Incepe lupta in PSD. Lui Geoana si echipei li se cere sa-si depuna mandatul

Fara Autor | 15.12.2009

Pe aceeași temă

Dupa esecul suferit de Mircea Geoana la alegerile prezidentiale, tot mai multi social democrati ii cer acestuia si echipei care l-a sustinut in campanie sa isi depuna mandatul. Afirmatiile dure si venite din zone diverse, anunta lupta care se va declansa in PSD atit pentru o noua conducere, cit si pentru inlaturarea grupului din jurul lui Geoana.

Ioan Rus: Sa dispara din functii Geoana si "specialistii in intrigi politice"

Ioan Rus, fostul lider al filialei Cluj, a declarat, luni seara, ca ar fi mai bine pentru partid ca unii membri din conducerea PSD, inclusiv Mircea Geoana, "sa dispara" din functii, pentru ca sunt "specialisti in intrigi politice" si au luat decizii strategice care au dus la esecul in alegeri, facind lucruri care nu au folosit niciodata partidului.

Intrebat daca este vorba, printre altii, despre Mircea Geoana, "gruparea Hrebenciuc" si Marian Vanghelie, Rus a precizat ca la aceste persoane se refera: "Cu siguranta ca da". Printre altele, el l-a acuzat pe Geoana ca a ratat reformarea partidului, desi a beneficiat in acest sens de intregul sprijin al celor din Cluj, care l-au si ajutat din acest motiv sa preia conducerea PSD de la Ion Iliescu.

In opinia lui Rus, o greseala strategica a conducerii PSD a fost iesirea de la guvernare, o decizie despre care a spus ca a fost "de neinteles" pentru unii membri de partid". "Daca nu am fi iesit, Mircea Geoana candida cu activul si cu pasivul guvernarii ca si Traian Basescu. Unul pierdea, altul castiga, dar intre timp exista Guvern, exista buget, iar in acest moment PSD se afla la guvernare, expertii acestui partid din teritoriu s-ar fi aflat la locul de munca. Deci noi am riscat un partid intreg pentru o singura pozitie", a spus Ioan Rus.

"Eu incerc sa explic ca PSD ar trebui sa prinda o alta culoare, ca altfel devine un cal mort pe care nu are rost sa incercam sa il calarim", a spus Rus.

Nichita: Intreaga echipa sa-si depuna mandatul

Dupa fostul lider PSD de la Cluj, Ioan Rus, a venit randul vicepresedintelui PSD Gheorghe Nichita sa ii ceara lui Geoana sa isi dea demisia.

"Intreaga echipa a lui Mircea Geoana, din care fac parte si eu, trebuie sa-si depuna mandatul. Fiecare sa analizeze mai departe ce a facut bun si ce nu a facut bun", a declarat Nichita, marti dimineata, la Realitatea FM.

Social democratul a mai spus ca discutiile pe aceasta tema ar trebui sa se poarte strict in interiorul PSD si sa nu se mai iasa in presa, pentru ca sunt lucruri care tin de politica partidului.

"S-a incheiat un ciclu politic si este normal ca in clipa de fata sa se faca o analiza foarte clara a acestor alegeri si partidul sa traga concluziile necesare nu la televizor, ci in interiorul sau, astfel incat sa se stabileasca mai departe ce are de facut viitoarea echipa", a subliniat vicepresedintele PSD.

Oprisan: Geoana si stafful de campanie si-au batut joc de munca membrilor PSD

Marian Oprisan ii cere presedintelui PSD, Mircea Geoana, sa isi dea demisia din fruntea partidului: "Daca Mircea Geoana crede ca a castigat alegerile, sa mearga la Cotroceni. Daca nu, sa-si dea demisia", a declarat, marti dimineata, presedintele PSD Vrancea.

"Regret enorm faptul ca sute de mii de membrii ai PSD au muncit exemplar iar stafful de campanie al domnului presedinte Mircea Geoana si inclusiv dl. Geoana, prin unele actiuni ale domniei sale, practic si-a batut joc" de aceasta munca, a afirmat Oprisan, la Antena 3.

Miron Mitrea: Hrebenciucii din partid ne conduc spre 7 ani de opozitie

Miron Mitrea ia pozitie fata de situatia in care se afla social-democratii. "Daca am fi castigat, am fi scapat de marele pericol care ne paste acum: sapte ani neintrerupti de opozitie! (...) Ma astept ca, acum, hrebenciucii din partid, care ne conduc cu «maiestrie» spre sapte ani de opozitie, sa spuna ca ma bucur de infrangerea lui Geoana. Nimic mai fals", scrie Mitrea pe blogul sau.

"Am pierdut niste alegeri care, dincolo de miza personala a lui Mircea Geoana, aveau o miza uriasa pentru PSD", avertizeaza social-democratul. Responsabili de esec sunt cei care vor incerca sa dea vina pe organizatiile cu rezultate slabe, "care vor incerca sa orienteze nemultumirile firesti spre altii ca sa-si pastreze ei functiile, sunt cei care va prezinta infrangerea de acum ca pe o mare victorie", sustine Mitrea.

Social-democratul aminteste pe blog ca l-a sustinut pe Mircea Geoana in cursa pentru presedintie, in ciuda atacurilor recente. Cu toate astea, "ma astept ca, acum, hrebenciucii din partid, care ne conduc cu «maiestrie» spre sapte ani de opozitie, sa spuna ca ma bucur de infrangerea lui Geoana. Nimic mai fals. Spre deosebire de ei, eu nu pot sa-mi bat joc de munca pe care voi ati dus-o timp de ani de zile", incheie Mitrea.

Vasile Dancu: Diaconescu are toate calitatile sa fie presedintele PSD

Fostul vicepresedinte al Partidului Social Democrat, Vasile Dancu, a declarat, marti, ca Cristian Diaconescu ar avea sanse sa preia conducerea partidului, cu o singura conditie: sa vina cu o echipa formata din "oameni curati".

"Cristian Diaconescu are toate calitatile sa fie un bun presedinte pentru PSD. Ar putea sa fie un presedinte daca ar reusi sa vina cu o echipa formata din oameni curati, angajati pentru reforma, oameni care nu considera opozitia un infern", a declarat Dancu, la RFI.

Despre Mircea Geoana, fostul strateg al PSD afirma ca va trebui sa vina in fata partidului dupa esecul din alegeri.

"Daca nu considera un agajament faptul ca a promis ca demisioneaza, nu cred ca Mircea Geoana trebuie sa-si dea demisia automat", spune Dancu. La capitolul plusuri pentru Mircea Geoana, fostul vicepresedinte al PSD mentioneaza: a pierdut in fata lui Traian Basescu la un scor strans, totusi, si a reusit sa atraga pentru prima oara un electorat traditional ostil social-democratiilor.

Strategia partidului ar trebui sa contina si schimbarea echipei de conducere, care ar trebui sa contina oameni care sa nu fie contestati masiv. "Avem nevoie de oameni care sa nu fie contestati masiv in spatiul nostru public, al Transilvaniei si Banatului. De asemenea, a bloca ardelenii care vor sa se exprime in PSD este o atitudine falimentara pentru formatiune. Cred ca PSD, pentru a castiga vreodata alegerile din Romania, trebuie sa-si schimbe atitudinea fata de Transilvania", este de parere fostul vicepresedinte al partidului.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22