Alegeri PARLAMENTARE Republica MOLDOVA: Fostii AGENTI AI RUSIEI mobilizati pentru IMPIEDICAREA apropierii Moldovei de Romania, UE si NATO

P.c. | 25.11.2014

Pe aceeași temă

Inaintea alegerilor parlamentare de duminică, un scrutin care va decide dacă forțele prooccidentale rămân la guvernare la Chișinău, Rusia si-a mobilizat foștii agenți din Republica Moldova - ex-ofițeri KGB și foști angajați ai structurilor de forță. Acestia au lansat un apel care avertizeaza impotriva apropierii Moldovei de NATO, UE si Romania considerand aceasta apropiere o incercare de lichidare a statalității și națiunii moldovenești, relateaza Evenimentul Zilei.

 

Foști responsabili ai instituțiilor de apărare și securitate din perioada comunistă s-au reunit, duminică, la Casa Sindicatelor din Chișinău, și au lansat un apel împotriva apropierii Republicii Moldova de NATO și a eventualei uniri cu România.

 

Autorii apelului susțin că alianța prooccidentală a venit la putere în urma unei lovituri de stat și duce o politică de „lichidare a statalității și națiunii moldovenești”.

 

În mesaj, aceștia avertizează că Republica Moldova se confruntă în prezent cu „cel mai mare pericol de securitate din ultimii 20-25 de ani și riscă să-și piardă statalitatea și independența, sub influența unor decizii impuse din afară”.

 

Nu NATO!, Nu unirii cu România!

 

Apelul este lansat în numele „corpului de ofițeri și cadre militare” din Republica Moldova: „Dragi concetățeni! Patria noastră este în pericol!” și se încheie cu îndemnul „Nu NATO! Nu unirii cu România!”.

 

Textul face apel la cetățenii moldoveni să se prezinte, duminică, la urne și să voteze partidele de stânga proruse.

 

CITITI SI: Rusia conditioneaza ridicarea embargoului de incetarea acordurilor dintre Chisinau si UE

 

Autorii textului afirmă că alianţa prooccidentală a venit la putere în urma unei lovituri de stat şi duce o politică de lichidare a statalităţii şi naţiunii moldoveneşti.  Printre cei prezenţi în Casa Sindicatelor se numără  Anatol Plugaru, fost şef al Serviciului de Informeţii (SIS)din Republica Moldova, Ion Mahu, colonel SIS dar şi alţi ofiţeri, relateaza Adevarul

 

Foștii ofițeri KGB consideră că Moldova este pe cale să-și piardă statalitatea și independența sub influența unor decizii care sunt impuse din afară: „Suntem cu toții martorii unor procese de declin economic, de pierdere a principalelor piețe de desfacere, de creștere a șomajului și a procesului de migrație în masă. Toate acestea duc la distrugerea sistemului de educație, de sănătate și social și la distrugea patrimoniului național”.

 

Riscul destabilizării naționale

 

Președintele Nicolae Timofti a convocat, ieri, Consiliul Suprem de Securitate, după ce Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a avertizat asupra riscului unei destabilizări a situației politice din Republica Moldova, în contextul scrutinului parlamentar. „Există persoane publice și partide politice care acționează împotriva intereselor Republicii Moldova”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui, Vlad Țurcanu.

 

El a precizat că instituțiile statului din domeniul securității au primit recomandări să acționeze, fără ca cetățenii să fie îngrijorați. Întrebat dacă unii concurenți electorali reprezintă un pericol la adresa securității statului, Țurcanu a dat asigurări că instituțiile responsabile au în vedere asemenea acțiuni.

 

SIS a avertizat despre intensificarea activității grupărilor extremiste și a precizat că ia măsuri pentru contracararea riscurilor. Oficialii îi îndeamnă pe moldoveni să fie vigilenți și să nu răspundă la provocări, indiferent de „conotația și originea acestora”.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22