Extinderea Spațiului Schengen exclusă de pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului JAI

L. G. | 26.01.2023

La prima reuniune informală a Consiliului JAI sub președinția Suediei care are loc pe 26-27 ianuarie aderarea României și Bulgariei nu figurează pe agenda discuțiilor.

Pe aceeași temă

Totuși, europarlamentarul român, Eugen Tomac, susține că a discutat cu mai mulți miniștri de Interne din Europa, iar aceștia vor forța introducerea subiectului pe ordinea de zi.

”Consiliul JAI, zi crucială pentru România

În ultimele săptămâni, am avut un schimb de opinii cu mai mulți miniștri de interne din Uniunea Europeană cărora le-am solicitat sprijinul pentru ședința de astăzi a Consiliului informal JAI din Suedia.

Vreau in mod special să-i mulțumesc vicepremierului și ministru de interne din Lituania, domnul Arnoldas Abramavičius, care m-a asigurat că astăzi va insista la Stockholm, la Consiliul JAI, ca România să fie acceptată în acest an în spațiul Schengen. Dacă astăzi nu se decide un calendar exact și nu se ajunge la un compromis cu Austria și Olanda, situația rămâne neschimbată pentru mult timp.

Să sperăm că, la acest Consiliu, va învinge rațiunea politică, că interesul major european va fi pus deasupra tuturor mizelor mărunte de moment și că se va fixa un calendar de extindere a spațiului Schengen până la Marea Neagră.

Din păcate, România nu a avut un plan B, iar Președintele sau ministrul de Interne nu ne comunică nimic, tac pentru că nu au fost în stare să facă absolut nimic în aceste două luni de la eșecul din 8 decembrie.

Noi trebuie însă să continuăm să ne batem pentru dreptul nostru legitim de a circula liber prin Europa, este esențial să facem acest lucru zi de zi pentru că România merită în Schengen!”, a scris Tomac pe Facebook.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftomaceugen%2Fposts%2Fpfbid02fv2R4TA4jLbuU1P46ihX2js8P6WzccH7gx8hV3mDDa9vNgxmwtMZvy6ynNQNEc1bl&show_text=true&width=500" width="500" height="652" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

Austria se opune în continuare

În timpul vizitei efectuate în Bulgaria săptămâna trecută, cancelarul austriac Nehammer a declarat că până când Uniunea Europeană nu va lua măsuri de limitare a sosirilor de migranți ilegali în Spațiul Schengen, Austria se va opune categoric aderării României și Bulgariei.

Prima zi a discuţiilor din Consiliul JAI va fi dedicată afacerilor interne, în timp ce a doua zi se va concentra pe subiectele legate de justiţie. Pe ordinea de zi a şedinţei figurează, conform site-ului preşedinţiei suedeze, teme precum migraţia şi azilul, lupta împotriva crimei organizate în era digitală (26 ianuarie), cooperarea judiciară şi lupta împotriva crimei organizate, urmărirea penală a crimelor internaţionale în Ucraina (27 ianuarie), scrie Agerpres.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este una dintre cele 10 formaţiuni ale Consiliului UE şi se reuneşte atât în cadrul reuniunilor formale, cât şi în cadrul şedinţelor informale, iniţiate de obicei de către ţările care deţin preşedinţia rotativă a UE.

La Consiliul JAI participă, în principal, miniştrii justiţiei şi ai afacerilor interne din statele membre ale UE, iar în domeniile legate de Schengen, discuţiile au loc în formatul comitetului mixt, alcătuit din: statele membre ale UE plus cele patru ţări care nu fac parte din UE, dar au adoptat acordul Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22