Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, cere impozit progresiv pe venitul global și proprietăți

Laurentiu Gheorghe | 30.01.2019

Florin Georgescu, fruntaș PSD, (fost ministru al Finanțelor în guvernele Văcăroiu 1992–1996 și Ponta în 2012) propune revenirea la impozitarea progresivă a veniturilor și proprietăților persoanelor fizice.

Pe aceeași temă

În discursul susținut luni la ASE, actualul prim-viceguvernator al BNR a susținut că din capitalul firmelor românești lipsesc 34 miliarde de euro, paradoxul fiind că „avem firme falimentare cu patroni bogați”, a consemnat Ziarul Financiar.

”Ce ţară este aceea în care pierderea e mai rentabilă decât profitul, iar falimentul nu este o pagubă, ci un câştig major?”

În acest context, Georgescu a amintit de faptul că rezultatele unor studii sociologice recente arată că 65 - 70% dintre români au o părere proastă şi foarte proastă despre câştigătorii tranziţiei de la comunism la capitalism, prin faptul că se consideră că nu munca a fost cauza îmbogăţirii persoanelor fizice respective.

„De aceea, considerăm că actualul edificiu economico-social necesită o corecţie. După restituirea averii statului şi a unor cetăţeni oneşti, în viitor este nevoie de mai multă redistribuire aplicată cu transparenţă. În scopul asigurării unei baze solide pentru furnizarea bunurilor şi serviciilor publice, în opinia noastră este necesară revizuirea sistemului fiscal, îndeosebi cel privind persoanele fizice cu accent pe impo­zitarea progresivă a veniturilor şi proprietăţilor pentru a surprinde mutaţiile substanţiale în distriburiea acestora pe parcursul a 30 de ani“, a mai spus Georgescu.

Nu este prima data cand Florin Georgescu vorbeste despre impozitarea progresiva a veniturilor. Anul trecut, el afirma ca impozitarea veniturilor globale in mod progresiv nu poate fi omisa atunci cand se discuta despre finantele unei tari, precizand ca nu vorbeste in calitate de prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, ci de profesor de economie.

"Cu totii stiti, mediul privat de acolo, ca exista instrument, dar va feriti dintr-o autocenzura ideologica, asa e parerea mea, va rog sa ma scuzati daca gresesc, sa pronuntati termenul: impozitarea veniturilor globale in mod progresiv.

Acesta este stabilizator automat, e redistributie, e crestere incluziva, toate tarile dezvoltate la care facem referire in grafice au asa ceva.

Nu trebuie sa avem niste cote foarte descurajante, pot sa fie si foarte slab-progresiv, moderat, ultra-moderat. Dar trebuie, dupa parerea mea, sa avem dupa 30 de ani o situatie de tranzitie, de transformari profunde economico-sociale, o situatie clara a modului de distributie a veniturilor si a averii in societate, sa asezam impozite pe proprietate, care, iata, sunt benefice din punct de vedere al ciclului economic, pe de o parte, impozite pe venit, de asemenea, fara sa fie descurajata munca.

Dar nu puteti sa omiteti, vorbind despre finantele publice ale unei tari, acest instrument modern, care este introdus din anii 1900 in toate tarile dezvoltate si l-au tinut pana acum, fata de noi, care l-am introdus in 2000 si am renuntat in 2005", a afirmat Florin Georgescu in luna martie a anului trecut.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22