Dragoș Săvulescu, ultimul pe lunga listă a „victimelor nevinovate” ale statului paralel

Laurentiu Gheorghe | 10.02.2019

Condamnat la 5 ani cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale ale lui Radu Mazăre (alt fugar, victimă inocentă) , fostul patron de la Dinamo, Dragoș Săvulescu „s-a mutat” la Monte Carlo sau Monaco.

Pe aceeași temă

Pe numele lui complet, Emil Dragoș Săvulescu, are 44 de ani și este bine cunoscut de lumea mondenă a Capitalei. Suficient să spunem că a fost prietenul Mădălinei Ghenea și s-a însurat de curând cu o fostă Miss Albania, Angela Martini.

Declară că s-a îmbogățit din tranzacții imobiliare. De altfel și condamnarea de 5 ani provine tot în urma unor businessuri încheiate cu Radu Mazăre (PSD), Nicușor Constantinescu (PSD) și Cristi Borcea.

„Am făcut bani 70-80% din imobiliare. Înainte de boom! Am vândut casa profei de biologie şi am rămas cu 3.000 de dolari. De două mii mi-am luat un Opel Kadett. Eram singurul băiat ce venea la şcoală cu maşina. O umpleam cu fete la întors!”, declara Săvulescu pentru Evenimentul Zilei în urmă cu șase ani, relatează G4Media.ro.

Săvulescu, fiu al unui fost angajat al instituţiei prezidenţiale, a făcut avere în primul rând din tranzacţii cu terenuri obţinute într-un mod controversat. Potrivit presei locale, acesta ar fi cumpărat la preţuri foarte mici drepturile litigioase asupra unor terenuri din jurul Bucureştiului, după care câştiga procesele obţinând profituri importante.

Singura firmă în care apare numele său este cea care administrează Clubul Dinamo. În 2012 se afla în companie alături de Ionuţ Negoiţă, fratele primarului sectorului 3, Cristian Borcea sau Nicolae Badea, dar renunță un an mai târziu, în 2013.

Dragoș Săvulescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul lui Radu Mazăre, alături de alți 30 de inculpați. El a fost acuzat că a făcut parte din grupul infracțional organizat care ar fi reușit să prejudicieze statul cu 112 milioane de euro prin implicarea ilegală în retrocedarea de plaje și faleze în Constanța și Mamaia.

Businessul cu Mazăre și Borcea

Procurorii anticorupție au stabilit că Emil Dragoș Săvulescu, împreună cu Cristian Borcea și Georgică Giurgiucanu au prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu 28 de milioane de euro. Prin intermediul societății „Holiday Club Neptun” SA. Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă – Ivonne Aline Buzescu-Movilă. Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.

Cu ajutorul unui notar, Săvulesu și Giurgiucanu au pretins că sunt mandatari ai moștenitoarei și au cerut Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren de 12.500.000 de metri pătraţi. Ulterior, au vândut drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici. Unul dintre cei care au primit o parte dintre drepturile succesorale a fost Cristi Borcea.

Gabriela Firea i-a plătit 50 milioane euro

În 2015, Geta Săvulescu, mama lui Dragos Săvulescu, obținea, în instanță, în calitate de mandatar, despăgubiri consistente pentru proprietarii terenurilor din parcul Verdi. A dat în judecată Primăria Capitalei pentru că adevăraţii proprietari – Camelia Coman Zărescu, Liviu Traian Poenaru, Eugenia Franţ şi Ion Tudor ar fi fost lipsiți de exercițiul folosinței terenurilor în perioada 2011-2015. Instanţa i-a dat dreptate în 2016 şi a acordat despăgubiri ce însumează 660 de mii de euro, la care se adăugau dobânzi penalizatoare. Până la punerea în aplicare a sentinţei, primăria este obligată să plătească 2 euro/mp lunar, adică 67.430 de euro. Decizia nu era însă defnitivă, după cum rezultă de pe portalul instanțelor de judecată.

În iunie, Consiliul General al Municipiului București a votat acordul de principiu pentru începerea negocierilor pentru cumpărarea suprafețelor de teren din Parcul Verdi. Era vorba despre un teren de 33.715 mp divizat în șase parcele. Cele mai mari suprafețe erau deținute de Dragoș Săvulescu și de un controversat om de afaceri iranian, Manochehr Saadi-Sohi. Acesta este fostul patron Antrefrig și a avut o afacere controversată în Cartierul Francez (detalii aici).

Pe 6 septembrie anul trecut, Consiliul General al Capitalei a votat cu două treimi, și cu câteva abțineri din partea consilierilor USR, cumpărarea de la Săvulescu a terenului din Parcul Verdi la un preț de aproape 50 de milioane de euro. Asta după ce o comisie îl evaluase la 26,4 milioane de lei, prețul pieței. Explicația era că legea fusese modificată de puțină vreme și se aplicau aceleași prețuri și pentru terenurile fără utilități. Nu există date care să confirme dacă Dragoș Săvulescu a intrat în posesia banilor.

Dispariția

Săvulescu a fost văzut ultima dată, înainte de a se da sentința, la Monte Carlo, după care a dispărut ca măgarul în ceață. Mai mult, imediat cum condamnările au fost făcute publice, omul de afaceri și-a șters instant contul de Facebook, precum și celelalte pagini de pe siteurile social-media.

Poliţia Capitalei a trimis documentele necesare către Parchetul Curţii de Apel Bucureşti în vederea emiterii mandatului european de arestare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22