Intalnirea ministrilor de Externe roman si britanic scoate in evidenta abordarea comuna in privinta sanctiunilor impotriva Rusiei si a luptei antiterorista

T.d. | 14.01.2015

Pe aceeași temă

Intalnirea ministrilor de Externe ai Romaniei si Marii Britanii s-a incheiat cu un consens privind “nevoia unui raspuns robust” in fata agresiunii Rusiei in Ucraina. Atat Philip Hammond, cat si Bogdan Aurescu au subliniat abordarea unitara in privinta crizei din tara vecina. Lupta impotriva terorismului a fost un alt subiect discutat de cele doua parti, avand in vedere atacurile teroriste din Paris, de saptamana trecuta.

Cele doua parti si-au exprimat sustinerea totala pentru pastrarea sanctiunilor asupra Moscovei, in ceea ce priveste criza din estul Ucrainei, potrivit Hotnews.
 

Pozitie comuna in dosarul ucrainean

"Construind relatiile strategice pe care le avem, am fost de acord cu nevoia unui raspuns robust al UE fata de agresiunea Rusiei in Ucraina, continuand sa cerem Rusiei sa isi respecte angajamentele de la Minsk. Vom lucra impreuna in UE pentru a ne asigura ca UE ramane unita si robusta pentru mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei pana cand se conformeaza obligatiilor sale internationale si inceteaza sa mai incerce sa schimbe harta Europei cu forta militara", a spus Hammond, intr-o declaratie sustinuta alaturi de Aurescu, la sediul MAE roman.

Din partea romana, Aurescu a aratat ca Bucurestiul si Londra au "exact aceeasi pozitie legat de regimul de sanctiuni adoptat de Uniunea Europeana in ceea ce priveste Rusia".

"Trebuie sa vedem progrese durabile in ceea ce priveste solutionarea conflictului pentru a putea discuta o eventuala ajustare a regimului de sanctiuni in ceea ce priveste sitiatia din Ucraina", a mai spus ministrul roman de Externe.
 

Securitatea NATO in Estul Europei

Hammond a vorbit si despre capacitatile defensive ale NATO in estul continentului european, in contextul agresivitatii Rusiei.

Astfel, Marea Britanie va coopera cu Romania pentru a se asigura de respectarea tuturor angajamentelor NATO privind reasigurarea aliatilor din est, inclusiv Romania.

"Vom continua sa lucram impreuna pentru a ne asigura ca NATO isi va respecta toate angajamentele ambitioase luate de toti membrii sai la Summitul din Tara Galilor, inclusiv masura de a implementa forta de reactie rapida pentru a ne asigura ca NATO va putea sa raspunda unei crize in Est", a spus oficialul britanic.

In plus, ministrul roman Bogdan Aurescu a insistat pentru sporirea prezentei militare a NATO in Romania.

"Am invitat partea britanica sa continuam cooperarea politico-militara excelenta pe care o avem, inclusiv pentru implementarea deciziilor Summit-ului din Marea Britanie, mai ales a masurilor de adaptare care au fost decise in planul de actiune al aliantei pentru cresterea capacitatii operationale, adica Readiness Action Plan, urmand ca rezultate concrete, inclusiv in ceea ce priveste prezenta NATO pe teritorul tarii noastre, sa le vedem dupa reuniunea ministrilor apararii din februarie 2015", a spus oficialul roman.
 
Nu au lispit nici discutiile despre cooperarea bilaterala si in cadrul UE, in domeniul antitero, precum si despre evolutiile legate de situatia din Afganistan si Siria precum si de organizatia terorista Stat Islamic.

"Am condamnat cu tarie terorismul, dupa atacurile din Franta si suntem hotarati sa lucram impreuna bilateral si in interiorul UE pentru a fi mai eficienti pentru combaterea acestor amenintari", a mentionat Bogdan Aurescu.

Alaturi de intrevederea cu omologul sau roman, vizita sefului diplomatiei britanice la Bucuresti a insemnat intalniri cu presedintele Klaus Iohannis, dar si cu premierul Victor Ponta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22