Sondajele de opinie – de la făcătură la realitate

Andreea Pora | 17.11.2009

Pe aceeași temă

Contestate, dispreţuite şi ironizate, sondajele de opinie, cele oficiale, dau rezultate extrem de diferite, în funcţie de institut şi de cel care le comandă. O concluzie generală se poate însă desprinde din toate: Traian Băsescu se află pe o pantă descendentă şi, deşi se plasează pe prima poziţie în turul întâi, în cel de-al doilea are mari probleme.

După cum era de aşteptat, în INSOMAR-ul patronat de Sorin Ovidiu Vântu, care execută sondaje pentru Realitatea TV, Mircea Geoană a prins aripi, crescând de la 28,5% la 30% şi apoi la 32%, iar Traian Băsescu este învins în turul doi fără drept de apel de oricare dintre contracandidaţi. Aceeaşi situaţie este înregistrată şi la sondajele făcute de CCSB, institut deţinut de Camelia Voiculescu şi care lucrează pentru Antena 3. Traian Băsescu îl surclasează pe Mircea Geoană cu 34% la 28%, dar este înfrânt în turul doi. Companie foarte activă, CCSB realizează sondaje chiar la propria-i comandă, a unei misterioase Tracking Poll, a micuţei agenţii de ştiri Amos News şi a site-ului de inspiraţie PSD, inpolitics.ro, care dau toate aproximativ aceleaşi rezultate de mai sus.

Site-ul inpolitics.ro, nemulţumit probabil de rezultatele de la CCSB, a mai investit bani şi într-un sondaj comandat de Operation Research, unde înfrângerea lui Traian Băsescu este şi mai categorică.

Situaţia stă, evident, diferit în sondajele făcute de CSOP la solicitarea PD-L, unde Traian Băsescu intră în primul tur cu 37%, urmat de Mircea Geoană cu 26% şi de Crin Antonescu cu 13%. În turul al doilea, CSOP îl dă câştigător la limită pe Băsescu vs. Geoană – 51 la 49%, şi câştigător detaşat în faţa tuturor celorlalţi contracandidaţi. Un alt sondaj, realizat de data aceasta de Avangarde la comanda presaonline.ro, arată că Traian Băsescu ar pierde doar în faţa lui Mircea Geoană (52 la 48%) şi ar câştiga în faţa tuturor celorlalţi contracandidaţi, cea mai strânsă competiţie fiind între Băsescu şi Antonescu (52 la 48%).
În contextul diferenţelor flagrante între datele caselor de sondare, trebuie amintite şi rezultatele greşite date de INSOMAR la exit-poll-urile de la alegerile parlamentare sau, de exemplu, sondajul realizat de CCSB în ianuarie 2009, care avea o marjă de eroare de 21% şi spunea că prezenţa la vot la parlamentarele de anul trecut a fost de 73%!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22