Salvarea TVR, in atentia Guvernului: Insolventa prezinta cele mai multe avantaje

Vlad Toma | 05.04.2016

Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice, a trimis o scrisoare Parlamentului in care prezinta cateva solutii pentru salvarea SRTV si a SRR. Dragu considera ca insolventa ar fi o buna metoda de rezolvare a situatiei Televiziunii Romane deoarece ar avea anumite avantaje in raport cu alte posibile solutii.

Pe aceeași temă

 

Potrivit scrisorii trimise Parlamentului, citata de Hotnewsprima varianta avuta in vedere de ministru ar fi reorganizarea SRTV si SRR ca doua institutii publice, finantate integral de la bugetul de stat, din venituri proprii sau combinat.  

 

Daca se merge pe aceasta varianta, Parlamentul trebuie sa adopte in regim de urgenta un proiect de lege care sa prevada reorganizarea SRR si SRTv si sa rectifice Legea bugetului de stat pe 2016.  

 

''Mentionam ca reorganizarea SRTv ca institutie publica presupune ca deficitul bugetului general consolidat s-ar majora la nivelul unui an cu circa 100 de milioane de lei, iar in 2016 impactul asupra deficitului bugetar ar fi de 410 milioane lei - datorii comerciale si cheltuieli de functionare'', se arata in scrisoare. 
 

O alta varianta ar fi reorganizarea Televiziunii si Radioului ca societati comerciale, dar, in cazul in care nu sunt achitate datoriile restante sau societatile inregistreaza alte datorii restante, procedura de insolventa ar putea fi ceruta de orice persoana interesata.  
 

Reorganizarea ca regii autonome de interes national reprezinta o alta posibila solutie.  
 

Ministrul mai arata ca, oricare ar fi solutia aleasa, este necesar sa se prevada instituirea obligatiei de colectare a taxelor de catre toti furnizorii de energie electrica si limitarea comisionului perceput de catre acestia.



Intrarea SRTv in insolventa este solutia cu cele mai multe avantaje, in opinia semnatarului, ceea ce ar presupune ''adoptarea in regim de urgenta a unui proiect de lege prin care sa se completeze Legea 41/1994, in sensul ca SRTv si SRR li se pot aplica numai acele dispozitii din legea 85/2014 pentru procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa care vizeaza redresarea activitatii si de excludere totala a procedurii falimentului"".  
 

Anca Dragu numeste, printre avantajele declararii insolventei TVR, posibilitatea redresarii companiei printr-un plan de reorganizare, imposibilitatea furnizorilor de servicii - electricitate, gaze natural, apa, servicii telefonice - de a schimba, refuza sau de a intrerupe serviciiile. TVR ar putea sa participle la licitatii si nu ar mai plati dobanzi, majorari sau penalizari pentru datoriile deja existente la data deschiderii procedurii, mai arata ministrul in scrisoarea citata de Hotnews.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22