Ministrul Mediului, despre asimilarea grătarelor cu incendierea deșeurilor: Nu comentez prostii

L. G. | 06.04.2022

Ministrul Mediului Tanczos Barna a fost întrebat, miercuri, dacă noile amenzi pentru incendieri includ grătarele. „Este o abordare și interpretare total inexactă. Nu comentez prostii”, a răspuns ministrul.

Pe aceeași temă

Jurnaliștii i-au cerut lui Tanczos Barna lămuriri cu privire la incendierea deșeurilor, în condițiile în care în textul legii se vorbește despre incendierea „oricărui tip de deșeuri” și există deja reacții în spațiul public potrivit cărora dacă un om face un grătar sau foc sub ceaun în curte ar putea să fie amendat.

„Nu aș vrea să folosesc cuvinte dure, este o abordare și interpretare total inexactă. Orice obiect trebuie reglementat pentru că poate spune oricine, dând foc la 3 cauciucuri, că nu sunt deșeuri, sunt cauciucurile personale, tocmai a vrut să le folosească pentru mașină, dar nu sunt deșeuri, sunt obiecte. Deci poate să spună oricine că obiectele incendiate nu sunt deșeuri din punctul lui de vedere”, a răspuns ministrul.

„Cine nu se pricepe să nu facă comentarii. Garda de Mediu știe exact ce înseamnă încadrarea unor bunuri sau obiecte la categoria deșeuri”, a adăugat acesta.

Întrebat, concret, dacă oamenii care fac un grătar pot fi amendați sau nu, Tanczos a răspuns: „Nu comentez prostii”.

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanţă de urgenţă care prevede incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor şi pedepsirea lor cu închisoare de la 3 la 5 ani, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

„Prima ordonanţă de urgenţă se referă la măsurile de eficientizare a gestionării deşeurilor. Decizia cea mai importantă este incriminarea faptelor de incendiere şi de îngropare a deşeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător şi a decis Guvernul să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. (...) Incendierea şi îngroparea, practic, ne afectează pe toţi, afectează aerul şi afectează aproape ireversibil apele subterane. (...) Am ales varianta ordonanţei de urgenţă pentru că nu mai putem aştepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial ordonanţa de urgenţă şi sancţiunile pot fi înăsprite imediat", a declarat Barna Tanczos, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că au fost majorate amenzile pentru abandonarea deșeurilor.

„Amenda pentru persoană fizică începe de la 10.000 de lei pentru deșeurile abandonate, până la 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 de lei până la 70.000 de lei, amendă contravențională", a precizat Barna Tanczos.

Context

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri o ordonanță de urgență prin care incriminează fapte cu impact semnificativ asupra mediului, calității aerului și sănătății populației, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului. Incendierea și îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani, potrivit prevederilor din noua OUG.

Arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase va fi pedepsită doar cu amenzi cuprinse între 7.000 și 15.000 lei pentru persoanele fizice și între 50.000 și 100.000 lei pentru persoanele juridice. Aceleași sancțiuni îi vizează și pe proprietarii terenurilor care nu iau măsuri pentru prevenirea arderilor.

În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor, pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice cât și juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice), care însă nu era aplicată corespunzător din cauza lipsei unei reglementări clare.

O altă prevedere a ordonanței de urgență definește cadrul legal pentru ca autoritățile publice locale (UAT, CJ, ADI) să poată expropria terenurile necesare pentru gestionarea integrată a deșeurilor. Modificarea legislativă înlesnește preluarea terenurilor necesare dezvoltării sistemelor integrate de gestionare a deșeurilor, pentru care România primește finanțare europeană. Astfel a fost reglementată situația de realizare a procedurilor de expropriere pentru cauze de utilitate publică.

Actul normativ adoptat astăzi vizează și reglementarea activităților de gestionare a deșeurilor la nivelul municipiului București, prin preluarea de către sectoarele municipiului București, de la Primăria Capitalei, a unei serii de competențe referitoare la gestionarea deșeurilor. Este vorba despre activitățile de organizare a prelucrării, neutralizării și valorificării materiale și energetice a deșeurilor, de organizare a tratării mecano-biologice a deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare, precum și de administrare a depozitelor de deşeuri şi/sau instalaţiilor de eliminare a deşeurilor municipale pe o perioadă determinată, stipulată în hotărârea consiliului local notificată Consiliului General al Municipiului București. Pentru realizarea unui echilibru între municipiul București și sectoare, competențele preluate pot să revină Consiliului General al Municipiului București la solicitarea expresă a acestuia din urmă.

Necesitatea acestei reglementări a apărut din faptul că municipiul București se confruntă cu o situație complicată în ceea ce privește managementul deșeurilor, determinată de lipsa infrastructurii de tratare a deșeurilor și a capacității de eliminare prin depozitare. În prezent, unitatea administrativ-teritorială a municipiului Bucureşti nu deține un contract în vigoare cu niciun operator al unui depozit de deșeuri cu licență valabilă emisă de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, așa cum prevede legea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22