Radu Mazăre, 9 ani și 10 luni de închisoare în dosarul „Polaris”. Sentința nu e definitivă

Laurentiu Gheorghe | 03.05.2019

Condamnări grele în dosarul Polaris: În afară de fostul primar al Constanței, au mai primit pedepse cu închisoarea Sorin Strutinski (7 ani și 10 luni) și Eduard Martin (5 ani și 6 luni).

Pe aceeași temă

Radu Mazăre a fost trimis în judecată în acest dosar în 10 decembrie 2015, pentru luare de mită (3 fapte), abuz în serviciu și conflict de interese.

Fostul primar PSD al Constanței este acuzat de procurorii DNA că a primit opt milioane de euro și peste opt milioane de lei de la două firme pentru emiterea unor aprobări și pentru câștigarea unei licitații sau încheierea de contracte.

Astfel, în rechizitoriu, procurorii au scris că între anii 2006 – 2009, Radu Mazăre, ajutat de Sorin Strutinsky, a cerut două milioane de euro din care a încasat jumătate și 2,5 milioane lei de două societăți comerciale contra eliberării certificatelor de urbanism pentru construcția unui mall în Constanța.

Tot cu ajutorul lui Strutinsky, între anii 2008 – 2018, Radu Mazăre a primit de la firma Polaris M Holding, deținută integral de Eduard Martin, peste șapte milioane de euro, pentru că i-a facilitat câștigarea licitației pentru preluarea serviciului de salubritate pentru 25 de ani în municipiul Constanța, ulterior fiind încheiat şi un act adiţional prin care valoarea contractului a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

Anchetatorii au mai arătat, în actul de sesizare a instanţei, că în perioada noiembrie 2006 - 2013, Radu Mazăre a participat la încheierea a 12 contracte între Primăria Constanţa şi o societate controlată de el şi de Sorin Strutinsky, în valoare totală de peste şase milioane lei.

Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanța un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului.

“Aceste lucruri au fost posibile în condiţiile în care inculpatul Mazăre Radu Ştefan a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale”, susţin procurorii. Radu Mazăre a fost condamnat vineri la 9 ani și 10 luni ani de închisoare de Instanţa Supremă în dosarul Polaris, potrivit sentinței făcute publice de instituție. Sentința poate fi atacată cu recurs. Magistrații s-au pronunțat după trei luni de amânări. La ultimul termen din proces, pe 25 ianuarie, procurorul de şedinţă al DNA ceruse pentru fostul primar o pedeapsă maximă de 12 ani.

Radu Mazăre mai are o condamnare definitivă la 9 ani de închisoare, primită în luna februarie a acestui an. El este fugit în Madagascar din decembrie 2017, unde a cerut azil politic, șansele de extrădare fiind minime.

Omul de afaceri Gabriel Strutinsky a fost condamnat la 7 ani și 10 luni de închisoare, iar fostul deputat Eduard Martin, acţionar la compania Polaris M Holding SRL, a fost condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare.

Eduard Martin a fost acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, iar Gabriel Strutinsky, acuzat de săvârșirea a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Completul de la Înalta Curte a fost format din judecătorii Ionuț Matei, Marius Foitoş şi Daniel Grădinaru.

Scurt istoric

Gherghe Martin, fratele lui Dumitru Martin a fost numit prefect de premierul PSD de atunci, Adrian Năstase. Primul contract al Companiei Polaris cu Primăria Constanța a fost semnat în 1998, când primar era PSD-istul Gheorghe Mihăieși.

Afacerea a început să prospere în 2008, atunci când Radu Mazăre încheie un contract cu clauze și mai avantajoase pentru societatea fraților Martin. Polaris urma să aibă monopol pe serviciile de salubritate pentru următorul sfert de secol și să primească 350 de milioane de euro pentru asta: ”exclusivitate pentru prestarea activităților privind serviciul public de salubrizare a municipiului Constanța (…) inclusiv în cazul extinderii cu noi cartiere a municipiului Constanța” (articolele 13 și 16 din contractul nr. 70717 din 09.05.2008).

Tot în Mazăre, a fost patentată o schemă prin care Primăria urma să mai plătească alte 90 de milioane de euro către Polaris. Cum? Astfel: începând cu anul 2010, Primăria Constanța condusă de Radu Mazăre a refuzat să aplice coeficientul de inflație, conform contractului semnat cu Polaris. În 2012, o hotărâre judecătorească definitivă obligă Primăria Constanța să plătească societății lui Martin suma de 14 milioane de euro, cuantumul coeficientului de inflație stabilit de judecători. Primăria Constanța nu a pus în aplicare decizia judecătorească, iar Polaris a chemat din nou în instanță primăria.

Deși prietenia dintre Eduard Martin și Radu Mazăre era cunoscută la nivel local, Martin susținea la acea vreme că ”nu a găsit înțelegere la primărie” și că nu a reușit să cadă de acord cu Radu Mazăre, drept pentru care a dat primăria în judecată.

Doar că, în timp ce Eduard Martin nu reușea să găsească o cale de dialog cu Radu Mazăre, primarul, care era șeful PSD Constanța, îl punea pe Martin pe lista de parlamentari la alegerile din 2012. Iar relațiile dintre cei doi erau „atât de proaste“ încât Radu Mazăre i-a făcut toată campania lui Eduard Martin, care a apărut în bannerele electorale alături de fostul primar al Constanței și de fratele acestuia, Alexandru Mazăre, care candida pentru Senatul României.

Eduard Martin mai este trimis în judecată într-un alt dosar, ”Polaris 2”, în care este acuzat de procurorii DNA de evaziune fiscală. Magistrații susțin că omul de afaceri ar fi înșelat statul cu 7 milioane de euro. Martin a fost reținut, apoi arestat preventiv în această speță, în octombrie 2017. În acest dosar nu a fost pronunțată încă vreo sentință.

Eduard Martin este fiul lui Gheorghe Martin și, în 2004, ajunge consilier județean PSD, atunci când președinte devine Nicușor Constantinescu. Este pus de Radu Mazăre pe lista de parlamentare din 2008 și este reconfirmat deputat în 2012, pe valul USL. Afacerea ”Polaris” a fost pusă la adăpost de criza economică printr-un contract uriaș semnat de Primăria Constanța în 2008: 335 milioane de euro pentru următorii 25 de ani. Radu Mazăre și Eduard Martin împart acest dosar penal în care procurorii DNA susțin că afaceristul i-ar fi dat 7 milioane de euro șpagă primarului ca să câștige licitația pentru contractul de salubrizare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22