Tăriceanu îl contrazice pe Florin Iordache: Raportul MCV nu poate fi contestat în justiție

Redactia | 14.11.2018

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus miercuri că raportul MCV nu poate fi atacat în justiție, deoarece nu este un document juridic.

Pe aceeași temă

În schimb, liderul ALDE a adăugat că ar putea fi contestat Mecanismul de Cooperare și Verificare care este un instrument tehnic, juridic. Pe de altă parte orice acțiune trebuie să aibă la bază o analiză, susține Tăriceanu.

Raportul MCV nu este un act juridic, el conţine nişte recomandări, deci el nu poate fi atacat sau contestat în justiţie ca să ne lămurim. (...) Ceea ce vă pot spune este că, Mecanismul de Cooperare şi Verificare care este un instrument să-i zicem mai degrabă juridic, tehnic, el e cel care ar putea să fie, să presupunem, supus unei analize şi eventual contestat, dar o astfel de decizie nu este luată, nu am discutat”, a declarat, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu, solicitat să comenteze informaţiile conform cărora PSD ar lua în calcul contestarea raportului MCV.

Șeful Senatului a explicat că este nevoie de o analiză.

”Având în vedere abordarea diferită dintre noi şi funcţionarii de la Comisie, când vorbesc de noi mă refer mai degrabă la Parlament, stau şi mă întreb următorul lucru: cum este respectată suveranitatea Parlamentului în momentul în care intervin nişte funcţionari de la comisie care nu au niciun fel de legitimitate. Pot ei, prin solicitările pe care le fac, să înfrângă voinţa Parlamentului şi suveranitatea, e o primă chestiune pe care mi-o pun”, a mai spus Tăriceanu.

Potrivit acestuia, ”până acum abordarea comisiei este una care este clar subiectivă, nu ţine cont de foarte multe elemente”.

”Eu cred până la urmă şi la comisie trebuie să dea dovadă de disponibilitate de a asculta argumentele pentru că, dacă vor să preia numai argumentele care au fost vehiculate de opoziţie sau în presă într-o formă tendenţioasă, atunci sigur că raportul o să fie unul care este complet dezechilibrat şi nu reflectă realitatea”, a mai spus Tăriceanu.

Niște politruci de la Bruxelles nu pot contesta legitimitatea Parlamentului

Reacția lui Tăriceanu vine după ce Florin Iordache a confirmat că raportulMCV ar putea fi contestat la Curtea de Justiție a UE.

"O sa discutam, am vazut si eu informatia. Raportul acela este unul anormal, un raport politic, si cred ca trebuie venit cu argumente juridice", a declarat Florin Iordache pentru Ziare.com, precizand insa ca informatia abia a aparut si "probabil se discuta".

Intrebat care este opinia sa personala, Florin Iordache a raspuns: "Opinia mea este ca acest document politic trebuie contestat si juridic, pentru ca nu sunt in el si argumente juridice".

"Daca avem o Constitutie si un Parlament care a adoptat legal niste legi, nu pot sa vina niste politruci de la Bruxelles si sa conteste politic legitimitatea unor acte adoptate de Parlament. Si atunci, la un demers politic putem veni cu un demers juridic. Fara indoiala, el poate fi facut la Curtea Europeana de Justitie", a completat acesta.

Zegrean: Respectarea raportului MCV este obligatorie. Citiți Constituția

Augustin Zegrean, fostul preşedinte Curții Constituționale a României (CCR), afirmă că recomandările din raportul MCV sunt obligatorii, iar nerespectarea lor poate fi asociată cu nerespectarea tratatului UE, din moment ce ne-am asumat aderarea la acest mecanism.

Acest MCV nu este împotriva poporului, ci tocmai pentru apărarea poporului român. Trebuie să avem aceleaşi drepturi şi obligaţii din celelalte ţări. Dacă ne-am dorit atât de mult să fim în Uniune, e normal să respectăm regulile”, a declarat Zegrean, la Digi 24.

Întrebat dacă recomandările din raportul MCV sunt obligatorii, Zegrean a răspuns: „Sigur că sunt obligatorii. Uitaţi-vă în Constituţie, în articolul 148. Acolo se spune ce trebuie să facă instituţiile statului, cum să respecte normele internaţionale. Mai mult, avem articolul 11 în Constituţie, care spune că dacă drepturile sunt mai bine reprezentate în normele internaţionale, acestea prevalează. Nu există niciun dubiu cu privire la obligativitatea acestor recomandări. Este ca şi cum nu am respecta tratatul. Este încă o ocazie să ne facem de râs”.

Zegrean mai spune că atacarea raportului MCV la Curtea de Justiţie a UE nu ar avea nicio şansă. „În legislaţia UE spune ce se poate ataca şi ce nu la CJUE. Nimănui nu i-a trecut prin cap până acum să facă aşa ceva. Ne-am asumat să respectăm acest mecanism şi acum vrem să îl contestăm. Curtea Constituţională a spus deja asta. Cred că de asta domnul ministru (al Justiției n.r.) nu vrea să facă el sesizarea, că ştie că nu e nicio şansă”, a mai declarat fostul preşedinte al CCR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22