Prezidentiale 2014: Rolul lui Titus Corlăţean in dezastrul alegerilor din diaspora

Vlad Toma | 18.05.2016

DNA a solicitat luni inceperea urmaririi penale a fostului ministru de Externe Titus Corlatean pentru impiedicarea votului in diaspora la alegerile prezidentiale din 2014. DNA il acuza pe Corlatean de abuz in serviciu si de impiedicarea exercitarii drepturilor electorale.

Pe aceeași temă

 

Conform unor surse din Ministerul Afacerilor Externe citate de Adevarul, Corlăţean ar fi solicitat misiunilor diplomatice, in 17 iunie 2014, să facă propunerile necesare pentru secţiile de votare, impunand insa, „pentru prima dată în cadrul proceselor electorale organizate de MAE, condiţia ca secţiile de votare organizate în afara misiunilor diplomatice să fie organizate în spaţii oficiale, puse la dispoziţie de către autorităţile locale.”

 

Pe motiv că autorităţile locale nu ar fi răspuns la solicitări, mai multe ambasade ar fi fost nevoite să renunţe la unele propuneri de secţii considerate necesare in orase cu comunitati mari de romani, mai arata Adevarul.

 

Conform sursei citate, in 8 septembrie 2014, MAE a emis o nouă circulară în care menţiona că unele locaţii propuse de diplomaţi nu corespund criteriilor de oficialitate. Era vorba de secţii de votare care urmau a fi organizate în hoteluri, biserici sau firme de avocatură. S-a redus astfel si mai mult numarul sectiilor de votare in orasele in care locuiau multi romani.

 

Dupa primul tur al alegerilor prezidentiale Titus Corlatean a demisionat din functia de ministru de Externe declarand ca infiintarea de noi sectii de vot in strainatate ar fi ilegala si ca el nu isi va asuma aceasta masura. Corlatean a spus atunci ca nu exista o baza juridica legala pentru suplimentarea sectiilor de vot.

 

Corlatean i-a acuzat atunci pe Traian Basescu si pe Klaus Iohannis de provocarea acestui scandal legat de votul din diaspora, precizand ca acestia ar fi urmarit astfel sa castige voturi.

 

Fostul ministru de Externe a respins decizia BEC din 7 noiembrie 2014 prin care se arata ca legea nu interzice deschiderea de sectii suplimentare de vot.

 

***

 

C.P. Tariceanu, presedintele Senatului, a anuntat ieri ca in Biroul Permanent al Senatului nu a existat cvorumul necesar pentru a lua act de solicitarea DNA de urmarire penala a fostului ministru de Externe Titus Corlatean si a o noua intalnire pe aceasta tema va avea loc saptamana viitoare.

 

Procurorii arata ca exista suspiciuni in privinta faptului ca, Titus Corlățean, ministru de Externe in 2014, ar fi organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte.


DNA considera ca limitarea accesului la secțiile de votare în străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de același candidat, în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv.

 

Folosul necuvenit ar fi constat in limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate, deoarece o buna parte dintre acestia erau impotriva candidatului PSD.

 

Conform DNA, Corlatean ar fi nesocotit unele dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secții de votare în localități în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane si a organizat, fără vreo documentare ori justificare, secții de votare în localități care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22