A murit actorul Mitică Popescu

L. G. | 04.01.2023

Actorul Mitică Popescu a murit, marți, la Spitalul Elias din Capitală. Acesta avea 86 de ani și suferea de probleme cardiace.

Pe aceeași temă

Familia actorului a transmis că Mitică Popescu s-a stins din viață „după afecțiuni grave și o suferință de scurtă durată”:

„Îndrăgitul actor Mitică Popescu s-a stins din viață după afecțiuni grave și o suferință de scurtă durată. A înfruntat totul până în ultimele clipe cu curaj și cu simțul umorului care l-a făcut atât de deosebit printre «monștrii sacri» ai teatrului și filmului românesc.

S-a încercat tot posibilul de către personalul medical, care merită recunoștință, dar boala n-a putut fi învinsă.

Mitică Popescu și-a trăit ultimii ani din viață cu demnitate și în confortul meritat după o îndelungată carieră de succes.

Chiar dacă a mai avut puține apariții publice, s-a bucurat tot timpul de dragostea și admirația tuturor celor care l-au cunoscut sau întâlnit, de respectul și prietenia unanimă a membrilor activi din galeria clubului Rapid București, de afecțiunea și căldura familiei care i-a fost mereu alături”

 

Actorul Mitică Popescu s-a născut la 2 decembrie 1936, la Bucureşti. În 1967 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti.

A urcat pe scena Teatrului Naţional ''Mihai Eminescu'' din Timişoara, dar a jucat şi la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

A debutat la Teatrul Mic din Bucureşti, în 1973, în piesa ''Philadelphia eşti a mea'' de Brian Friel, în regia Soranei Coroamă Stanca. În anul următor a jucat în spectacolul ''Matca'' de Marin Sorescu, în care a interpretat rolul logodnicului, alături de regretata actriţă Leopoldina Bălănuţă, care i-a fost soţie din 1977.

A rămas fidel acestui teatru, unde a jucat până în 2010, potrivit Agerpres. Cea mai mare parte a carierei, actorul Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic.

A realizat roluri de excepţie în piesele de teatru ''Cititorul de contor'' de Paul Everac (1976, regia Paul Everac), ''Să îmbrăcăm pe cei goi'' de Pirandello (1978, regia Cătălina Buzoianu), ''Maestrul şi Margareta'' de Bulgakov (1980, regia Cătălina Buzoianu), ''Nişte ţărani'' de Dinu Săraru (1981, regia Cătălina Buzoianu), ''O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord'' de Eduard Radzinski (1986, regia Dragoş Galgoţiu), ''Pescăruşul'' de Cehov (1993, regia Cătălina Buzoianu), ''Cum vă place'' de William Shakespeare (1996, regia Nona Ciobanu), ''Sonata fantomelor'' de August Strindberg (1999, regia Cătălina Buzoianu), ''Şcoala femeilor'' de Moliere (1999, regia Alexandru Dabija), ''Slugă la doi stăpâni'' de Carlo Goldoni (1999, regia Mihai Constantin Ranin), ''Viitorul e maculatură'' de Vlad Zografi (2000, regia Nona Ciobanu), ''Alex şi Morris'' de Michael Elkin (2004, alături de regretatul Ştefan Iordache, regia Gelu Colceag) sau ''Colonia îngerilor'' de Ştefan Caraman (2007, regia Nona Ciobanu).

Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoşilă din filmul ''Moromeţii'', de Stere Gulea, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu.

Un alt rol de referinţă este cel din filmul ''Vânătoarea de vulpi'' (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului ''Nişte ţărani'' de Dinu Săraru, în care Mitică Popescu are o apariţie de neuitat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22