Profesorii amenință cu amânarea începerii anului școlar dacă nu vor avea salariile majorate

Laurentiu Gheorghe | 14.08.2020

Sindicatele din Învățământ (FSLI) a reacționat dur la anunțul premierului Orban care a spus că majorarea salarială care trebuia efectuată la 1 septembrie se amână un an: „Educuația nu e cârciuma bugetară!”

Pe aceeași temă

Educația nu este „cârciuma” sistemului bugetar și „intenția de a nu se acorda majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020 va atrage atenția Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) într-un comunicat de presă.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a transmis după rectificarea bugetară în care nu mai sunt cuprinse sumelor pentru majorarea salariilor de la 1 septembrie că guvernul a făcut „fi o greșeală enormă, iar consecințele pot fi neplăcute”,

„Cadrele didactice așteaptă această majorare nu pentru a o cheltui la cârciumă, dacă ar fi să facem o paralelă cu declarația premierului Ludovic Orban, ci pentru a se apropia de un trai normal, la care au dreptul”, a declarat Simion Hăncescu, președinte FSLI, citat de Edupedu.ro

Reacția vine după ce premierul Ludovic Orban a declarat că motivul pentru care Guvernul amână creşterea salariilor profesorilor este prognoza economică pesimistă: „E ca într-o familie – când îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă”.

„Uitaţi-vă la datele prezentate de INS şi la prognoza privitoare la creşterea economică, în care noi estimăm o contracţie economică, o scădere economică de 3,8%. E ca într-o familie – când îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă”, a declarat Ludovic Orban, citat de zf.ro.

Premierul a mai spus că inițial, fondurile necesare au fost prevăzute în buget, însă au apărut cheltuielile generate de pandemia de coronavirus.

„Nemulțumirea angajaților din educație este foarte mare, având în vedere și faptul că au fost găsite fonduri pentru majorările salariale acordate altor categorii de salariați. Prin urmare, cerem Guvernului să renunțe la această decizie de a nu acorda majorarea salarială, întrucât semnalele pe care le primim din rândul colegilor noștri arată faptul că este foarte posibil ca deschiderea noului an școlar să fie pusă sub semnul întrebării, dacă nu vor fi acordate creșterile salariale anunțate”, atrage atenția FSLI într-un comunicat de presă.

Majorarea salarială era prevăzută pentru 1 septembrie

Conform legislației în vigoare, personalul didactic ar fi trebuit să primească, de la 1 septembrie 2020 o creștere salarială medie de 14%, care ar fi însemnat o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei. Însă, cu două săptămâni înainte de începerea anului școlar 2020-2021, Guvernul României a propus prin OUG privind rectificarea bugetară, să nu mai fie acordate majorările salariale prevăzute de lege, „măsură care reprezintă o grea lovitură pentru cadrele didactice”, spun reprezentanții profesorilor.

„FSLI își exprimă indignarea față de decizia Guvernului de a amâna această creștere salarială, în condițiile în care nu s-a vorbit nicio clipă despre imposibilitatea de a fi acordată. Ba mai mult de atât, înalți oficiali au anunțat că această creștere este prevăzută în legea bugetului de stat. Considerăm că este o mare greșeală și o dovadă de lipsă de respect față de colegii noștri, mai ales în condițiile în care cu toții au depus o muncă fără precedent pentru a asigura tuturor elevilor șanse egale la educație, în condițiile speciale, provocate de noul Coronavirus”, se arată în comunicatul de presă transmis de FSLI.

Reprezentanții profesorilor mai atrag atenția că odată cu începerea noului an școlar, „personalul din învățământ va fi supus unui risc major de contaminare cu COVID 19, ținând cont că școala se va face față în față cu elevii.”

„Guvernanții uită că atunci când au făcut apel la angajații din sistemul de educație să se implice în noul context generat de COVID-19, toți angajații au fost solidari și s-au implicat astfel încât elevii să nu aibă de suferit, să fie încheiată situația școlară a fiecărui elev și să fie susținute examenele naționale. Chiar dacă ne-am temut pentru noi și pentru familiile noastre, pentru elevi și pentru familiile lor, nu am lăsat garda jos și ne-am implicat în toate activitățile solicitate de Ministerul Educației Naționale. Acum, când e rândul cadrelor didactice să își primească drepturile, sunt pur și simplu lăsate în așteptare, pentru că înaintea lor sunt alții care contează sau pentru că altele sunt prioritățile bugetare. Nu e doar o încălcare a legii, ci o lipsă de asumare și o lipsă de respect și apreciere față de o categorie întreagă de oameni care sunt devotați față de profesia pe care o au. Cadrele didactice așteaptă această majorare nu pentru a o cheltui la cârciumă, dacă ar fi să facem o paralelă cu declarația premierului Ludovic Orban, ci pentru a se apropia de un trai normal, la care au dreptul. Cred cu tărie că aceasta situație este încă o dovadă a desconsiderării unui sector de activitate întreg. Guvernul Orban trebuie să găsească soluții să acorde majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22