Stelian Ion:Aștept o anchetă corectă și rapidă ca să aflăm adevărul foarte clar în dosarul 10 august

Redactia | 10.08.2021

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat, miercuri, la trei ani de la evenimentele din 10 august, că așteaptă o anchetă ”corectă și rapidă” în urma căreia să se sabilească adevărul.

Pe aceeași temă

Mitingul diasporei, cum a fost cunoscută manifestarea din 10 august, a fost reprimat în forță, mai mulți manifestanți pașnici fiind răniți și gazați de jandarmi.

DIICOT, sub conducerea fostei șefe Giorgiana Hosu, numită în funcție de președintele Iohannis la propunerea ministrului Cătălin Predoiu, a vrut să închidă dosarul. Acum dosarul se plimbă între instanțe.

Redăm mai jos integral declarația ministrului Stelian Ion:

”Am așteptarea unei anchete corecte, rapide și în urma căreia să aflăm adevărul foarte clar în dosarul 10 august.

Cred că suntem la limita noțiunii de durată rezonabilă de soluționare a acestui dosar. Trei ani de zile în care opinia publică a așteptat o soluție în acest caz reprezintă o perioadă lungă de timp și există o dezamăgire legată de faptul că s-a poticnit acest dosar.

În acest moment, dosarul este redeschis și se află la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se judecă solicitări prin care se cere să se constate că s-a tergiversat soluționarea dosarului.

Dacă instanța va considera că s-a depășit durata rezonabilă, se va stabili o bornă în timp până când ar trebui să se finalizeze acest dosar.

Am convingerea că dosarul 10 august nu va avea soarta altor dosare, precum al Mineriadei sau al Revoluției, și vom putea afla curând adevărul”.

Context

Mai multe ONG-uri și asociații organizează marți, 10 august, un protest față de tergiversarea dosarului care anchetează capii Jandarmeriei, acuzați de reprimarea violentă a mitingului Diasporei de acum exact trei ani.

Evenimentul de marți e organizat sub sloganul ”Vrem vinovații pentru 10 August 2018”.

Protestul din 10 august 2021 este organizat de 11 organizații și asociații: Corupția ucide, Declic, Aradul Civic, Geeks for Democracy, Rezistența Civică Galați, Voluntari în Europa, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Evoluție în Instituție, Inițiativa România, Insistăm, Rezistența.

În manifestul evenimentului, organizatorii trec în revistă câteva nume ale celor care, într-un fel sau altul, au avut legătură cu episodul 10 August 2018:

”Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan, șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și colonelul Paraschiv – “dirijorul”- nu au fost pedepsiți pentru violențele pe care le-au săvârșit în stradă. Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în razboiul pe care îl purta puterea cu protestatarii. Legatura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori. Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică. Efectul acțiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase și la soluționarea cazului superficial, fără ca vinovații să fie pedepsiți în conformitate cu actele lor. Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voință dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat recent, la vârsta de 49 de ani”, transmit organizatorii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22