Senatul a adoptat proiectul pentru modificarea pensiilor speciale. USR și AUR au protestat în plen

L. G. | 29.03.2023

Senatul a adoptat miercuri proiectul legii pensiilor speciale, jalon inclus în PNRR, cu amendamentele coaliției, cu 79 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” și nicio abținere.

Pe aceeași temă

Printre amendamentele adoptate și miercuri, aduse marți în comisii, se regăsesc: impozitare progresivă, care va ajunge până la 15%, pentru pensiile fără contributivite suportate din bugetul de stat care depășesc un anumit nivel, interdicție la cumulul mai multor pensii speciale și faptul că nicio pensie nu va depăși venitul din perioada de activitate.

Senatorii USR și AUR au transmis că au votat „împotrivă”, pentru că dezbaterile au fost de formă, amendamentele opoziției au fost ignorate, iar pensiile speciale nu au fost eliminate.

Parlamentarii USR au protestat, în Senat, față de menținerea sistemului de pensii speciale, prin proiectul de lege inițiat de guvernul PSD-PNL.

Parlamentarii USR au afișat două bannere și mai multe pancarte cu mesajul: „Tăiați pensiile speciale. Pierdem banii din PNRR”.

Dezbaterea a început încă de la prima oră cu scandal după ce parlamentarii USR s-au afișat cu pancarte pe care scria „Tăiaţi pensiile speciale”. Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a declarat că partidul doreşte prin acest protest să arate tuturor celorlalţi parlamentari că e momentul să respecte Constituţia și să existe o dezbatere clară pe angajamentele făcute privind desfiinţarea pensiilor speciale şi de a le trece pe contributivitate.

În timpul dezbaterilor, senatorul Ștefan Pălărie a spus că Nicolae Ciucă are o pensie de 18.000 de lei și că după aplicarea impozitării adoptate în comisiile de specialitate acesta va avea doar cu 500 de lei mai puțin.

„Domnii de la PNL, colegii lui Rareș Bogdan care-și rupeau cămașa, ce faceți? Vă pregătiți să votați să nu se supere domnul Ciucă”, a adăugat senatorul.

De cealaltă parte, senatorul PNL Virgil Guran a sugerat că există „mulți care nu au făcut armata și nu știu despre ce vorbesc” și că poate ar fi bine „să organizăm o tabără militară și să îi invităm”.

Acesta a mai subliniat că nu este „o pensie nesimțită” și a dat exemplul generalilor din alte țări.

„Știți ce înseamnă teatru de operații? Poate ați văzut doar în filme. Înseamnă să stai la 50 de grade, 6 luni, să nu îți vezi copiii, să ieși din cort șă îți vezi colegii morți, vezi talibani, asta înseamnă. Câți nu se sperie să nu îi ia în Ucraina? Când vedem ce e acolo ne dăm seama ce înseamnă. Avem nevoie de ei, nu trebuie să îi tăvălim, le sunt îngrădite multe drepturi”, a mai afirmat Guran.

Proiectul de lege urmează să fie trimis acum la Camera Deputaților, care este for decizional.

Cele cinci amendamente votate marți în comisiile de specialitate ale Senatului prevăd următoarele:

  • Pensiile de serviciu, inclusiv pensia de invaliditate și pensia de urmaș, se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

  • Eliminarea din baza de calcul a pensiilor militare a cinci sporuri.

  • Interzis la cumulul mai multor pensii speciale: La data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru dreptul cel mai avantajos, în termen de 30 zile.

  • Plafonarea venitului din pensie la venitul avut în perioada de activitate.

  • Impozitare:
    – pentru partea din venitul din pensii mai mică sau egală cu nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică cota de impunere de 10%;
    – pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității, se aplică cota de impunere de 15%.
    – în situația în care cuantumul componentei din venitul din pensii lunar, determinată ca urmare a aplicării principiului contributivității, depășește câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, cota de impunere de 15% se aplică pentru partea din venitul din pensii lunar care depășește nivelul acestui cuantum.

De menționat că variantele discutate în Coaliție nu îndeplinesc cerințele asumate de România în prin PNRR care prevăd o reforma reală a pensiilor speciale bazată pe contributivitatea mai mare a celor care beneficiază de aceste venituri.

Senatul este primă cameră sesizată în proiectul legii pensiilor speciale, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22