Inițiativa „Fără penali în funcții publice” a primit undă verde de la CCR

Laurentiu Gheorghe | 09.04.2019

Curtea Constituțională a decis în unanimitate, marți, că inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice”, susținută de USR, este constituțională.

Pe aceeași temă

Următorul pas este discutarea acestei inițiative în Parlament. Prin această inițiativă, „Fără penali în funcții publice”, se propune completarea articolului 37 din Constituție cu un nou aliniat care va avea următorul conținut: "Nu pot fi aleși in organele administrației publice locale, in Camera Deputaților, in Senat si in funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării".

Reacții

USR: "Victorie! Inițiativa Fără Penali în funcții publice este constituțională! Decizia de astăzi a Curții Constituțională arată încă o dată că inițiativa Fără Penali trebuie să fie în Constituție. Fără Penali este dorința a un milion de romani care vor o Românie îndreptată spre dezvoltare, iar primul pas este ca in fruntea tarii sa nu mai fie persoane condamnate penal pentru fapte de corupție.

Ne exprimăm încrederea că va fi votata si sprijinita de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetatenilor care au semnat initiativa", scrie USR pe pagina de Facebook.

"Inca un pas important spre o victorie pentru care 1 MILION de oameni au semnat. Initiativa Fara Penali in functii publice este constitutionala!

Decizia de astazi este un pas important spre victoria pe care un milion de oameni o asteapta. In continuare initiativa va intra in circuitul parlamentar, cu dezbateri in comisii si vot in plenul Camerei Deputatilor si Senat. Vom cere care aceasta sa fie introdusa pe ordinea de zi sub procedura de urgenta. Ne exprimam increderea ca va fi votata si sprijinita de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetatenilor care au semnat initiativa", a scris si liderul USR, Dan Barna, pe Facebook.

PSD critică inițiativa USR „Fără penali în funcții publice” despre care spune că nu o va vota. Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, spune că peste un milion de oameni ar fi fost mințiți deoarece nu se vorbește decât despre ce-i care ar ocupa funcții în urma unor alegeri și nu spune nimic despre cei care sunt numiți, din funcția funcționarilor publici, ca prefecți, miniștri ș.a.m.d.

„Se vorbește fără penali în funcții publice câtă vreme din text reiese că fără penali în funcții alese. Spre exemplu, un prefect poate să fie penal în funcții publice, un ministru poate să fie penal în funcții publice, după legea asta. Noroc că este o altă lege anterioară. Deci în orice funcție în care nu ești ales ai dreptul. Nu este vorba de fără penali în funcții publice, ci fără penali în funcții alese. Ceea ce este cu totul altceva”, a completat el.

„Este ceva mincinos. Ce înțelegeți când spui fără penali în funcții publice? Înțelegeți fără penali în toate funcțiile publice sau selectiv? Deci titlul induce în eroare foarte grav și cel puțin aici ar trebui să fie modificată legea pe parcursul ei. Induce electoratul în eroare ca să voteze și în realitate e o mare păcăleală”, a mai spus Eugen Nicolicea.

Ce urmează

Potrivit Constituției, propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Context

Uniunea Salvati Romania a anuntat, in 12 februarie, ca semnaturile initiativei civice "Fara penali in functii publice" au ajuns la CCR, dupa mai bine de 100 de zile de intarziere.

"Dupa aproape cinci luni de tergiversari, Camera Deputatilor a predat Curtii Constitutionale listele semnate de cei peste un milion de romani care sustin initiativa cetateneasca 'Fara penali in functii publice'. Nota informativa prin care secretarul general a comunicat Biroului permanent al Camerei Deputatilor un numar fals al semnaturilor m-a determinat sa asist la intocmirea procesului-verbal de predare-primire, pentru a ma asigura ca nu lipseste absolut nicio semnatura.

Nu credeam ca va fi nevoie, dar in aceste conditii nu ne-am putut baza pe buna credinta a persoanelor implicate. Astazi insa am reusit sa bifam inca un pas care sa duca initiativa mai aproape de declansarea referendumului", preciza presedintele grupului de initiativa, avocatul Mihai Badea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22