Analiza a Curtii de Conturi: Cum sunt umflate facturile constructiilor din bani publici

I. P. | 26.09.2015

Prețurile materialelor folosite pentru construcțiile din bani publici sunt umflate și cu 1.000%, și nu există clauze penalizatoare pentru nerespectarea termenelor, menționează o analiză a Curții de Conturi prezentată de Gândul.

Pe aceeași temă

Analiza se intitulează “Modalităţi de fraudare a fondurilor publice în realizarea lucrărilor de construcţii pentru obiective de investiţii” și descrie metodele de fraudare a fondurilor publice acordate pentru construirea unor obiective,precum și alte nereguli constatate în derularea acestor contracte.

“Proiectanţii utilizează la estimarea valorii lucrărilor pentru realizarea obiectivelor de investiţii preţuri supradimensionate ale resurselor materiale comparativ cu situaţia reală la momentul întocmirii proiectului, de multe ori cu procente de până la 1.000%”, se arată în analiza semnată de un auditor de la Curtea de Conturi Ialomiţa și prezentată de Gândul.

Totodată, în cadrul procedurilor de achiziţie publică, apar cazuri în care valoarea estimată a unei lucrări este de multe ori majorată artificial pentru ca firma câştigătoare să poată obţine un preţ umflat.

În plus, în contractele de prestări servicii pentru întocmirea documentaţiilor tehnico-economice pentru investiţii nu sunt prevăzute clauze penalizatoare pentru nerespectarea termenelor de realizare a serviciilor contactate.

“Unul dintre motivele care stă la baza majorării artificiale a valorii estimate a unei lucrări este acela de a permite contructorului să obţină un preţ mult mai mare pentru lucrările executate faţă de valoarea lor reală”, menţionează autorul analizei prezentate de Gândul.

Cu cât valoarea estimată a lucrărilor este mai mare, cu atât proiectantul încasează mai mult pentru realizarea acestuia.

Au fost finalizate proiectele pentru de lege pentru acizțiile publice

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a scris joi, pe Facebook, că achiziţiile publice au fost “pepinieră” pentru cei care şi-au propus să fraudeze statul.

“Incontestabil, achiziţiile publice au fost, vreme de ani de zile, pepinieră pentru cei care, într-un fel sau altul, şi-au propus să fraudeze statul român. Vorbim despre un domeniu care necesita, urgent, o reformă profundă! O reformă care cerea nu doar clarificarea, raţionalizarea şi simplificarea legislaţiei în domeniu, ci şi implicarea unor oameni care cunosc extrem de bine atât domeniul la nivel naţional, cât şi cadrul legal european”, scrie Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a anunţat că primele două proiecte de legi în domeniul achiziţiilor publice au fost finalizate

Ele urmează să fie supuse avizării interinstituţionale, iar vor fi aprobate de Guvern și trimise la Parlament.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22