Comisie parlamentară pentru abuzurile Realității

Negarea faptelor e primul dintre semnalele paranoiei guvernamentale actuale.

Andrei Cornea 03.04.2018
SHARE 8

De același autor

 

Săptămâna trecută, un „desant“ al Băncii Naționale, în frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu, a discutat cu comisia pentru buget-finanțe din Senat, la invitația acesteia. (Comisia e condusă de un liberal.) În mod relativ surprinzător, deși proclamă pretutindeni nevoia de dialog, de la întâlnire au lipsit senatorii puterii. Liviu Dragnea nu s-a mirat, ba chiar a lăsat să se înțeleagă ceva mai târziu că absența lor ar fi fost deliberată. Există, pesemne, anumite divergențe între conducerea BNR și coaliția de la putere. Prin urmare, în loc să profite de ocazie pentru a încerca să aplaneze divergențele, sau măcar să le înțeleagă, senatorii PSD, la ordinul lui Liviu Dragnea, au preferat să le ignore.

 

Fără îndoială că, dacă ar fi participat la întâlnire, li s-ar fi explicat cu date și cifre că reaprinderea inflației din ultimul timp are drept cauză creșterea economică bazată pe consum promovată de guvernul lor. Muzica pe care ar fi auzit-o n-ar fi fost pe placul urechilor lor sensibile și le-ar fi fost greu s-o acopere cu propria lor arie. Atunci s-au prefăcut că acea muzică nu există. Negarea faptelor e primul dintre semnalele paranoiei guvernamentale actuale. Celălalt semn este teoria „statului paralel“ prin care se oferă un fel de substitut pentru faptele negate. De vină pentru nerealizările guvernării nu sunt anumite cauze obiective, analizabile și care pot fi în mod realist contracarate sau eliminate, ci anumite voințe personale malefice, subiective, ele însele puse în mișcare de forțe oculte, ori de invidie, răutate și prostie, în cazul cel mai bun, de ignoranță. Soros, DNA, „serviciile“, câțiva eurodeputați precum Monica Macovei și, mai nou, Cristian Preda, chiar Comisia Europeană au fost incluși în rândul răufăcătorilor din „statul paralel“. De curând, Dragnea, secondat de Gabriela Firea la Primăria Bucureștiului, au început să se răstească la opoziție, lansând amenințări. Opoziția lungește și ea astfel lista complotiștilor, deoarece se mai întâmplă și minunea să-și asume rolul de opoziție.

 

În această situație, mă aștept ca BNR să fie și ea „demascată“ public ca parte a „statului paralel“, deoarece, chipurile, n-ar face nimic pentru a stopa creșterea serioasă a inflației și deprecierea leului, ceea ce erodează câștigurile salariale și contribuie la declinul în popularitate al PSD. Presupun că vor fi niște emisiuni de televiziune grotești la Antena 3 și RTV, după care se va invoca „neliniștea în spațiul public“, pentru a se înființa vreo comisie parlamentară ad-hoc. Va urma tracasarea conducerii BNR, intimidarea ei, spre a o determina să accepte indicațiile de politică financiară ale puterii. Se va încerca, presupun, și modificarea legii după care funcționează BNR.

 

De fapt, ceea ce nu poate suporta puterea de la București (și orice putere care vrea să guverneze discreționar) este persistența unor instituții independente care nu i-au acceptat deocamdată dictatul sau, măcar, nu l-au acceptat complet. Justiția, inclusiv DNA sunt astfel de instituții, iar puterea încearcă de peste un an să și le subordoneze. La fel este și BNR. La fel stau lucrurile cu opoziția, cu unii europarlamentari care, chipurile, „defăimează țara“ și trebuie aduși în rând sau chiar pedepsiți. Ba până și guvernele PSD trecute (Grindeanu și Tudose) păreau prea independente la un moment dat, nu suficient de dispuse să nege cu totul „rezistența faptelor“. Drept urmare, au fost dărâmate de Dragnea însuși, incapabil să-și recunoască propriile erori. (S-ar putea ca și reîncălzirea „supei descentralizării“ și amenințările lui Dragnea la adresa miniștrilor Cabinetului Dăncilă să fie inspirată de aceeași teamă de insubordonare și minimală independență a unor miniștri și secretari de stat, care nu reușesc să administreze numai după ordinele partidului.) Independența, oricât de relativă – sau, mai bine, dependența față de fapte, și nu față de comenzile partidului –, nu mai este tolerabilă.

 

De fapt, cred că d-l Dragnea și consilierii săi ar trebui să ia o decizie radicală, dar nu neașteptată, ci conformă „logicii“ lor; ea i-ar scuti să se piardă în detalii pe viitor: ar trebui să spună sincer că pe lista lungă deja a „statulului paralel“ au introdus Realitatea însăși. Și pe bună dreptate: nu le dejoacă ea neîncetat „programul de guvernare“? Or, fiindcă acesta e strălucit și benefic, rezistența ei nu poate însemna decât că ea e răuvoitoare. Trebuie, prin urmare, chemată la ordin neîntârziat. Cel mai bine, pe moment, va fi să se înființeze o comisie specială, gen „Comisia Iordache“, de pildă, numită „Comisia pentru analiza abuzurilor Realității“. Ideal ar fi ca d-l Tăriceanu, strălucit om de stat, mare liberal și aliat de nădejde al PSD, să-și asume conducerea comisiei. Ar fi cu totul simpatic să asistăm la lucrările acestei comisii, care se vor încheia cu un raport. Însă ce se va întâmpla dacă doamna Realitate, urmând exemplul de rău augur al doamnei Kövesi, nu se va prezenta la comisie, deși va fi somată repetat s-o facă, iar CCR a decis că e obligatorie prezența celui citat? În acest caz, ca ultimă soluție, propun ca aleșii nației, după ce se vor fi reunit într-o ședință solemnă și eventual prin intermediul bunelor oficii ale BOR, să se adreseze cu o plângere bine argumentată șefului doamnei în cauză – adică Domnului însuși. Căci nici ea măcar, Realitatea, nu poate fi chiar așa de capul ei!

Comentarii 8

Joaquin Murieta - 04-07-2018

Industria aia pe care au distrus-o Roman, Stolojan si mai ales Basescu producea exact acele arme pe care mai tarziu, dupa distrugerea industriei, Romania le-a importat din SUA. Cand au distrus-o au spus ca armele sunt cheltuieli inutile ne-necesare Romaniei. Dupa ce au distrus industria de aparare aceleashi arme pe atunci inutile au devenit neaparat necesare apararii Romaniei si cum industria de aparare fusese distrusa deja ele au fost importate din SUA si astfel au primit politicienii si ziarishtii mita pe care o dau Americanii de cate ori incheie cate un contract militar.

Răspunde

Theodor Iliescu - 04-05-2018

Regret dar GRESITI ! Nu stiu daca este o greseala intamplatoare sau este bine gandita si ... ordonata ! Nu cheltuielile pentru inzestrarea armatei duc tara la subdezvoltare ! Nu ! Ci politica parsiva dusa de niste banditi - autonumiti "politicieni" . Si - pentru incercarea de a va lamuri - iata cateva majore dovezi de prostie,incompetenta, pungasie sau "banditism de stat" care conduc la subdezvoltarea Romaniei : 1/ Fondurile europeene pentru dezvoltare NU AU FOST NICIODATA CONSUMATE ! Cine se face vinovat ? 2/ Toata industria Romaniei - sau aproape toata - a fost praduita , data la fiare vechi (vezi imbecilele declaratii ale lui Petre Roman) 3 / Si restul intreprinderilor acutuale de stat - sunt sistematic distruse de guvernele 1., 2.0, 3.0 Dragnea-Valcov prin decapitalizarea = furtul sistematic al beneficiilor , pentru acoperirea pierderilor din buget 4/ Cu guverne compuse din "specialisti" practic semi-analfabeti se continua destabilizarea economiei nationale 5/ Cu tot felul de legi hoate sau "revolutii" fiscale incropite de tot soiul de "prostalai fuduli" - care necesita zeci de carpeli se pierde increderea celor care investesc si muncesc in Romania - Si fara INCREDERE nu mai este NIMIC de facut. Si ar fi nenumarate alte aspecte si actiuni total gresite luate sau in "curs de..." - de marele carmaci de teleorman , impreuna cu gloata de ministri, adjuncti, consilieri si alte soiuri de "neica-nimeni" ajunsi pe "cai mari" fara a sti sa calareasca... Deci - incearca sa mai gandesti - cu proprii neuroni - fara sa apelezi la "ciorne" ca biata "vasiliva de videle" !

Răspunde

Emanuel Actarian - 04-05-2018

Domnule Muncaciu, cu tot respectul, mai lasati-ne! Aveti toata tara sa va faceti de cap fara cap. Lasati-ne macar 2-3 oaze de normalitate intr-o tara intoarsa complet pe dos. Aveti sute de site-uri, ziare, televiziuni si alte mijloace de propaganda. Scrieti acolo. Veti fi, va promit, apreciat.

Răspunde

sorin muncaciu - 04-04-2018

Despre care realitate vorbiti domnule Cornea??? Realitatea Protocoalelor anti-constitutionale ale dictaturii mascate a SRI, despre strategia : Countering the State Capture a ONG-rilor lui Soros ?? Depre agentii SRI care participa la instrumentarea investigatiilor penale, care, au tupeul sa stea langa procurori la interogatorii, sau, la Protocoale SRI si Inalta Curte , DNA si Inalta Curte, cele 67 de protocoale secrete, de "campul tactic" din justitie sau la putreziciunea politiei politice a anilor 50' reactivata sub presedentia lui Basescu ??? Dar daca aflam ca, toata aceasta politie politica a fost constituita la" presiune" externa ??? Ce fel de stat de drept suntem, daca, in Constitutie sunt prohibite expres "protocoalele secrete"( cu exceptia celor militare asumate de guvern) si toata justitia, si nu numai, functioneaza pe baza de protocoale secrete ! Pe dumneavoastra nimic din situatia grava a uzurparii a ordinii de drept nu va deranjeaza, dumneavoastra aveti o problema cu vizita lui Isarecu la Parlament!! Halal, jurnalism profesati dumneavoastra!! By the way, Isarescu este un alt agent al intereselor straine, a fost impus de Federal Reserve si face jocul dinastiilor bancare occidentale, odata la doua luni se duce la BIS, Basel pentru a da raportul si primi ordine!! Dumneavoastra domnule Cornea, jurnalist de jurnalist , nu aveti nimic de spus de "independenta BNR", prin aberatia Consiliului de Supraveghere Macro-prudentiala , profund anti-democratic , de altfel, exact la fel ca statutul : Federal reserve, BCE, BIS, BM, FMI toate institutiile centrale sistemului monetar international care sunt "indepoendente " de vointa popoarelor!! Acesta, independenta de factorul politic, este aberatia motivatiei neoliberale a independentei bancilor centrale nationale dar, de fapt, a dependentei dovedite fata de politica si interesele dinastiilor bancare occidentale!!

Răspunde

?????? - 04-04-2018

Remarcați totuși că într-o democrație în care funcționează echilibrul puterilor în stat, și independența justiției, parlamentul, fie el mai mult sau mai puțin reprezentativ, nu are posibilitatea de a impune reprezentanților justiție, ''chestii, socotei" cum ar fi zis probabil și "celebrul Bachus", interpretat de Ștefan Mihăilescu-Brăila, "în exercițiul exercitării unor forme inițiale, de capitalism" ?

Răspunde

emil - 04-04-2018

Intodeauna Parlamentul infiinteaza comisii pentru a musamaliza infractiunile.

Răspunde

Joaquin Murieta - 04-03-2018

Realitatea este ca Romania nu se poate dezvolta cu actualele cheltuieli militare exagerate. De aia a dat faliment Grecia si si Romania va da faliment daca nu reduce drastic cheltuielile ne-productive. La cheltuielile militare inacceptabil de mari se adauga in Romania chelruieli imense cu SRI, SIE, DNA, procurori, judecatori, etc toti cu salarii imense. Daca Germania sau Japonia ar cheltui acelashi procent cat cheltuiesc Romanii ar ajunge si ei in situatia Romaniei. Evident Germania sau Japonia nici-o-data nu vor risipi banii importand armament din SUA. Cum se apara Koreea cu propriile arme nucleare ar putea face si Romania si s-ar plati mult mai putini bani decat pe F-16 si Rakete importate din SUA dar n-ar mai primi Iohannis si domnii ziarishti mita de la Washington.

Răspunde

horatiu - 04-03-2018

SUNT NECESARE NENUMARATE COMISII 1. comisie pentru abuzul de a fi traitori pe aceste meleaguri stravechi 2. comisie pentru abuzul planetei pamant de a accepta ca este locuita de oameni 3. comisie pentru abuzul de a nu abuza de nimic pe vremuri aceste activitati erau incluse in conceptul de 'a taia frunze la ciini'

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22