România îl expulzează pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei Rusiei la București

Laurentiu Gheorghe | 26.04.2021

Decizia anunțată de MAE vine în cadrul unei serii de expulzări ale diplomaților ruși din mai multe capitale europene, cele mai recente vizând Ambasada Rusiei din Praga.

Pe aceeași temă

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat luni la prânz că autoritățile române au decis „declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, se arată în comunicatul MAE.

Decizia vine cu doar o zi înainte de ședința CSAT pe tema tesiunilor de la Marea Neagră dintre Rusia și Ucraina.

Decizia autorităților române vine pe fondul unui val de expulzări din ambasade europene ale unor diplomați ruși, în special decizia autorităților de la Praga care au vizat nu mai puțin de 18 diplomați ruși.

Răspunsul Rusiei

Oficialii ruși au precizat că decizia României de a declara persona non grata un diplomat reprezintă un „pas neprietenos” și că, după cum a declarat ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, pentru agenția TASS, Rusia își rezervă dreptul de a „adopta măsuri de răspuns corespunzătoare”.

„Această decizie este, fără îndoială, neprietenoasă și nu contribuie la însănătoșirea relațiilor interstatale dintre Federația Rusă și România. În conformitate cu Convenția de la Viena, autoritățile ruse își rezervă dreptul de a adopta măsuri de răspuns corespunzătoare, a spus Kuzmin, adăugând că motivele unor astfel de acțiuni trebuie explicate. ”Diplomații români au evitat cu mare grijă orice fel de comentarii”, a arătat Kuzmin.

Acesta a confirmat că a fost convocat la Ministerul de Externe al României, unde a primit o notă verbală prin care a fost informat că adjunctul atașatului militar al Ambasadei Rusiei în România a fost declarat persona non grata și trebuie să părăsească România. „Convenția de la Vieva privind relațiile diplomatice nu cere să fie explicate motivele unor astfel de demersuri, iar diplomații români au evitat cu mare grijă orice fel de comentarii”, a arătat Kuzmin.

Context

Moscova a reacționat vehement după în Cehia doi spioni ruși au fost acuzați de implicare în explozia produsă în 2014 la un depozit de armament, De asemenea, cei doi sunt bănuiți și de implicare în tentativa de otrăvire a lui Skripal, relatează Reuters. Reprezentatul Kremlinului a catalogat decizia Cehiei, ca fiind fără precedent și că vor fi cu siguranță represalii din partea Moscovei.

În 17 aprilie, Cehia a anunțat expulzarea a 18 diplomați ruși, acțiune care a iritat la maximum Rusia: ”Vor exista represalii ce-i vor obliga pe autorii acestei provocări să-şi conştientizeze responsabilitatea pentru distrugerea fundaţiei relaţiilor normale între ţările noastre”, a transmis Ministerul rus de Externe. De asemenea gestului Guvernului de la Praga este „fără precedent” și un act „ostil” care ar fi influențat de SUA.

Rusia consideră acuzaţiile privind explozia un depozit de armanet din Cehia ca fiind absurde având în vedere că anterior Cehia atribuise responsabilitatea pentru explozia din 2014 de la Vrbětice proprietarilor depozitului de armament. Astfel Rusia a descris expulzările recente ca fiind „continuarea seriei de acţiuni împotriva Rusiei derulate de Republica Cehă în ultimii ani”, totodată acuzând Praga că „încearcă să mulţumească SUA pe fondul sancţiunilor recente la adresa Rusiei”. Jan Hamacek, ministrul ceh de interne şi ministrul de externe în exerciţiu, a declarat că anchetatorii sunt de părere că explozia a vizat un transport de arme destinat să ajungă în Bulgaria. Săptămânalul de investigaţii ceh Respekt a relatat sâmbătă că, potrivit anchetatorilor, transportul de arme ar fi fost destinat unui comerciant bulgar despre care se credea că furnizează arme Ucrainei într-un moment în care separatiştii susţinuţi de ruşi luptau cu forţele guvernamentale din estul Ucrainei.

Respekt şi radioul public ceh au numit un traficant de arme bulgar, un bărbat despre care procurorii bulgari au spus că agenţii ruşi au încercat să-l omoare fără succes în ​​2015. Site-ul de ştiri Seznamzpravy.cz a scris că transportul de arme ar fi putut fi destinat şi rebelilor sirieni. Poliţia cehă a declarat că este în căutarea a doi bărbaţi care au călătorit în Republica Cehă cu câteva zile înainte de explozie sub nume false, şi anume Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov. Aceştia sunt aceiaşi agenţi GRU căutaţi de Marea Britanie pentru tentativă de otrăvire a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în Salisbury, în 2018.

Există o bănuială bine întemeiată cu privire la implicarea unor ofiţeri ai serviciului de informaţii rus GRU, unitatea 29155, în explozia depozitului de muniţii din zona Vrbetice”, (localitate aflată la circa 300 de kilometri sud-est de Praga), a declarat premierul ceh Andrej Babis. „Cei doi bărbaţi au fost prezenţi pe teritoriul Cehiei în octombrie 2014”, când a avut loc explozia de Vrbetice, conform autorităţilor cehe, citate de Reuters şi The Guardian. Premierul ceh, Andrej Babis, a declarat că decizia se bazează pe „dovezi de necontestat” obţinute de serviciile de spionaj că agenţi militari ai Rusiei au fost implicaţi în incidentul din 2014, conform EuroNews. „Republica Cehă este un stat suveran şi trebuie să răspundă în mod adecvat acestor descoperiri fără precedent”, a mai spus Babis, care a participat alături de ministrul de Externe al Cehiei la conferinţa de presă în care a fost făcut anunţul. Premierul a adăugat că preşedintele Cehiei, Milos Zeman, cunoscut pentru poziţionările sale pro-Rusia, a fost informat de decizia luată şi că acesta „şi-a exprimat sprijinul absolut pentru noi”. La rândul său, ministrul de externe Jan Hamacek a precizat că cei 18 de membri ai ambasadei Rusiei de la Praga identificaţi drept agenţi secreţi vor trebui să părăsească teritoriul ceh în termen de 48 de ore.

De asemenea, la finalul săptămânii trecute, cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - au anunţat că vor expulza în total patru diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Republica Cehă.

Autoritățile slovace au decis expulzarea a trei diplomați ruși, din același motiv.

Orice ameninţare la adresa României este o ameninţare la adresa NATO, afirmă ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cu referire la o declarație recentă a ambasadorului rus la București, care spusese că țara noastră ar trebui să se îngrijoreze dacă ar fi implicată "într-un fel de aventură militară concepută de „capetele fierbinți” din sediul NATO".

"Faptul că România face parte din această alianţă este o garanţie pentru securitatea României şi a cetăţenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am şi spus că nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute (mișcările de trupe ruse la granițele Ucrainei - n.r.). Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice ameninţare la adresa României este de fapt o ameninţare la adresa NATO şi luăm în serios aceste aspecte", a declarat ministrul Bogdan Aurescu duminică seară la Antena 3, potrivit Agerpres.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22