De același autor
Marius Oprea este prins în iţele ingrate ale maşinăriei politice.
Cazul lui Marius Oprea, pentru care circulă în prezent apeluri de susţinere şi pentru care se scriu articole în presă, arată încă o dată cât de nefastă a fost pentru el combinaţia dintre profesiune şi politic, cât de înşelător vs. obtuz este politicul, oricât de atractiv poate părea la un anume moment dat şi cât de expusă rămâne profesiunea, atunci când, fie şi vremelnic, ea se angajează în slujirea politicului.
Dar care sunt, foarte pe scurt, faptele? În 2006, aproape concomitent cu crearea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (CPADCR), condusă de Vladimir Tismăneanu, guvernul Tăriceanu înfiinţează Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR), perceput ca rival / concurent al Comisiei, avându-l ca director pe Marius Oprea. Ne aflam, dacă vă amintiţi, în plină cherelă, devenită repede război curat, între preşedinte şi premier. Marius Oprea, pe care premierul Tăriceanu şi-l dorise consilier pe probleme de securitate, nu primise, dintr-un motiv încă necunoscut, certificatul ORNISS, prin care ar fi putut avea acces la documentele clasificate, rămăsese doar consilier personal, poziţie din care s-a implicat activ în politica premierului, cu ale sale adversităţi cu tot. De-ar fi să amintim doar redactarea pachetului de legi privind siguranţa naţională şi care avea ca ax central trecerea serviciilor secrete de la preşedinte la premier.
Dacă acel proiect ar fi fost adoptat atunci, nu cred că Oprea s-ar fi bucurat ca astăzi serviciile secrete să fie în mâna lui Emil Boc, inutil de precizat cât de apropiat preşedintelui Băsescu. În paralel, Marius Oprea, ca şef de agenţie guvernamentală, cu rang de secretar de stat, pune pe picioare IICCR, cu sediu, personal şi buget, dar este cooptat şi în CPADCR. Cam mult, au ricanat, la vremea respectivă, inamici (destui) ai lui Oprea. Cine îl cunoştea însă ca membru de partid activ, ales consilier local pe listele PNL la Braşov, după ce, până la dispariţia din scenă a PNŢCD, activase în rândurile acestuia şi după mandatul de consilier al preşedintelui Constantinescu, nu s-a mirat. S-a întâmplat ca, la un anume moment dat, să mă aflu în cercul câtorva apropiaţi ai lui Oprea. Am remarcat atracţia, chiar fascinaţia lor pentru accederea în funcţii ale aparatului de stat, despre care vorbeau aşa cum vorbesc băietanii înainte de a deveni bărbaţi, ca despre minunea de „a fi la butoane“.
Concomitent cu activitatea politică, Marius Oprea a redactat nenumărate articole în presă şi a scris câteva cărţi memorabile, toate având ca temă fosta Securitate. Detractorii lui au spus, la vremea respectivă, că ar fi plecat din postul de consilier prezidenţial cu un portbagaj de documente. Îmi vine să spun: şi ce dacă?! Măcar Marius Oprea a scris nişte cărţi, pe când alţii au capturat documente doar ca unelte de şantaj! Tot detractorii lui Marius Oprea nu s-au sfiit să afirme că ar fi colaborat cu Securitatea, chiar dacă (sau tocmai de aceea) s-a afişat ca victimă a ei. În schimb, personalităţi de primă mână (C. Ticu Dumitrescu, Doina Cornea etc.), ca şi intelectuali importanţi (Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu) i-au acordat tot creditul. Cei din urmă au protestat public atunci când Marius Oprea s-a plâns că este urmărit de servicii secrete.
Anul trecut, printr-o OG au fost reformate agenţiile de pe lângă Cancelaria primului ministru, devenită un organism obez în vremea lui Tăriceanu. IICCR a fost unificat cu Institutul pentru Memoria Exilului Românesc şi, în prezent, îşi aşteaptă numirea în funcţie a directorului, de către premierul Boc, conform legii. Marius Oprea a rămas într-un soi de interimat incert, exprimându-şi public îngrijorarea că nu va fi reconfirmat în funcţie. Într-un recent interviu acordat ziarului Adevărul, el spune: „Se consideră că funcţia de preşedinte al IICCR este una politică. De fapt, aşa şi este, pentru că sunt asimilat unui secretar de stat, în calitatea mea de şef de agenţie guvernamentală“.
Cum sensul tăvălugului de numiri politice s-a schimbat odată cu alegerile din 2008, după ce a fost menţinut încă un an în post, Marius Oprea îşi simte ameninţată poziţia. Să mai adăugăm că Marius Oprea lucra la o biografie despre Traian Băsescu, deloc complezentă, din care a şi publicat câteva fragmente şi a cărei lansare era aşteptată în trecuta campanie prezidenţială. Dar, surprinzător, ea n-a mai apărut, deşi, personal, o aşteptam cu interes, cunoscând bine marele talent al autorului. Într-o relatare recentă din Evenimentul zilei, se spune că biografia (incendiară, se zice) ar fi fost păstrată ca monedă de schimb, ceea ce, desigur, nu poate fi crezut. Cert este că, la ora actuală, Marius Oprea este prins în iţele politice din care încearcă să iasă enumerând lucrurile, fără îndoială bune, pe care le-a făcut la IICCR.
A venit politic şi pleacă politic – au formulat însă necruţător mai multe voci, făcând trimitere la războiul Băsescu-Tăriceanu, în care Marius Oprea s-a plasat activ de partea celui de-al doilea. Mai mulţi şi-au amintit cum Marius Oprea a atacat condamnarea comunismului făcută de Băsescu (deşi participase la redactarea Raportului), despre care spune şi în prezent că „a rămas la nivelul unei declaraţii politice“ (interviul citat din Adevărul). Aşa este. Dar chiar guvernul din care Oprea făcea parte ar fi putut avansa parlamentului un pachet de legi, care să pună în operă recomandările Raportului şi nu a făcut-o. Iar colegul lui de partid Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, ar fi putut să dea drumul Legii lustraţiei şi nu a făcut-o. Sigur că, prin institutul său, Marius Oprea a realizat o seamă de lucruri excepţionale: manualul de istorie a comunismului, editarea mai multor documente, organizarea unor expoziţii, seminarii, în fine, programul de dezgropare a celor împuşcaţi de Securitate, avansând Parchetului cazurile respective. (Mai puţin inspirate, chiar nefericite, au fost săpăturile de la Sighet în căutarea osemintelor lui Iuliu Maniu, care au semănat mai mult a marketing de autopromovare şi a act blasfematoriu pentru marele dispărut.)
În interviul din Adevărul, Marius Oprea spune că se fac presiuni pentru schimbarea lui şi că la origine s-ar afla Vladimir Tismăneanu, care doreşte subordonarea institutului de către Comisia Prezidenţială. Marius Oprea nu vede deloc complementaritatea celor două demersuri ale IICCR şi ale Comisiei Prezidenţiale, deşi nu neagă nicio clipă autoritatea ştiinţifică a lui Tismăneanu. (Nu ştiu de ce, în acest moment al relatării, gândul îmi zboară la Ana Blandiana şi la Romulus Rusan, care, cu o echipă minusculă şi fără niciun ban de la statul român şi cu foarte puţini, după ce Memorialul Sighet a devenit instituţie de interes public, pe vremea CDR, restaurau imensa închisoare de la Sighet, transformând-o în muzeu, făceau mii de ore de înregistrare cu victimele comunismului, organizau colocvii internaţionale, tipăreau cărţi, organizau expoziţii, creau o şcoală de vară pentru copii şi, mai nou, pentru profesori, aducând personalităţi marcante din ţară şi străinătate – totul cu o dedicare fără rest şi într-o austeritate deplină, ba mai mult, suportând de-a lungul timpului nedrepte campanii ostile venite din varii direcţii.)
Cred că Marius Oprea şi-a dorit prea mult să fie la butoane. A şi fost.
Dar maşinăria politică este întotdeauna nesigură şi ingrată. Slujindu-şi talentul şi urmându-şi pasiunea de a face dreptate victimelor Securităţii, eu cred că ar alcătui o pereche foarte bună cu un Vladimir Tismăneanu, într-un acelaşi institut, în compartimente diferite, dar complementare. //
Cuvinte cheie:Marius Oprea, Tismaneanu, IICCR, servicii secrete, consilier
Comentarii 29
taranistu - 02-15-2010
am ajuns sa o traiesc si p-asta: Rodica Palade minte! Inca mai sper sa fie neglijenta!
Răspundewilliam of blaskerville - 02-15-2010
stimata doamna, va inselati putin, dar numai in punctele esentiale... cat despre cititorii revistei 22, pot afla (daca doresc desigur, altfel isi acopera ochii cu coji de portocala si o tin tot pe a lor povestea adevarata (cu marturii si documente) si trista de aici: http://dorin2tudoran.wordpress.com/2010/02/15/cu-car%C8%9Bile-pe-masa-un-anschluss-stalinist-pentru-eternitate/
RăspundeLiviu din Timisoara - 02-15-2010
Pana la urma, Bau-Bau-l dosarelor nu va mai speria pe nimeni; va trece totul de la sine. Poate ar fi cazul sa privim mai putin in trecut si mai mult spre viitor si prin preajma noastra. Nu poti inainta privind atat de mult in spate fara sa te impiedici. Hai sa vedem cum stam cu competenta; cel putin asta e mai usor de cantarit. Cel putin sa diminuam riscul imposturilor...Cine nu se pricepe e nevoit sa mimeze priceperea, adica sa minta...
RăspundeObama din Tzikãu, în Iaºi - 02-15-2010
Material scris atent, cu mult grijã, pare cu teamã de-a nu spune prea mult despre unul (MO), prea puþin despre altul (VT). Este clar - autoarea este la mijloc. Soluþia? Una singurã: TOTUL (în sensul cu toate comisiile ºi institutele vizate) sã fie date ACADEMIEI, unde CERCETAREA SÃ FIE CERCETARE!
RăspundeTraian - 02-15-2010
Gasca lui Oprea s-a infipt initial si la alte institutii, vezi Memorialul exilului romanesc, Arhivele Nationale s.a.Asistam la o lucrare/competitie de control la dosarele comunismului/comunistilor, ar fi chiar culmea ca personajul din fruntea Arhivelor Nationale, sustinut si promovat de Oprea sub Tariceanu, sa-i ia locul la IICCR pentru ca este sustinut de factiunea de intelectualisti de la Cotroceni alde Catalin Avram...! Avem Institute.... al lui Ciuceanu, a lui Iliescu, a lui Oprea, Comisia(onorifica!) a lui Volodea Tismaneanu, Memorialul Sighet, si bineinteles CNSAS! Dar nu avem condamnarea comunismului prin lege si a faradelegilor comise si nici legea lustratiei nu avem, casele si firmele talharite de comunisti se impart intre cei de la putere: comunisti, taranisti, liberali, psdisti, pdlisti. Comunistii si securistii sunt la putere isi angajeaza odraslele in functii de decizie sau consultanti si rad de cei carora le dau jucarele precum institute si comisii anticomuniste si bineinteles sinecuri grase de la bugetul public si sedii! A fi la butoane inseamna a fi la dosare! doar "Memorialul Sighet" isi onoreaza obiectul muncii tocmai pentru ca este un ong.
RăspundeAurel Persa - 02-14-2010
Stimata Doamna Palade, Felicitari pentru textul de bravura jurnalistica prin care ati vrut sa-l compromiteti pe dl.Marius Oprea, prin formule abile care sa nu va angajeze. Cu o exceptie: marturia personala despre prietenii sai stapaniti de dorinta de a fi "la butoane". Nu credeti ca si dl. V. Tismaneanu, cu armata lui de clienti, doreste si el acelasi lucru: "sa fie la butoane"? O precizare care este importanta si desluseste competitia intre cei doi. Institutul d-lui Oprea nu a fost creat cam in acelasi timp, cum scrieti dvs., voit imprecis: institutul d-lui Oprea a fost creat inaintea Comisiei Tismaneanu. Cand presedintele Traian Basescu a vazut ca premierul Tariceanu este pe punctul de a monopoliza anticomunismul, a reactionat prin crearea Comisiei Tismaneanu. Este vorba, asadar, de o lupta politica intre Basescu si Tariceanu, in care Oprea si Tismaneanu au fost simpli pioni: "proxy war", ar spune americanii, razboi prin intermediari. Dvs. ati venit cu o solutie caragialesca: "Pupat Piata Independentei",adica Oprea si Tismaneanu, de gat la o berica, pe oasele victimelor anticomunismului!
RăspundeTanasie - 02-13-2010
Foarte, foarte fain si de mare... perspsctiva romaneasca. Sa impacam si capra si varza, romani!! Eu as intreba un lucru: se poate sta cu fundu in doua luntri? Adica si la butoane si la stiinta? Care-i mai banoasa si mai ...glorioasa? Las ca-i bine , NEAMULE. Mergem inainte.
RăspundeDaniela L. Coman - 02-12-2010
Un articol de un partizanat penibil, avand ca punct de pornire o minciuna grosolana. Si spun minciuna fiindca nu o pot suspecta pe d-na Palade de superficialiltate in documentare, fapt ce ar descalifica-o ca editorialist de SAPTAMANAL. Spune d-na Palade: "În 2006, aproape concomitent cu crearea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (CPADCR), condusă de Vladimir Tismăneanu, guvernul Tăriceanu înfiinţează Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCR), perceput ca rival / concurent al Comisiei, avându-l ca director pe Marius Oprea. Ne aflam, dacă vă amintiţi, în plină cherelă ( de cand a intrat acest frantuzism in limba romana si, gata, cu transcrierea fonetica de rigoare??? - intrebarea mea), devenită repede război curat, între preşedinte şi premier." Nimic mai fals. Institutul infiintat de Tariceanu a inceput sa functioneze, LEGAL, cu cateva luni inainte de infiintarea Comisiei Tismaneanu si toata "cherela" la care se refera d-na Palade e, pentru cunoscatori, un banc de tipul celor despre "Radio Erevan". Iata si argumentele mele irefutabile: http://www.crimelecomunismului.ro/ro/despre_iiccr, unde putem citi: "De altfel, înfiinţarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, potrivit H.G. 1724 / 21.12.2005, s-a produs într-un moment când societatea civilă reclama lipsa unor acţiuni reparatorii decisive din partea instituţiilor statutului român cu privire la crimele şi abuzurile săvârşite în perioada comunistă." Iata si cand s-a infiintat Comisia Tismaneanu, dupa cum ne anunta cea mai autorizata sursa: site-ul Presedintiei: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=8288&_PRID=ag "Comisia Prezidenţială a fost înfiinţată în aprilie 2006, ca un răspuns la cererile societăţii de asumare şi condamnare a trecutului totalitar. Am considerat necesară constituirea Comisiei tocmai pentru a fundamenta intelectual şi moral actul de condamnare. " Asa ca, exact ca Radi Erevan, respectiva "cherela " nu era o "cherela" declansata de premierul liberal. ci o umbrela (anticomunista) pentru presedintele jucator. Iar Tariceanu nu i-a furat-o, ci Basescu a fost cel care i-a luat-o.
RăspundeMobius - 02-12-2010
Marius Oprea este labil psihic si unii se folosesc in mod condamnabil de acest lucru. Sunt sigur ca si cartea despre Traian Basescu este rodul colaboarii lui cu Ciuvica, Emilica, Dinescu, Patriciu et co si mai putin cu documente autentice.
RăspundeVirgil Neacsu - 02-12-2010
Echipa domnului Oprea a facut valuri mari in politica liberala! Dealtfel acesta a fost numit politic de primul ministru Tariceanu pentru al contra pe presedintele Basescu.Privind atent la adjunctul dlui Oprea, Stajarel Olaru parca intrevad un comportament legionaroid.Prea multe institute ce se ocupa cu potcoave de cai morti...Ar trebui lasate toate in cadrul Academiei si nu asevite unui partid sau unui presedinte-vezi institutul lui I.Iliescu.Atitudinea revistei 22,prin editorialul doamnei Rodica Palade este destul de rezervata in a solicita mentinrerea domnului Oprea ca sef al institutului.Cititi si intervuiul din Academia Catavencu cu acest domn: http://www.catavencu.ro/marius_oprea_nu_mi_e_frica_nici_de_cacatii_de_comunisti_nici_de_cacatii_astia_de_la_putere-12535.html Prost de bun sa fii si tot i-ti vine sa-i dai una peste bot-cred ca tipul are si o defectiune craniana....
RăspundeI.E. - 02-12-2010
Istoricul si taranistul Marius Oprea mi-a dat impresia de-a lungul timpului,ca este un "om important introdus" in PNT si apoi in PNL.Cu o fisa a postului exacta.De ce tine de scaun ,de post?Are ceva neterminat,neclar,incorect?De fapt a fost si este unealta cu care se loveste in firava noastra democratie.Face parte dintre aceia care,daca s-au realizat material,uita sau nu mai dau importanta motivelor pt.care sunt alesi intr-o functie de stat.Nemaivorbind de faptul ca a fost o frana pt.anumite legi.Dle M.Oprea,daca aveti bun simt(cel adevarat) retrageti-va.Daca-l aveti pe cel PNL-ist,sa va fie rusine,macar putin.
RăspundeTraian - 02-12-2010
Tot n-ati inteles! E vorba de accesul la dosare !cine le controleaza le dirijeaza, le ascunde si le poate folosi pentru scopuri pur nestintifice in fele de fel de campanii, dosare de securitate-tottionari,informatori,de urmarit, de retea, gazde, dosare de pcr-de cadre, de cariera profesionala, de cc, de utc, nomenclatura si cine detine informatii si date despre toti .....are puterea
RăspundeAutistu - 02-11-2010
D-na Palade ne explica, argumentat si coerent, intr-un model propagandistic perfect, ceva de genul: "Asta e baiat bun, are ceva merite, nu mai striga in van, fii cuminte si alatura-te lui Tismaneanu, acest guru national in materie de anticomunism". Cam penibil, nu vi se pare?
Răspundejudex - 02-11-2010
Aiureli ! Marius Oprea= Mihai Pelin =joc de glezne... La IICCR trebuie pus repede cineva care sa dezlege misterul din Decembrie 1989, cheia istoriei comunismului din Ro intre 1945-2009. Eu vad un singur candidat serios pentru acest post in 2010: Maries, acum in greva foamei pentru adevar.
RăspundeAdina Aldea - 02-10-2010
Cuvantul " cherela" nu inteleg de ce-l intrebuintati : a intrat cumva in Dictionar ?
Răspundebmarian - 02-10-2010
O dãm anonimã ºi nu semnãm, vorba lui Caragiale, mai obiºnuiþi-vã prieteni ºi neprieteni sã vã prezentaþi, mai veniþi ºi cu acuze la dresa unui redator, unui cercetãtor, de unde obiceiul de a te ascunde, cã nu vine sectoristul, nici securistul, aºa cred.
Răspundetaranistu - 02-10-2010
pentru cei care mai au dubii: “Ofiţerul Silvian rămâne de gardă la Mediu De un tratament special beneficiază în PDL şi fostul ofiţer de securitate Silvian Ionescu. Astfel, deşi iniţial au cedat UDMR-ului Garda de Mediu pe care Ionescu o conduce, liderii PDL au revenit zilele trecute asupra deciziei. Potrivit unor surse din partid, răsturnarea s-a produs după o discuţie cu scântei, în care Ionescu a cerut să rămână pe post. În consecinţă, PDL a dat la schimb UDMR un secretar de stat la Mediu, ca excepţie de la regula că ministerele nu pot fi monocolore. Ca fost şef de serviciu al Direcţiei I a C.I.E. înainte de 1989 , Silvian Ionescu a avut în subordine structurile din Belgia în perioada în care pre şedintele Traian Băsescu era reprezentant al Navrom la Anvers.” Ev. Zilei, 07.02.10
RăspundeBOGDAN - 02-10-2010
Mi se pare un articol foarte echilibrat si bine venit. Cam exagerata totusi utilizarea "cherelei"- din frantuzescul "querelle" - altercatie, conflict
Răspundeministerulsanatatii - 02-10-2010
Am proba ca Marius Oprea e bolnav psihic. Rep.: Tismaneanu iti vrea capul? M.O.: Doar capul? Tot! Gitlejul, matele! Ieri declara ca exhumarea e ca la pescuit si apoi spune ca profesorul Tismaneanu ii vrea matele. Trebuie sesizat Ministerul Sanatatii.
RăspundeTRAIAN - 02-10-2010
-Ei,acum e acum ! UDMR solicita ARHIVELE NATIONALE ALE ROMANIEI, Pozitia d-nei R.Palade ar fi foarte interesanta referitoare la acest subiect, Dosarele securistilor si comkremlinistilor romani vs. maghiari sau dati-mi dosarele pe care vi le cer si cu restul dosarelor faceti voi(UDMR-ul) ce vreti -ex. averea Gojdu,registrele confesionale,1848-49,1892,1918-20,1940-1944,1949-56,1990 s.a.
RăspundeTraian - 02-10-2010
In completare la anterior. Textul initial si filozofia legii Ticu care viza doar informatorii pentru deconspirarea Securitatii au fost proiectate de dna Monica Macovei, conform afirmatiei lui Ticu Dumitrescu la una din sedintele GDS ! asa ca paternitastea textului initial ii apartine deci Legea Monica Macovei ! asa s-au pozitionat taberele comunistii vechi -cadristii s.a- vs. securistii ! Citita in aceasta cheie reorientarea filozofiei legii,declarata de Marius Oprea in interviul din Adevarul, contra securistilor acum evidentiaza pozitiile pro comuniste ale adeptilor acestei legi!! de aceea nu se adopta Legea lustratiei - ar fi scosi doar securistii dar comunistii nu, ca ii avem inca in familii, in case in Parlament si in.... GDS! cat despre kremlinisti ce sa mai vorbim! Se pune in vedere denazificarea dar nu si decomunistificarea ! Sigur ca e de dorit un Institut de cercetari istorice al trecutului comunist care sa administreze toate arhivele comunismului ca regim politic dar nu o Procuratura cu acuzatori publici impotriva comunismului sau numai impotriva securitatii ! -Chiar asa, de ce nu a primit Oprea avizul de la ORNISS? pe motive de intrebuintare a unor documente sustrase din Arhiva Presidentiei? Tot la dosare ajungem si la detinatorii acestora -si arhiva Memorialului exilului romanesc si dosarele crimelor securitatii si ale pcr s-a considerat cam mult pentru Oprea care acum un an declara ca poate scrie orice contra lui Basescu ca tot ramane in functie! Cam astea ar fi consideratiile in fuga....
RăspundeTraian - 02-10-2010
E greu d-na Palade sa va mai pozitionati neutra, cat timp sunteti si la ICR! De ce nu recunoasteti ca tabara intelectualista a GDS-ului pro PNL pierde teren pe langa presedintele Basescu.Exact acum un an scriati un apel patetic pentru sprijinirea mentinerii in functie a altui membru initial al gruparii Oprea -Tariceanu dar competenta profesionala si expertiza administrativa -cultua organizationala pentru institutiile ale caror posturi de conducere GDS le vizeaza nu intra in calculele GDS si rezultatele reformei se vad, vezi rezultatele si performantele in posturile ocupate de Cioroianu,Th Paleologu s.a. Marius Oprea poarta acelasi val pe fata ca si luptatorii mujahedini ca anticomunist dar abia acum a declarat ca filozofia legii Ticu trebuie schimbata si reorientata contra securistilor si mentine aceeasi tacere fata de magnatii comunisti, comunistii in opinia sa au fost in marea lor majoritate buni si doar securitatea era criminala ca si cand securitatea lucra paralel de pcr !In rest d-na Palade ramane cum a stabilit Tariceanu -cine detine Sterling detine si Romania !
Răspundekretzu - 02-10-2010
sunte-ti penibila domana si va bateti joc de revista. dupa ce ani de zile 22 a cerut pedepsirea clor vinovati de crime si abuzuri in comunism acum cereti schimbarea celui care chiar a trecut la fapte concrete. orice ati avea impotriva d-lui oprea (inteleg ca va deranjeaza ca este un apropiat al pnl si a scris o carte critica la adresa lui basescu) aceasta nu inseamna sa negati activitatea lui. pt ca daca nu era d-l oprea si in prezent am fi vorbit de crime dar fara sa vedem victimele sau asasinii. dar sigur, cum poate in romania sa aibe o functie de conducere un adversar al lui basescu. trebuie facuta refroma politica. poate ca ar fi mult mai bine ca la institut sa fie numit silvian ionescu, securistul tinut de basescu in guvern pt ca l-a avut sef la anvers - si pe care rev 22 se face ca nu-l vede - sau gigi netoiu, care tot s-a remarcat in campanie la craiova prin aruncarea afara din tara a mosierului dinescu. PS. si daca bogdan olteanu nu a dat legea lustratiei ce a facut d-l boc de atunci, pt ca au trecut 2 ani. nimic. si la fel nu a facut nimic pt a implementa Raportul lui basescu. dar sigur, astea nu se pot scrie in 22. mai bine luati sigla aia cu saptamanal independent si scrieti pro-prezidential. asta din respect pt cititori, daca va mai intereseaza asa ceva
RăspundeANAMORF - 02-10-2010
Solutia ar fi "butonarea", in sfarsit, a Madamei Palade, ca sa nu mai dea vina pe Oprea...
Răspundebmarian - 02-10-2010
soluþia conjugãrii unor cercetãri ºi nu o concurerenþã pãguboasã, ar fi cea mai bunã, doamna Palade are dreptate
RăspundeIsul - 02-10-2010
Am citit niste adevaruri spuse cum a crezut mai pertinent autoarea.Si eu le-am remarcat la timpul respectiv si imi puneam aceeasi intrebare"de ce?"Dar cand am observat similitutidinea cu emisiunea lui Stelian Tanase de vinerea la orele 22 am dedus manevrele si intentiile acestuia.Erau acelasi cu a proaspatului imbogatit,Dinescu.Acum, Dinescu era un recidivist in astfel de treburi,dar Oprea a intrat pe un teren minat,cred ca a constatat si el.
RăspundeMihaemas - 02-09-2010
Excelenta analiza,intimplator sunt un cititor al blogului domnului Tismaneanu,pozitiile sale publice au fost intodeauna remarcabile si de tinuta,in schimb ultimile aparitii publice ale domnului Oprea s-au remarcat printr-o semantica politizata mult peste mesajul expertizei profesionale. Totusi decizia politica va impulsiona,sau nu,demersul pur stiintific,cunoasterea si descifrarea Trecutului,de care avem atita nevoie/ consecintele vor fi pe termen lung asupra unei constiinte nationale,deja uzata
Răspundetaranistu - 02-09-2010
cuvantul "cherela" nu a fost gasit de dexonline.ro Neavand un DEX tiparit, am renuntat pentru moment la lamurire. M-am gandit la "querella", dar ala e in italiana...
RăspundeANAMORF - 02-09-2010
Pãi, cum sã se miºte þara asta, dacã pânã ºi inºi ca M. Oprea se lasã pradã orgoliilor ºi intereselor ?! În rest, fãrã nici un haz "butoanele" ºi "cherelele" atat de distinsei D-ne Palade... Iar "recomandarea" finalã, cu "hai sã ne unim popoare" (Opresa sã dea mâna cu Volodea), e de acceasi feminitate naivã ca ºi apelurile D. Cornea de-acum mai an, la împãcarea dintre Bãse ºi Tãriceanu.
Răspunde