chiar dacă uneori nu am fost cu totul de acord în unele probleme, chiar dacă uneori am mai pus niște accente și ne-am trimis niște mesaje publice, fondul relației este de bună colaborare. Nu înseamnă că dânsul nu are libertatea să-și exprime o opinie, dar, dacă-și exprimă o opinie, o preocupare, o îngrijorare, nu înseamnă că îmi schimb condiția și eu mă abat de la ceea ce știu că trebuie să fac, în parametrii competențelor legale și în parametrii exigențelor constituționale", a susținut ministrul Justiției.

 

Totodată, el a fost întrebat de jurnaliști care crede că sunt articolele din Legile justiției care i-au îngrijorat pe americani.

 

"Vreau să vă spun un lucru: înțeleg, e o dezbatere de dată recentă că Departamentul nu prea are reprezentarea conținutului comunicării și că ar fi trimis la ambasadă. Repet, mă exprim în limita informațiilor publice", a adăugat el.

 

Potrivit lui Toader, procedura de modificare a legilor era necesară.

 

"CSM a cerut-o în 2015, în 2016, era necesară, iar eu vă spun în deplină cunoștință de cauză, dat fiind faptul că, în cariera pe care am avut-o și o am, am lucrat și lucrez doar în domeniul sistemului. Eu am elaborat acel proiect de legi, l-am prezentat. De la început nu am crezut faptul că va rămâne ad literam, așa cum am propus eu, dar rolul meu, și o să vedeți, rolul meu va rămâne: acela de a fi generat discuția, schimbarea, modificarea, de a fi readus în actualitate nevoia de schimbare și perspectivele de schimbare. Faptul că a preluat comisia (Comisia specială privind Legile justiției — n. r.), faptul că a mai modificat este foarte bine, dar să nu uităm: rămâne răspunderea magistraților, rămâne ad literam cum am propus-o eu, cu precizarea că se definește ce este rea-credință și neglijență.

 

Deja este un câștig, dacă numai atât rămâne, deja este o reformă a sistemului, pentru că nimeni nu este în afara legii și fiecare dintre noi răspundem pentru ceea ce facem. Rămâne Inspecția Judiciară, cu statutul special, este deja un alt câștig. Rămâne separația competențelor, carierelor între procurori și judecători, inclusiv programa cu magistratura. Eu am propus să aibă o experiență de cinci ani în profesii juridice liberale, am văzut că în comisie a rămas propunerea de patru ani, nu înainte, ci după ce este admis, e cam tot acolo. Ideea este să nu dai puterea ca magistrat unuia care nu are experiență de viață, să înțeleagă modul în care norma se aplică și efectele pe care le produce asupra cetățeanului și asupra statului de drept", a continuat oficialul guvernamental.

 

El a subliniat, încă o dată, că rolul său a fost acela de a fi generat discuții pe această temă.

 

"Orice schimbări vor fi, eu sunt foarte mulțumit că am adus în actualitate discuția, că am arătat direcțiile de schimbare, că cele fundamentale vor rămâne. Sigur, nicio lege nu este perfectă. Cu timpul se va mai putea modifica. Dacă vreți, eu au făcut efortul de a da bulgărele la vale, după care el se rostogolește, se limpezește, dar important este să dai impulsul, să generezi schimbarea și să dai direcția", a mai spus Toader.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22