Tensiuni în Coaliție pe tema acoperirii găurii de 20 de miliarde din buget: De unde și cât se taie

L. G. | 10.04.2023

Boloș cere că România trebuie să facă o reformă „dură” a salarizării: „Suntem printre primele locuri în UE la cheltuieli cu salariile”

Pe aceeași temă

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat, luni, că România trebuie să realizeze reforma salarizării unitare pentru a obține banii din PNRR din cea de a patra tranșă.

În contextul discuțiilor despre gaura de 20 de miliarde de lei din buget și a măsurilor cerute de premierul Nicolae Ciucă pentru reducerea cheltuielilor, Boloș spune că România trebuie să reducă cheltuielile cu salariile bugetarilor.

„Cheltuielile cu salariile reprezentau 37% (din totalul veniturilor încasate la buget), eram printre primele locuri în UE, și aici la acest indicator trebuie să vedem cum îl ajustăm ca să vedem cum validăm jalonul”, spune Marcel Boloș.

„Este o sarcină pe care a stabilit-o domnul prim-ministru și facem analize la nivelul ministerului. Trebuie să precizez că MIPE nu funcționează după regulile care sunt cunoscute pentru ceea ce înseamnă structurile de personal. Noi avem standarde pe care le cere Comisia Europeană pentru ca banii pe care îi gestionăm să aibă structuri funcționale și trebuie să fim atenți și cumpătați pentru că vorbim de 80 de miliarde de euro și nu putem pune în pericol implementarea acestor bani”, a spus ministrul despre posibile reduceri de cheltuieli în ministerul pe care îl conduce. Marcel Boloș a precizat că România și-a asumat în PNRR reducerea cheltuielilor cu plata salariilor bugetarilor. 

„Eu nu am prezentat în spațiul public pentru reducerea celor 20 de miliarde de lei, eu am vorbit despre impactul și implementarea reformei privind salarizarea personalului bugetar și am vorbit de trei scenarii posibile pe care oricând Comisia poate să le invalideze. Un lucru e cert, la această reformă avem de demonstrat Comisiei Europene un impact financiar semnificativ. Aceasta presupune că trebuie să venim cu soluții de sustenabilitate pe termen lung în ceea ce privește salariile.  Noi avem jalon pe trimestrul doi al acestui an, acest jalon, legea salarizării unitare este parte din cererea de plată numărul patru și termenul este luna decembrie. Deci, din acest punct de vedere timpul pe care îl avem la dispoziție este suficient pentru a oferi Comisiei o alternativă de validare a jalonului.”, a declarat ministrul Boloș.

Acesta spune că e o condiție „dură” pe care o impune Comisia pe care actualul guvern a „moștenit-o” în PNRR.  „Condiția aceasta dură de sustenabilitate pe care noi am moștenit-o în PNRR nu va fi una ușoară și mă bazez pe negocierile și discuțiile pe care le-am purtat până acum pentru pensiile speciale.”, a precizat Marcel Boloș.

Întrebat cam cât ar trebui să reducă România din cheltuielile cu salariile, acesta a declarat: „Sunt 110 miliarde de lei cheltuielile cu salariile. Noi în anul 2021, din totalul veniturilor încasate, cheltuielile cu salariile reprezentau 37%, eram printre primele locuri în UE, și aici la acest indicator trebuie să vedem cum îl ajustăm ca să vedem cum validăm jalonul și să îl cuprindem în cererea numărul patru. Nu știu să vă ofer un procent. Din experiența pe care o am cu pensiile speciale, ori de câte ori am prezentat măsuri care sunt bune pe fond, să zicem un impact de 0,01% din PIB este socotit de Comisiei un impact nesemnificativ și trebuie să ne gândim de pe acum. De la 0,3 la 0,5% din PIB este o măsură care poate fi luată în considerare de Comisie, dar e posibil să ne ceară un ansamblu de măsuri cărora să le simulăm impactul financiar în PIB și în felul acesta să facem dovada caracterului de sustenabilitate.”, a mai spus ministrul. 

Ciucă: Fiecărui ministru i-am cerut în scris

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că le-a dat sarcină miniștrilor să caute orice opțiune pentru a reduce cheltuielile bugetare fără să se atingă însă de banii pentru salarii și investiții.

„Am dat sarcină în Guvern ca orice opțiune să fie discutată, mai puțin cea de salarii și cea de investiții", a spus Ciucă în timpul unei vizite la Focșani. Premierul a adăugat că sunt cheltuieli care pot fi regândite.  De asemenea, Nicolae Ciucă s-a arătat nemulțumit de colectarea taxelor

„Este neapărat nevoie să ne chibzuim aceste cheltuieli. (...) Să rezolvăm problema colecătorii taxelor. (...) Și le cer instituțiilor statului să-și facă datoria și să ajungă să realizeze o colectare așa cum este ea planificată", a spus Nicolae Ciucă. Coaliția a decis că este nevoie de o ajustare cu 20 de miliarde de lei a cheltuielilor la bugetul general consolidat al statului, o sarcină pe care premierul a transmis-o miniștrilor din Guvern.

„Fiecărui ministru i-am cerut în scris, pentru că am spus și o repet. Îmi asum orice decizie pe care o iau. Și aici este vorba de responsabilitate. Este responsabilitatea noastră față de români. Nu putem să venim acum și să îi înspăimântăm că urmează să rămână fără locuri de muncă, fără salarii", a mai spus Nicolae Ciucă. Acesta a dat asigurări că nu vor fi introduse taxe noi și că preferă să ia măsuri de echilibrare a bugetului la început de an. 

„După trei luni de zile, avem un deficit de 1,4% la început de trimestru. Şi este bine să ne luăm măsurile acum, la început de an, astfel încât să nu ajungem pe final de an să nu ştim cum să rezolvăm această problemă. Ca atare, dacă găsim, şi sunt convins că găsim, pentru că se lucrează la nivelul Ministerului Finanţelor, la nivelul fiecărui ordonator principal de credite, să vină cu aceste soluţii. Şi atunci un echilibru, o balansare între cheltuieli şi colectare ne poate asigura liniştea necesară pentru acest an", a spus şeful Guvernului. El a adăugat că în 2022 economia şi bugetul de stat au înregistrat o evoluţie pozitivă, cu o rată record de absorbţie a fondurilor europene, însă România, ca și alte țări, a resimțit consecinţele nefaste ale războiului din Ucraina, care a venit cu inflație și probleme logistice create pe lanţurile de aprovizionare.

Nu se taie salariile

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a negat luni, la Antena 3 CNN, posibila tăiere a salariilor angajaţilor de la stat, după ce varianta a fost vehiculată de ministrul Marcel Boloş.

„Trebuie să facem tot posibilul sa identificăm risipa şi să reducem risipa este adevărat şi ne trebuie o cheltuire eficientă a fondurilor publice. Însă, reducerea salariilor bugetarilor este exclusă din punctul de vedere al PSD, sub nicio formă”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, luni, la Antena 3 CNN.

Reacţia lui Marius Budăi vine după ce Marcel Boloş, ministru PNL, a spus ca există şi aceste două variante pe masa de lucru: reducerea salariilor bugetarilor şi reducerea numărului de angajaţi la stat.

Marius Budăi: PNRR e sursa răului

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a criticat dur jaloanele impuse prin PNRR, mai ales când vine vorba de reducerea cheltuielilor bugetare cu salarii și pensile speciale și l-a criticat pe ministrul liberal Boloș:

„Am văzut și eu interviul și domnul Boloș a plecat practic de la sursă, de la sursa răului, așa cum îi spun eu, și anume a plecat de la scrierea PNRR, de la ceea ce scrie acolo. 

Însă eu repet, ca să fim foarte clari, da, trebuie să fim atenți și eficienți în cheltuirea fondurilor publice, dar nu cu reducerea salariilor și nu într-o perioadă în care puterea de cumpărare a tuturor cetățenilor români este amenințată, a declarat Budăi. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22