Eșecul mineriadei lui Dragnea din vinerea neagră

Ce a urmat după ora 23 a serii de 10 august va rămâne un reper de brutalitate, alături de mineriade, în istoria ultimilor 29 de ani. Regimul Dragnea și-a mai înscris o „izbândă“ în palmaresul antidemocratic.

Andreea Pora 14.08.2018

De același autor

 

Operațiunea „violența și intimidarea“ este un eșec. Unul direct proporțional cu agresivitatea jandarmilor, cantitatea de gaze lacrimogene și apă aruncată peste protestatari, cu numărul grenadelor, bastoanelor și bocancilor înfipți în stomac. Un eșec nu doar pentru că demonstrația de forță și-a ratat scopul, acela de a induce frica, dar a generat și mai multă determinare - sâmbătă seara la proteste au fost peste 60.000 de oameni. Eșec și pentru că a arătat încă o dată lumii întregi fața hidoasă a actualei puteri, capabilă de orice, inclusiv să-i snopească în bătaie pe cetățenii care o contestă. Orice ar spune propaganda și oricâte teorii ar face sfătuitorii cu egoul balonat (gen Mungiu-Pippidi și Cristoiu), este o oroare să te folosești de huligani ca să deturnezi un miting pașnic, cu atât mai mult unul al Diasporei, ca să justifici apoi violența forțelor de ordine împotriva oamenilor. Femeile, copiii, bătrânii, infirmii în cărucioare, jurnaliștii care au fost gazați și bătuți fără discriminare nu erau radicali de dreapta (sau stânga) pregătiți pentru violențe cu cocteiluri Molotov, cum vedem prin Europa (că tot se fac astfel de comparații). Democrație à la Dragnea! Un eșec și pentru că planul a fost transparent și, pe măsură ce se adună probe, imagini și mărturii, îndelunga premeditare devine tot mai evidentă. Și mai prostească. Demnă de celebrul slogan. În plus, este și un imens eșec de imagine pentru PSD, brutalitățile nejustificate au făcut înconjurul lumii, generând stupoare și revoltă. Și, dacă mai contează, noi atenționări către puterea pesedistă.

 

Autorii Planului, centrul de comandă a fost la Ministerul de Interne până la 3 dimineața, iar butonul la Dragnea în buzunar, au pedalat cu zile bune înaintea protestului asupra potențialului caracter violent al manifestației, ideea fiind preluată și rostogolită de ciracii din partid și televiziunile de casă. Chiar Jandarmeria a anunțat în dimineața protestului că este gata să intervină în forță, dacă va fi cazul. Și a fost. Instigatorii - unele personaje au fost identificate ca aparținând grupului de tatuați aduși de Codrin Ștefănescu să-l apere pe Daddy, alții drept reprezentanți ai galeriilor de fotbal - și coordonatorii jandarmilor din teren, faimoșii bărbați în alb, șefii Brigăzii Speciale Vlad Țepeș, brigadă specializată în terorism!, au acționat parcă în tandem, la mica sau marea înțelegere. Pe tot parcursul mitingului, adevărații provocatori au fost jandarmii și este meritul majorității protestatarilor că lucrurile nu au degenerat grav. Ce a urmat după ora 23 va rămâne un reper de brutalitate, alături de mineriade, în istoria ultimilor 29 de ani. Regimul Dragnea și-a mai înscris o „izbândă“ în palmaresul antidemocratic.

 

Interesant pentru mentalitatea și acțiunile viitoare ale PSD este însă modul în care se raportează - politicieni și autorități - la evenimentele pe care chiar ei le-au generat. Frapant este faptul că șefii Jandarmeriei, ministrul de Interne, premierul, parlamentari ai puterii și, il capo di tutti capi, Dragnea, consideră justificată brutalitatea intervenției. Nicio asumare, niciun regret, niciun strop de empatie cu sutele de oameni gazați, răniți și internați în spitale, niciun cuvânt de scuză. De abia luni dimineața, printre buzele strânse, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a spus șoptit „sunt imagini care nu ne fac cinste“. Dinspre guvern și PSD-ALDE nu se aud însă decât insulte, scenarii conspiraționiste și noi diversiuni.

 

Mai mult, actuala putere acreditează la unison teoria „violenței legitime a statului“. Legitimă, pentru că așa cum ne-au spus Dragnea și ai lui, președintele, protestatarii și opoziția vor să „răstoarne ordinea de drept“ și să „submineze autoritatea statului“. Vinovat: Iohannis și statul lui paralel! Aceasta este și va fi abordarea politică în continuare, linia electorală pe care se va merge. Nu are rost să discutăm serios despre substanța afirmației, e o simplă strategie de propagandă, cu priză în cel mai bun caz doar la electoratul lor, scop în care mașinăria televizată lucrează la turație maximă. Dar în mod evident, concentrarea atacurilor pe președintele Iohannis arată că acesta este perceput ca singura piedică serioasă pe care o (mai) au în față. Toți cei care au luat poziție publică - Dragnea, Dăncilă, Dan, Stănescu și diverși mercenari cu ștaiful pătat - au repetat ideea-cheie din punctajul de la partid: este mâna lui Iohannis.

 

Prea multă minte nu au în cap. Pentru că în felul acesta fac un mare serviciu președintelui și opoziției. Iohannis, a cărui inactivitate generează nemulțumire în rândul propriului electorat (după un comunicat scofâlcit a ieșit cu o declarație de presă dură de abia după trei zile!), este reîncărcat politic și electoral exact de PSD și acoliții lui. Printr-o astfel de abordare, președintele este transformat în singurul opozant redutabil al PSD, într-o ultimă redută. E de-a dreptul caraghios. Se luptă cu Iohannis așa cum au făcut cu Băsescu, deși noul „dictator“ stă cu brațele încrucișate și, în afară de a-i disprețui superior și a le da cu tifla, nu face nimic consistent. Desigur, ceea e spune are sens, e rezonabil și e de partea corectă a lucrurilor. Dar e insuficient, comparativ cu grozăvia la care asistăm. E greu în condițiile astea să convingi populația că Iohannis e ditamai conspiratorul, un personaj diabolic care aranjează violențe de stradă la mitinguri anti-PSD.

 

Dar insistența PSD pe subiect, concentrarea pe demonizarea lui Iohannis arată o strategie cu bătaie mai lungă, dar și fundătura în care sunt Dragnea și ai lui. Dau din colț în colț, știind că finalul le e aproape, și atunci folosesc ultima armă aflată la îndemâna autocraților: forța brută. Și țapii ispășitori.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22