Viorel Barbu: Verdictul in cazul tezelor de doctorat ale lui Ponta si Oprea, in august

Dora Vulcan | 16.06.2016

Noul sef al CNATDCU, academicianul Viorel Barbu, anunta la o zi de la numirea sa ca rezultatul examinarii tezelor de doctorat ale lui Victor Ponta si Gabriel Oprea, suspectate de plagiat, va fi aflat in luna august.

Pe aceeași temă

 

 

Viorel Barbu  a explicat în exclusivitate pentru Româna liberă cum vor fi analizate și când vom avea un verdict în cazul tezelor de doctorat asupra cărora există suspiciuni că ar fi fost obținute prin fraudă academică.

 

Ministerul Educației a cerut CNATDCU, în urmă cu o lună, să se pronunțe în regim de urgență asupra suspiciunilor de plagiat existente în cazul lucrărilor lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onţanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu,Mihai Stănişoară, Dumitru Pârvu şi Petre Tobă.

 

Pentru că Ministerul Educației a cerut aceaste analize în plin proces de realegere a membrilor CNATDCU, verdictul în cazurile mai sus menționate este așteptat pentru luna august (inițial termenul limită impus de instituţia ministerială a fost pentru sfârșitul lunii iunie).

 

România liberă: Avem de ieri un nou Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.

 

Viorel Barbu: E adevărat. Noul Consiliu este organizat în acest moment. Vom căuta să reevaluăm școlile doctorale, să luăm în cel mai scurt timp decizii în unele cazuri de incorectitudine academică. Sperăm să avem rezultate în scurt timp.

 

 La 9 mai, Ministerul Educației a impus un termen de 45 de zile pentru ca CNATDCU să dea un verdict în cazul a nouă teze de doctorat asupra cărora există suspiciuni de plagiat. Termenul se apropie de final.

 

Acel termen va fi depășit, pentru că vechiul CNATDCU și-a încetat mandatul de curând. A durat mai mult de o lună, chiar o lună și jumătate până la alegerea noilor membri și înființarea noului Consiliu, care a preluat acele cazuri și a început să lucreze. Nu trebuie nimeni învinovățit, pentru că întârzierea se datorează unor condiții cât se poate de obiective și anume alegerile din cadrul CNATDCU. Dar noul Consiliul, chiar cu o întârziere de câteva săptămâni, va rezolva în deplină obiectivitate cazurile la care v-ați referit și pentru a nu mai exista discuții ulterioare.

 

Cele nouă teze de doctorat nominalizate de către Ministerul Educației vor fi analizate cu prioritate de  CNATDCU?

 

Conform procedurilor în vigoare, există o serie de sesizări făcute la Ministerul Edicației și sunt în număr de nouă. Comisiile CNATDCU lucrează pe baza acestor sesizări. Există o procedură, niște stadii și sper să avem pentru toate tezele de doctorat un verdict până în luna august. Fiecare Comisie va lucra, iar Consiliul CNATDCU va înainta rapoarte de analiză Ministrului Educației poate chiar în mai puțin de o lună.

 

Dumneavoastră ați dat un verdict în cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta.

 

Eu am făcut parte din Consiliul CNATDCU care a analizat (în 2012 n.r.) teza de doctorat a premierului Victor Ponta. La acea dată, suspiciunile de plagiat erau analizate de căre Consiliul General al CNATDCU. Acum situația e mai elaborată, deoarece tezele de doctorat merg la Comisiile CNATDCU pentru analiză. Eu, în momentul de față, nu pot să influențez vreo decizie. Ca membru al Consiliului General al CNATDCU, nu pot decât să îmi dau votul pentru raportul unei Comisii.

 

CNATDCU este format dintr-un Consiliul General și din 35 de comisii de specialitate. Tezele de doctorat ale lui Victor Ponta și Gabriel Oprea vor fi analizate de Comisia Juridică, iar tezele lui Neculai Onțanu și Petre Tobă de Comisia de Științe Militare.

 

 

***

 

Academicianul Viorel Barbu a făcut parte din Consiliul CNATDCU care, la 30 iunie 2012, a dat în unanimitate verdict de plagiat în cazul tezei de doctorat a lui Viorel Ponta. Pentru a evita o decizie oficială de plagiat, ministrul interimar al Educației, Liviu Pop, a desființat Consiliul în timp ce acesta delibera. La acea dată, Victor Ponta era premier.

 

Cel mai răsunător caz de plagiat din România a izbunit la 18 iunie 2012, atunci când revista științifică Nature l-a acuzat pe premierul în funcție Victor Ponta de plagiat. La patru ani distanță, fostul premier este în continuare doctor.

 

 

 

***

 

Viorel Barbu, ales presedinte, a avut o pozitie hotarata in anul 2012, prin care a taxat ca membru in CNADCU teza de doctorat a lui Victor Ponta ca fiind un plagiat.

 

Barbu a pierdut in 2014 sefia Academiei Romane in fata unui candidat sustinut de PSD.

 

Inainte de 1989, Barbu a fost decan la Facultatea de Matematica din Iasi, apoi rector la Universitatea "Al.Cuza", iar dupa Revolutie a avut vreme de un mandat functia de vicepresedinte al Academiei Romane si, pana in 2013, a condus filiala din Iasi a Academiei Romane.

 

''La invitatia ministrului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, Consiliul General al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), numit prin ordinul de ministru nr. 4.106/10.06.2016, s-a intalnit astazi in prima sedinta de lucru. Intalnirea a avut ca obiectiv alegerea conducerii si discutii asupra regulamentului de organizare si functionare a CNATDCU, precum si asupra problemelor curente'', se arata intr-un comunicat al MENCS.

 

Potrivit sursei citate, presedinte al CNATDCU a fost ales academicianul Viorel Barbu, iar vicepresedinti - Marius Andruh (Universitatea din Bucuresti), Mircea Dan Bob (Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca) si Dan Floricau (Universitatea Politehnica din Bucuresti).

 

Tot prin votul membrilor Consiliului General, Valentina Sandu-Dediu (Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti) a fost desemnata secretar general.

 

Ioan Aurel Pop, care a detinut sefia CNATDCU, si-a depus demisia din functie la sfarsitul lunii mai.

 

Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, a aprobat pe 10 iunie, prin ordin, noua componenta a CNATDCU, for abilitat prin ordonanta promovata in martie de Guvernul Ciolos sa se pronunta pe sesizarile de plagiat.

 

In cele 35 de comisii CNATDCU si in Consiliul General se regasesc 16 profesori de la universitati din strainatate

 

 

***

 

 Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, a aprobat, vineri, prin ordin, noua componenta a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare

 

 

CNATDCU este un for abilitat prin ordonanta promovata in martie de Guvernul Ciolos sa se pronunta pe sesizarile de plagiat.

n cele 35 de comisii CNATDCU si in Consiliul General se regasesc 16 profesori de la universitati din strainatate.

 

Noua componenta CNATDCU a fost stabilita, pentru prima data - dupa cum arata ministerul, in urma unui proces de selectie care si-a propus sa implice comunitatea academica si societatea civila, precum si in urma consultarilor publice succesive.

 

"Nu in ultimul rand, selectia membrilor a exclus candidaturile demnitarilor si a membrilor structurilor de conducere ale partidelor politice", precizeaza Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) intr-un comunicat de presa.

 

Procesul de selectie nu a fost insa lipsit de critici.

 

Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, reclama, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Dacian Ciolos, ministrului Educatiei Adrian Curaj si membrilor Consiliului General al CNATDCU, ca principiiile de transparenta si "consultare robusta si aplicata" care urmau sa stea la baza reformei sistemului educational din Romania, inclusiv a sistemului de studii doctorale, promisa de Ministerul Educatiei la inceputul anului, "nu se regasesc in modalitatile in care Ministerul deruleaza procesul de alegere a componentei CNATDCU".

 

Cristian Dogaru, profesorul care a facut sesizari de plagiat in cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea si Petre Toba, a mai reclamat, in repetate randuri, numarul mic de profesori romani din strainatate selectati pentru comisiile care cerceteaza posibilele plagiate.

 

Acesta a solicitat "publicarea listelor tuturor candidatilor care au aplicat folosind platforma BrainMap pentru o pozitie in comisiile de specialitate CNATDCU, grupate pe comisii, incluzand CV-urile atasate", precum si "publicarea criteriilor prin care au fost departajati candidatii, atat de excludere cat si de includere, cu o clasificare clara a aplicatiilor pe baza de lucrari ISI, factor de impact si h."

 

 

Noua componenta a CNATDCU

 

 

Ministerul a lansat in luna martie un apel catre institutii si organizatii reprezentative pentru invatamantul superior si cercetarea stiintifica din Romania, in vederea nominalizarii de persoane care sa faca parte din comitetele de selectie a viitorilor membri din comisiile de specialitate CNATDCU.

 

In urma solicitarii ministerului, au trimis propuneri Academia Romana, Consiliul National al Rectorilor, Prezidiul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, Asociatia "Ad Astra", Societatea de Stiinte Matematice din Romania, Societatea Romana de Fizica, Societatea de Geografie din Romania, Societatea de Stiinte Biologice din Romania, Societatea Sociologilor din Romania, Societatea de Stiinte Istorice din Romania, Societatea Romana de Filosofie din Romania si Societatea de Stiinte Filologice din Romania.

 

Pe baza nominalizarilor facute de aceste organizatii, cele 35 de comitete de selectie - cate unul pentru fiecare comisie CNATDCU, formate din 140 de experti de prestigiu din Romania si strainatate, au selectat in decursul lunii mai Noii membri ai CnATDCU din cele peste 1.200 de aplicatii depuse individual prin portalul Brainmap.

 

 

 

Principiile care au stat la baza selectiei 

 

 

  • transparenta
  • evitarea incompatibilitatilor si a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic,
  • asigurarea reprezentativitatii profesionale si institutionale.
  • De asemenea, profilul membrilor CNATDCU a raspuns urmatoarelor cerinte:
  • experienta proprie de cercetare la nivel inalt
  • recunoscuta la nivel national/international, dovedita si validata prin realizari specifice si prin indeplinirea standardelor minime pentru abilitarea in domeniu;
  • disponibilitate asumata de a activa in cadrul CNATDCU, implicit renuntand la activitatea in alte consilii consultative ale MENCS;
  • echilibru si capacitate de analiza obiectiva; integritate profesionala si rezilienta la presiuni exterioare.

 

Nu au fost eligibili demnitarii si membrii structurilor de conducere ale partidelor politice, precizeaza Ministerul Educatiei.

 

Propunerile inaintate de comitetele de selectie au fost publicate pe www.edu.ro si supuse dezbaterii publice. Ordinul de ministru privind componenta nominala a CNATDCU poate fi consultat si pe site-ul Ministerului Educatiei: http://edu.ro/index.php/articles/24513.

 

Amintim ca la sfarsitul lunii martie a fost aprobat, prin ordin al ministrului Curaj, noul regulament de organizare si functionare al CNATDCU.

 

Potrivit regulamentului, pot fi membri cadre didactice universitare si cercetatori avand cel putin titlul de conferentiar sau de CS II ori titluri echivalente obtinute in strainatate, membri ai Academiei Romane si ai unor institutii de cultura, iar manadatul unui membru va fi de maxim 4 ani.

 

Una dintre atributiile CNATDCU este de a analiza si a decide "asupra sesizarilor nerespectarii standardelor de etica profesionala, inclusiv existenta plagiatului".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22