Constantin Dudu Ionescu, numit in functia de consilier prezidential pe Securitate Nationala (surse)

T.d. | 23.01.2015

Pe aceeași temă

Constantin Dudu Ionescu ar urma sa fie numit consilier de stat prezidential, saptamana viitoare, potrivit unor surse citate de Hotnews, el urmand sa activeze in Departamentul de Siguranta Nationala. Dudu Ionescu a refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect.

Fost membru PNTCD, PUR si PDL, Constantin Dudu Ionescu a reprezentat ani de zile interesele holdingului Elbit Systems in Romania, furnizor de tehnica militara care a derulat contracte de zeci de milioane de euro cu MApN.

Omul de legatura in aceasta privinta pare a fi Eduard Hellvig, fost consilier al ministrului de Interne Dudu Ionescu in perioada 1999-2000. Hellvig a fost unul dintre oamenii de baza in echipa de campanie a presedintelui Iohannis.

"Departamentul Securitate Naţională (D.S.N.) reprezintă structura specializată din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, destinată asigurării îndeplinirii de către Preşedintele României a prerogativelor conferite de Constituţie în domeniul general al securităţii naţionale şi al calităţii de Comandant al Forţelor Armate, având la bază Strategia Naţională de Apărare a Ţării şi Strategia de Securitate Naţională a României." , potrivit Administratiei Prezidentiale.
 

Controversa amnistiei

Constantin Dudu Ionescu (58 ani) este licentiat al Facultatii de Aeronave din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti. Si-a inceput cariera ca inginer si a fost cercetator la Centrul de Motoare de Aviatie Bucuresti.

A fost deputat PNTCD in legislatura 1992 - 1996, apoi secretar de stat in Ministerul Apararii in Guvernul CDR, ulterior ministru de interne.

In calitate de ministrul interimar al apararii, Dudu Ionescu lanseaza in aprilie 1998 ideea unei amnistii generale legate de evenimentele din 89, care a generat un val de critici in societatea civila si organizatiile de revolutionari . Potrivit relatarilor in presa de la acel moment, "ministrul interimar al apararii, Constantin Dudu Ionescu, a afirmat ca va propune un proiect de lege privind amnistierea unor fapte care nu au caracter penal, petrecute in decembrie 1989. Era vorba despre actiunile intreprinse de generali de armata cu functii importante de conducere, precum si de militari care au participat la represiunea indreptata impotriva manifestantilor de pe strazile Timisoarei, in 17 decembrie, precum si la inabusirea revoltelor de strada de la Bucuresti, Sibiu, Brasov si alte localitati ale tarii, incepind cu 21 decembrie 1989. Dudu Ionescu a precizat: "Proiectul de lege nu se va referi doar la ofiteri, ci si la alte persoane", si va avea in vedere fapte care nu au "caracter penal".Punctul de vedere al ministrului apararii a fost imbratisat de presedintele Romaniei, Emil Constantinescu."

A ocupat functia de secretar-adjunct al PNTCD. Dupa esecul partidului la alegerile din 2000, care au dus la disparitia partidului din Parlament, Dudu Ionescu s-a inscris, in noiembrie 2003 in PUR-ul lui Dan Voiculescu. A explicat la vremea respectiva a optat pentru PUR intrucit, dupa rezilierea protocolului cu PSD si dupa declaratiile de apropiere fata de PPE, este cel mai bine plasat pentru a putea construi un partid de orientare populara. Dudu Ionescu  a demisionat din partidul lui Voiculescu in mai 2005.

Se retrage o vreme din viata publica si politica. La alegerile pentru Parlamentul României din 2008, il gasim candidat din partea PD-L, într-un colegiu din sectorul 4, Bucuresti. Desi s-a clasat pe primul loc ca număr de voturi, nu a fost ales deputat.

Dudu Ionescu a ocupat timp de cativa ani functia de general manager la reprezentanta din Romania a holdingului Elbit Systems Israel. Potrivit unor surse, ar fi intrerupt relatiile cu Elbit Systems in 2010.

In 20 ianuarie 2015, Klaus Iohannis si-a ales un nou consilier prezidential, in persoana lui Laurentiu Stefan, fost consilier politic in cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti. Stefan este doctor in stiinte politice din 2003, fiind fondator si presedinte (2000-2005) al Societatii Romane de stiinte Politice si profesor colaborator al Facultatii de stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti.

Pe 22 decembrie 2014, presedintele Klaus Iohannis a semnat primele decrete de numire in functie a cinci consilieri prezidentiali, respectiv Dan Mihalache, Dan Muraru, Cosmin-Stefan Marinescu, Tatiana Niculescu Bran si Adrian-George Scutaru. Pe 5 ianuarie seful statului a semnat si decretul pentru numirea lui Sergiu Nistor in functia de consilier prezidential, iar pe 14 ianuarie pe cele privind numirea lui Leonard Orban, a Elenei-Simina Tanasescu si a Mihaelei Ciochina in functii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22