Cazul Arșinel bagă Registrul National de Transplant la STS. Pintea: Să nu-l mai controleze SLR-uri

Laurentiu Gheorghe | 13.06.2019

După dezvăluirile HotNews.ro privind funcționarea Registrului Național de Transplant, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, propune ca operarea acestuia să treacă la Serviciul de Transmisiuni Speciale.

Pe aceeași temă

Fostul director al Agenției Naționale de Transplant, Victor Zota, care a fost și condamnat în 2014 pentru trafic de ovule umane în România, ar fi ajuns să controleze prin intermediul unei companii de IT toate informațiile din Registrul Național de Transplant unde sunt înregistrate toate datele privind activitatea de transplant din toată țară, a dezvăluit HotNews.ro. Acuzațiile la adresa lui Victor Zota sunt formulate tot de un fost director ANT, Anca Baculea Mureșan, care a depus în septembrie 2018 o plângere la DIICOT din care citează HotNews.ro.

În plus, Victor Zota a fost, mulți ani, „coordonator național de transplant”, o funcție despre care Vlad Voiculescu spunea, în timpul mandatului său de ministru al Sănătății, că „nu există” din punct de vedere legal. Zota a fost îndepărtat din această funcție de Sorina Pintea, la începutul anului.

Scandalul privind activitatea de transplant din România a reizbucnit după ce HotNews.ro a arătat că Alexandru Arșinel a beneficiat de un transplant renal în aceeași zi în care a fost înscris pe lista de așteptare. Despre acest caz, Sorina Pintea a spus într-o conferință de presă că nu vrea să vorbească dat fiind că face obiectul unui dosar de cercetare penală.

"Nu cred că este cazul să facem un spectacol public din aceste lucruri. Este un dosar de cercetare penală și să lăsăm organele statului să își facă datoria, iar noi să avem grijă de pacienții pe care îi avem pe listele de așteptare", a afirmat miercuri ministrul Sănătății, Sorina Pintea, cu referire la "modul în care a fost prezentat în spațiul public aspectul legat de Institutul de Transplant Renal din Cluj". HotNews.ro a publicat, luni, în exclusivitate, un document oficial al Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj, care arată faptul că Alexandru Arșinel a făcut, în 2013, transplant de rinichi în aceeași zi în care se înscrisese pe lista de așteptare. Institutul era condus, la acea vreme, de medicul Mihai Lucan.

Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care, în România, mulți pacienți așteaptă ani de zile un transplant, iar unii nu ajung să aibă niciodată această șansă la viață.

Ministrul Sorina Pintea a subliniat că Alexandru Arșinel nu este singurul caz care a intrat rapid la transplant și a amintit și de cazul jurnalistului Cristian Botez, care a făcut rapid transplant de ficat, după doar câteva zile de așteptare, chiar în primăvara acestui an, la Institutul Fundeni din București. Cristian Botez avea nevoie urgent de acest transplant, pentru a supraviețui.

Este motivul pentru care ministrul Sănătății nu își dorește „spectacol public” pe această temă, ci ca ancheta în cazul Arșinel să facă lumină în acest caz.

De asemenea, Sorina Pintea speră ca numărul donatorilor de organe să crească, deoarece "nu se poate face transplant pe teritoriul României fără donare de organe."

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat, în luna martie, că neregulile reclamate de Anca Baculea Mureșan la DIICOT în legătură cu firma Online Services S.R.L. au fost constatate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, în urma controlului efectuat în vara anului trecut: „Ce s-a trimis la DIICOT este ca efect al controlului Corpului de Control. Urmare a raportului Corpului de Control, s-a făcut această plângere", a declarat ministrul Sănătății, pentru HotNews.ro.

În ceea ce privește firma Online Services S.R.L., aceasta se află de 13 ani în preajma Agenției Naționale de Transplant - primul contract de prestări servicii cu Online Services a fost încheiat de ANT în 2006, când Victor Zota a venit la conducerea Agenției. Din acel moment, contractele cu Online Services au fost reînnoite anual, până în 2018, potrivit plângerii depuse de Anca Baculea Mureșan la DIICOT.

Emanuel Ungureanu a afirmat, luni, în studioul HotNews.ro, că "Agenția Națională de Transplant nu a avut niciun control asupra activității de transplant ani de zile. A fost o înregistrare care a apărut în spațiul public, dată de către jurnalistul Andrei Ciurcanu de la Rise Project, în care se aude vocea fostului șef al Agenției de Transplant, Radu Deac, care vorbește cu cineva despre mafia profesorilor: cuvintele din gura șefului Agenției, care spune că transplantul este controlat - atenție, din gura lui iese, nu din gura mea - spune că transplantul este controlat de mafia profesorilor. DIICOT nu știu să fi arestat pe cineva, nu știu să fi făcut ceva concret. Se știe foarte bine cine sunt acești profesori. Unul dintre ei s-a simțit jignit, m-a dat în judecată pentru că am spus că este parte din această mafie. Eu m-am dus pentru prima dată la DIICOT în 2009-2010, apoi am mai fost în 2013 cu cazul Arșinel."

Emanuel Ungureanu, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, este denunțătorul medicului Mihai Lucan în mai multe dosare penale care vizează neregulile de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj și din domeniul transplantului. Acuzațiile lui Emanuel Ungureanu la adresa lui Lucan, fost director al institutului, merg de la delapidarea institutului până la trafic de organe.

Emanuel Ungureanu a lucrat ca asistent social în cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, fiind primul asistent social din România specializat în asistența bolnavilor care suferă de insuficiență renală cronică. În această calitate a dezvoltat programe complexe de susținere a pacientului cu boală cronică renală în Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, fiind coautor al primului ghid cu recomandări privind îngrijirea rinichiului transplantat. Și-a continuat apoi activitatea în secția de Nefrologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, până la sfârșitul anului 2004.

În anul 2007, a înființat Asociația pentru Solidaritate și Empatie "Delia Grădinaru", dedicându-se îngrijirii copiilor și tinerilor cu insuficiență renală cronică, dependenți de dializă, unii dintre ei aflați pe listele de așteptare pentru transplant renal.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22