Pe aceeași temă
Fostul ministru de Finante rus, Alexei Kudrin, critica puterea de la Moscova. Kudrin sustine ca situatia precara a economiei ruse a fost cauzata de ineficienta guvernului, dar si ca prabusirea rublei se datoreaza sanctiunilor impuse de Occident si nu de scaderea pretului petrolului, asa cum sustine presedintele Vladimir Putin, potrivit Ziare.com.
“Cred ca pot spune ca am intrat intr-o criza reala, in adevaratul sens al cuvantului. Iar anul viitor ii vom simti efectele din plin", a explicat fostul ministru intr-o conferinta de presa.
"Guvernul nu a luat masurile necesare destul de rapid", a adaugat acesta. Kudrin este unul dintre cei care l-au criticat pe presedintele Vladimir Putin. El a demisionat din functia de ministru, in 2011, ca semn de protest fata de propunerea de a creste cheltuielile in domeniul Apararii.
De atunci, el l-a taxat pe seful statului in repetate randuri in ceea ce priveste modul in care Rusia a raspuns sanctiunilor Occidentului.
Furtuna perfecta
Si actualul ministru al Economiei, Alexei Ulyukayev, are o explicatie pentru situatia in care se afla Federatia Rusa. Potrivit acestuia, tara a fost lovita de “o furtuna perfecta”, in contextul sanctiunilor impuse de Occident, al scaderii rapide a pretului petrolului dar si faptul ca investitorii si-au scos banii din tara a contat mult in ecuatia momentului.
Situatia a fost amplificata de lipsa reformelor structurale, ceea ce inseamna ca economia Rusiei este inca dependenta in mare parte de veniturile obtinute din petrol si gaze.
Oficialii au incercat sa minimizeze impactul sanctiunilor si al deprecierii rublei, Putin sustinand ca problemele sunt de ordin extern, precum scaderea cotatiei petrolului.
Luni, Rusia a anuntat insa ca planuieste sa impuna o taxa pe exporturile de grane, pe fondul volatilitatii rublei si al preturilor ridicate la nivel global.
Agentiile de presa din aceasta tara au anuntat ca premierul Dmitri Medvedev a precizat intr-o conferinta de presa ca Rusia ar trebui sa-si tina banii la ciorap.
Probleme in sistemul bancar
Aceste fapte nu inchid tabloul de ansamblu al economiei rusesti. Autoritatile bancare de la Moscova au anuntat, luni, punerea sub tutela a bancii Trust. Aceasta urmeaza a fi salvata de la faliment, dupa ce Banca Centrala a Rusiei va contribui cu un pachet de ajutor de 30 miliarde ruble (430 milioane euro).
Trust este a 29-a banca a tarii in termeni de active si a 15-a in ceea ce priveste depozitele persoanelor fizice, din cele peste 800 de banci ale tarii.
Banca centrala nu a precizat daca dificultatile bancii sunt legate de devalorizarea rublei, care a fragilizat sistemul financiar.
In cadrul unei reuniunii extraordinare, Banca Rusiei a aprobat planul de salvare pregatit de agentia insarcinata cu depozitele si punerea in practica a unei administratii provizorii, potrivit unui comunicat publicat luni. Un investitor, care va trebui sa fie "o mare banca ruseasca", va fi cautat pentru a prelua institutia financiara.
Economia se clatina, premierul rus vede inamici
Proiectul de lege prezentat de presedintele Petro Porosenko in parlamentul de la Kiev, prin care se renunta la statutul de tara neutra si se adopta un plan pe termen mediu de aderare la NATO, transforma Ucraina “intr-un potential inamic militar al Rusiei”, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, potrivit agentiei Unian.
“Președintele SUA a semnat o lege antirusească, ce-i permite oricărui președinte american să folosească în orice moment sancțiunile împotriva țării noastre. La fel ca în cazul amendamentului Jackson-Vanik, relațiile noastre cu SUA vor fi otrăvite pentru decenii”, a notat premierul rus.
Potrivit lui Medvedev, “președintele Ucrainei a trimis în Rada Supremă (parlamentul unicameral) un proiect de lege ce prevede renunțarea la statutul de țară nealiniată pentru țara sa: de fapt, o cerere de aderare la NATO, transformând Ucraina într-un potențial inamic militar al Rusiei”.
“Ambele aceste decizii vor avea consecințe extrem de negative. Țara noastră va trebui să reacționeze la ele”, a avertizat Dmitri Medvedev.
În data de 18 decembrie, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a înaintat pentru dezbateri în Rada Supremă un proiect de lege “privind implementarea de amendamente ce prevăd renunțarea de către Ucraina la politica sa de țară nealiniată”.