Au apărut normele pentru retragerea din Pilonul II de pensii. Care sunt riscurile?

Laurentiu Gheorghe | 13.03.2019

Cei care au cotizat minimum 5 ani la Pilonul II de pensii pot cere mutarea contribuției la Pilonul I după ce au fost publicate normele ASF în Monitorul Oficial.

Pe aceeași temă

În MO este publicat modelul cererii de retragere din sistemul de pensii administrat pe care contribuabilul trebuie s-o completeze.

Cererea privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat are drept efect încetarea plății contribuțiilor începând cu contribuția aferentă lunii în care a fost depusă cererea.

În cazul celor care se retrag, cei 3,75% din cota de 25% de CAS care mergeau în contul pensiei private, banii vor fi virați în sistemul public de pensii.

Administratorii de Pilon II gestionau, la finalul anului trecut, fonduri de pensii de 10,2 miliarde de euro pentru 7,25 de milioane de români, obținând în toată perioada de funcționare un randament mediu anualizat de peste 8%, cel mai ridicat dintre toate sistemele similare din Europa.

Retragerea din Pilonul II este una dintre măsurile prevăzute în controversata OUG 114/2018.

În cazul celor care aleg să facă asta, fondurile deținute până la data transferului în sistemul public de pensii vor rămâne în conturile personale ale acestora, gestionate în continuare de administratorul care le-a gestionat anterior fondul de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată.

Instituția de evidență este Casa Națională de Pensii, către care administratorii sunt obligați să trimită informații referitoare la participanții care au formulat cererea privind retragerea de la fondul de pensii administrat privat.

La rândul ei, Casa Națională de Pensii, "pe baza datelor și informațiilor conținute în rapoartele primite de la administratori, corelate cu informațiile existente în baza de date a asiguraților în sistemul public de pensii, actualizează în Registrul participanților elementele de identificare ale acestora referitoare la codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, numele și prenumele, domiciliul, încetarea calității de participant, precum și retragerea de la fondul de pensii administrat privat".

Riscul de a renunța la Pilonul II

Sustenabilitatea sistemul public de pensii (Pilonul I), bazat pe solidaritatea între generații și în care actualii angajați plătesc pentru pensionarii de acum, este serios afectată pe termen lung, se arăta chiar în expunerea de motive a Legii 411/2004 care a introdus Pilonul II de pensii, lege adoptată în Guvernarea Năstase.

În sistemul public de pensii (Pilonul I), banii sunt cheltuiți imediat pentru plata pensiilor curente. Nu există acumularea unui fond, deci nu se poate vorbi de un randament al investițiilor.

De ce nu mai este sustenabil Pilonul I de pensii? Sunt tot mai puțini angajați care susțin persoanele ieșite la pensie. Reducerea natalității concomitent cu îmbătrânirea populației este bomba cu ceas care a determinat foarte multe țări, printre care și România, să introducă pilonul II de pensii și să tot crească vârsta de pensionare. Adăugați emigrația și lipsa educației financiare și veți avea tabloul perfect al unei prăpăstii în care actuala Guvernare PSD-ALDE îți dă acum posibilitatea să te arunci.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22