Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir s-a predat autorităților din Bari

Redactia | 04.02.2021

Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, condamnat definitiv în România la 3 ani și 10 luni de închisoare cu executare pentru corupție, s-a predat, joi, autorităților italiene la Bari.

Pe aceeași temă

Potrivit surselor G4Media, Dragomir a fost dus la Penitenciarul din Bari, de unde va fi dus în fața instanței, pentru validarea mandatului european de arestare, emis de Tribunalul București.

G4Media amintește că un alt condamnat în România la închisoare cu executare, dar care a fugit în Italia, a scăpat de pedeapsă după ce Curtea de Apel din Napoli i-a comutat pedeapsa într-una cu suspendare.

Judecătorii napoletani i-au șters lui Dragoș Săvulescu 3 ani din pedeapsă în baza unui decret de grațiere din 2006 și, constatând că a rămas cu 2 ani și jumătate (sub 3 ani), i-au comutat pedeapsa într-una cu suspendare. Decizia Curții de Apel Napoli a rămas definitivă prin neapelare de către procurorul italian.

Condamnat la 3 ani și zece luni pentru corupție și trimis în judecată în dosarul Black Cube

Fostul locotenent colonel SRI Daniel Dragomir, a fost condamnat definitiv la 3 ani și 10 luni de închisoare pentru corupție de magistrații Curții de Apel București în iunie 2020. Magistrații Curții de Apel București au desființat parțial decizia prin care a fost achitat, inițial, de fapte de corupție. Și soția lui Dragomir, Marinela Zoica, a fost condamnată la 2 ani și 8 luni de închisoare pentru complicitate la trafic de influență, spălare de bani și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Dragomir este acuzat de DNA că, pe vremea când era ofiţer activ al SRI, l-ar fi pus în gardă pe omul de afaceri libanez Rami Ghaziri că este monitorizat de colegii săi de la Direcţia de securitate economică şi ar fi primit în schimbul protecţiei oferite o mită de aproape jumătate de milion de euro.

Dragomir a început o campanie asiduă împotriva justiției, ajungând chiar să promoveze Roexit – ieșirea României din UE.

În decembrie 2016, fostul colonel SRI Daniel Dragomir a fost condamnat pentru fals, dar achitat pentru acuzaţiile de corupţie de către judecătorul Mihai Bălănescu de la Tribunalul Bucureşti.

Daniel Dragomir este acuzat de DNA de trafic de influenţă şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate. Procurorii anticorupție susțin că, în virtutea funcţiei de ofiţer SRI, Dragomir a avut acces la informaţii secrete despre omul de afaceri libanez Rami Ghaziri.

Patronul de la Avicola Crevedia era monitorizat de Direcţia generală de Securitate economică a SRI şi era vizat într-un mare dosar de evaziune fiscală din industria cărnii. Potrivit DNA, Dragomir i-ar fi comunicat omului de afaceri Rami Ghaziri informaţii secrete astfel încât acesta să se păzească de monitorizarea SRI, controalele ANAF şi, ulterior, de dosarele DNA. În plus, Dragomir i-ar fi oferit sprijin omului de afaceri libanez la diverşi înalţi functionari astfel încât să obţină mai uşor rambursarea TVA de la stat.

Dragomir i-ar fi oferit protecţie lui Ghaziri în schimbul a 25.000 de euro pe lună şi a unui procent de 1 la sută din TVA rambursată de stat.

Potrivit procurorilor, Dragomir ar fi primit în total mită de la Rami Ghaziri – prin intermediul unui angajat al acestuia, Emile Kharrat – peste 460.000 de euro. 374.000 de euro au mers direct în contul soacrei fostului ofiţer, peste 70.000 de euro au reprezentat cheltuieli pentru înfiinţarea unei firme, Emar Investment şi pentru o maşină Porsche Cayenne, iar 18.000 de euro ar fi fost primiţi sub forma salariului de 8000 de lei pe lună al soţiei sale la firma Emar. Totul s-ar fi petrecut între octombrie 2012 şi octombrie 2013, în perioada când Dragomir voia să se lanseze în afaceri şi a părăsit SRI.

Fostul ofiţer SRI este acuzat şi de spălare de bani întrucât – consideră procurorii militari de la DNA – ar fi transferat banii primiţi de la Rami Ghaziri din contul soacrei sale în alte conturi, ale lui, soţiei şi fiului.

Fostul ofiţer este acuzat şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii şi uz de fals întrucât, împreună cu soţia lui, ar fi determinat falsificarea unui contract de împrumut şi a unei chitanţe de restituire a banilor, pe care ulterior le-a prezentat la DNA, susţinând că banii primiţi de la omul lui Rami Ghaziri ar fi reprezentat un împrumut pe care l-a restituit.

Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru constituire a unui grup infracțional organizat și alte infracțiuni în dosarul Black Cube.

Dragomir a avut ”în toată această operaţiune de compromitere un rol de iniţiator, dar şi de intermediar şi interfaţă a voinţei infracţionale din partea altor persoane”, arată procurorii DIICOT.

Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că inculpatul D.D., fost ofițer superior (locotenent – colonel), în cadrul Serviciului Român de Informații (șef grupare sectoare informativ – operative în Direcția Generală de Prevenire și Combatere Terorism din cadrul Serviciului Român de Informații), în prezent în rezervă, a fost trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție, la data de 23.01.2015, pentru fapte de trafic de influență, spălare de bani, folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în forma participației improprii şi uz de fals.

Din probele administrate la dosar rezultă faptul că, după trimiterea sa în judecată de către D.N.A. şi în timpul judecării sale în primă instanţă de către Tribunalul București, la începutul anului 2016, Dragomir a început o campanie denigratoare la adresa procurorului șef DNA de la acea dată, Laura Codruța Kovesi.

Întrucât în primul trimestru al anului 2016 se discuta posibilitatea reînvestirii lui Kovesi de către președintele României pentru un nou mandat, Dragomir „a apreciat ca oportun momentul pentru declanșarea campaniei dorite, a cărei reuşită ar fi avut dublu rezultat: împiedicarea reînvestirii şi denigrarea persoanei respective urmată, implicit, de cea a instituției pe care o conduce, punând astfel sub semnul întrebării legalitatea demersurilor în dosarele investigate de D.N.A”, spun procurorii DIICOT în rechizitoriul trimis instanței.

În urma anchetei s-a stabilit faptul că, fiind conștient de amploarea şi implicit de impactul pe care ar trebui să îl aibă o astfel de campanie denigratoare, inculpatul D.D. a acceptat ideea cooptării altor persoane interesate de organizarea unei astfel de campanii, persoane care să-i sprijine demersurile atât din punct de vedere financiar cât şi din punctul de vedere al modalităţii efective de valorificare optimă a eventualului rezultat negativ al campaniei în mass – media naţională.

Profitând astfel de relaţiile create în funcţia avută în cadrul Serviciului Român de Informaţii, prin intermediul unui cetăţean israelian condamnat definitiv la 6 ani închisoare pentru înșelăciune și evaziune fiscală într-un dosar instrumentat tot de către D.N.A., Dragomir a intrat în legătură cu un reprezentant al unei companii de investigaţii israeliene, cu numele de marcă „BlackCube”, căruia i-a împărtăşit strategia sa şi scopul urmărit.

Așa a fost demarat și proiectul „Tornado”, ce a format obiectul cercetărilor în cauză, ale cărui activități desfășurate în cursul anului 2016, au vizat compromiterea imaginii unui înalt oficial din România – procurorul şef al DNA de la aceea dată.

Momentul negocierii şi conturării planului infracţional din cadrul primei întâlniri a fost urmat de acordul efectiv al declanşării operaţiunii la cea de-a doua întâlnire, situaţie în care inculpatul D.D. a şi plătit în numerar un avans de aproximativ 150.000 de euro, stabilindu-se ca operaţiunea să se desfăşoare de urgenţă, având în vedere iminenta decizie pe care administrația prezidenţială urma să o ia în perioada ce urma, în ceea ce priveşte şefa D.N.A.

Dosarul Black Cube a fost deschis de DIICOT în 2016 și vizează încercări de intimidare la adresa lui Kovesi. Trei cetățeni israelieni, angajați Black Cube, și-au recunoscut deja faptele și au fost condamnați la închisoare cu condamnare. DIICOT nu a pus sub acuzare pe nici unul dintre cei care au comandat operațiunea executată de Black Cube.

Black Cube a încheiat două contracte distincte în România, unul în martie 2015 avându-l drept beneficiar pe omul de afaceri Dan Adamescu, iar al doilea în februarie 2016, cu fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, a scris jurnalistul Dan Tăpălagă în 2016.

În valoare de 600 de mii de lire, contractul cu Adamescu, condamnat între timp definitiv la închisoare sub acuzația că a mituit judecători pentru a pronunța soluții favorabile firmelor sale, ar fi avut că obiectiv determinarea DNA de a-și retrage acuzațiile în acest dosar, au explicat pentru HotNews.ro sursele citate.

În cazul celui de-al doilea contract, HotNews.ro a dezvăluit în premieră pe data de 14 septembrie că a fost încheiat de Daniel Dragomir, reținut de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) în dosarul Black Cube. Dragomir ar fi semnat contractul cu israelienii în februarie 2016 pentru suma de 900.000 de lire, scopul fiind compromiterea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că fostul ofițer este doar o interfață, deoarece nu dispunea de sume de bani atât de mari. Conturile lui Dragomir erau deja blocate, fiind anchetat într-un alt dosar.

Potrivit informațiilor culese în timpul anchetei, se pare că pentru strângerea sumei de 900.000 de lire s-ar fi realizat „o chetă”, mai multe figuri importante anchetate de procurorii anticorupție contribuind la operațiune cu bani. Altfel spus, în acest al doilea contract s-ar fi alăturat mai multe persoane importante în anchetă la DNA, moguli și politicieni, interesați de compromiterea șefei DNA.

De altfel, într-un comunicat DIICOT din septembrie 2016 se vorbeste despre o întâlnire dintre Daniel Dragomir și unul din suspecți cu care ar fi discutat inclusiv despre „presupusele persoane care stau în spatele operațiunii și care sunt interesate de reușita acesteia”

Trei executanți, condamnați

Yossi Barkshtein este al treilea angajat al firmei Black Cube condamnat de instanţele din România, după ce Ron Weiner şi David Geclowicz au primit câte 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare.

La începutul lunii aprilie 2016, după ce Ron Weiner şi David Geclowicz au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, Yossi Barkshtein a reuşit să fugă din România, pe numele lui fiind emis atunci un mandat de arestare în lipsă.

Potrivit DIICOT, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul firmei israeliene Black Cube, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv (Israel), cât şi în Londra (UK), împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi Weiner Ron şi Geclowicz David, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept al conţinutului acestora.

În cadrul grupării, Ron Weiner şi David Geclowicz aveau roluri şi sarcini precis trasate. Astfel, Ron Weiner răspundea de partea tehnico-informatică a activităţii, deţinând cunoştinţele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing şi de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, David Geclowicz era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia şi anturajul Laurei Kovesi şi de obţinerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ţinta atacurilor informatice.

„Activitatea infracţională specifică a echipei Weiner Ron şi Geclowicz David s-a realizat şi consumat pe teritoriul României, aceştia cazându-se în perioada 29.03 – 2.04.2016 la un hotel de pe raza municipiului Bucureşti. Urmare a operaţiunilor din data de 2.04.2016, de prindere a inculpaţilor Weiner Ron şi Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat în ţară în dimineaţa aceleiaşi zile, nu a mai reuşit să intre în posesia datelor confidenţiale compromise şi, aflând despre depistarea făcută de autorităţile judiciare române, în după-amiaza aceleiaşi zile a şi părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra”, mai spun procurorii.

Kovesi: oamenii care au plătit contractul sunt încă liberi

Într-un interviu acordat în iulie 2019 pentru BBC, Laura Codruța Kovesi a vorbit de episodul Black Cube, în care a fost hărțuită în schimbul unui contract în valore de 1 milion de euro, arătând că cei care au comandat operațiunea nu sunt găsiți: ”Am primit destule amenințări. A fost o companie acum 2 ani care a fost angajată ca să mă hărțuiască și pe mine, și pe familia mea, valoarea contractului lor era de 1 milion de euro (cazul Black Cube, n.red.). Am depus o plângere, două persoane au fost cercetate și condamnate, dar oamenii care au plătit contractul sunt încă liberi. Dar eu mi-am făcut treaba și în pofida acestui lucru”, a declarat Kovesi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22