Am platit in avant, platim si-n criza

Ilie Serbanescu | 18.11.2008

Pe aceeași temă

Degradarea ratingului de tara din partea agentiilor Standard & Poor’s si Fitch s-a produs, intr-o simbolistica mai mult decat relevanta, in plin scandal politic in Romania in jurul controversatei majorari cu neuzualul procentaj de 50% a salariilor profesorilor, ceea ce a pus dramatic in evidenta prapastia care exista in Romania actuala intre agenda electoralista a politicienilor si adevarata agenda a tarii intr-o perioada de criza financiara si economica grava la nivel international.
Reprezentanti ai mai multor institutii ale statului, inclusiv ai institutiilor implicate (guvernul si banca centrala), si-au exprimat surprinderea cu privire la aceasta degradare de rating, considerand ca nu s-a tinut cont de succesele obtinute de Romania in ultimii ani, indeosebi pe linia cresterii economice. Sa remarcam ca, in cazul celor care au adus ca argument cresterea economica din ultimii ani este vorba, nu intamplator, de aceiasi care au cantat de-a lungul timpului osanale acesteia, fara nuantarea necesara legata de tipul de crestere economica, anume aceea obtinuta pe seama si cu pretul adancirii deficitului extern. Fara a mai discuta si de alte aspecte din economie care au fost, probabil cu buna stiinta, ignorate ani si ani si care acum explodeaza! Nu foloseste acum la nimic sa ne exprimam surprinderea! Cand, de fapt, orice profesionist intelegea ce putea sa vina.
De-acum, impactul este sigur. Nota de plata a anilor de crestere economica bazata pe consum din import va fi venit oricum. Criza internationala nu face decat sa grabeasca si sa mareasca nota de plata. Iar degradarea ratingului de catre Standard & Poor’s si Fitch este doar bomboana de pe coliva unei cresteri economice nesanatoase.
Degradarea de rating face mai scumpa finantarea deficitului extern, pune semne de intrebare investitorilor straini care vizau sa se angajeze in proiecte pe piata romaneasca, iar ingreunarea si scumpirea accesului la creditarea externa preseaza in directia scaderii leului si cresterii preturilor interne.
Nu cred, Doamne pazeste, sa-si faca cineva un titlu de glorie din faptul ca tot ceea ce de peste doi ani de zile anticipase ca se va intampla a ajuns acum sa fie confirmat direct de repercusiunile crizei financiare internationale si indirect de decizia din context a Standard & Poor’s (S&P) si Fitch de a scadea ratingul Romaniei, spre deranjul politicienilor, dintre care unii chiar ii trimiteau sa mai studieze pe analistii "denigratori" ai marilor succese economice romanesti. Nu-i un titlu de glorie, dar este un fapt!
Doi ani de frenezie fara temei, in care, pe cat era cresterea economica mai alerta, pe atat se adancea dezarticularea economiei si se marea nota de plata ce urma sa vina! De la politicieni nu era, insa, nimic de asteptat, dar, din pacate, au fost atatia si atatia profesionisti care s-au lasat dusi de val si nu au avertizat ce se va intampla, desi intelegeau bine-bine problemele. Caci nu pregatirea sau inteligenta determina diferenta, ci nimic altceva decat raportarea cu deferenta necesara la fundamentele economice. Si fundamentele economice erau si acum doi ani sau acum un an si jumatate, cand economia "duduia" si leul se intarea, la fel de proaste ca si acum. Diferenta era doar ca nu incepuse inca plata traiului disproportionat de mult peste plapuma proprie, pe baza de credit fara acoperire, pe baza de consum fara productie, pe baza de importuri fara exporturi, pe baza, mai pe scurt, de castele de nisip.
S&P si Fitch vin si spun acum ca taxeaza Romania pentru ca, din cauza deficitului extern fabulos, este vulnerabila in conditiile crizei financiare internationale. La fel de vulnerabila era, insa, si acum doi ani, si acum un an si jumatate, si acum un an. Cei ce au criticat acum demersul S&P si Fitch mai degraba criticau S&P si Fitch atunci, cand, in ciuda acelorasi vulnerabilitati, nu dadeau nici macar un avertisment.
N-o faceau atunci pentru ca, in cardasie fiind cu speculantii internationali de capitaluri, le inlesneau acestora castiguri fabuloase din specularea tocmai a aprecierii leului, pe care o intretineau artificial cu ajutorul S&P si Fitch. Acum, tot in cardasie fiind cu aceiasi speculanti internationali de capitaluri, S&P si Fitch le inlesnesc acestora castiguri din specularea, dimpotriva, a deprecierii leului, peste cea impusa obiectiv de deficitul extern, si pe care o induc prin scaderea ratingului de tara.
Dar, evident, nu S&P si Fitch au creat abominabilul deficit extern si vulnerabilitatile obiective la care acesta expune Romania. Si, in legatura cu care, putini analisti - dintre cei ce nu exprima interesele vreunui actor, de stat sau privat din piata si cu atat mai putin ale vreunuia strain - au avertizat sistematic atunci cand poate mai era ceva de facut. Deficit impotriva caruia nu s-a luat nicio masura. Ba, mai rau, autoritatile publice din Romania - in frunte in mod regretabil chiar cu Banca Nationala si ce sa mai spunem de guvern, care s-a comportat reprobabil - au incercat sa vanture diferite baliverne despre sustenabilitatea acestuia, intrucat nu ar ridica probleme de finantare, si chiar despre nevoia acestuia ca factor de dezvoltare! Ignorandu-se complet dezarticularea economica pe care deficitul extern o producea si problemele imense pe care avea sa le genereze cand frenezia de pe pietele internationale se va fi temperat, chiar si in conditii normale, daramite in conditii de criza cum sunt cele actuale.
S&P si Fitch pun la zid acum tocmai deficitul extern, confirmand ceea ce analistii considerati "denigratori" - printre care am onoarea sa ma numar - au spus ca se va intampla. Mai mult, se confirma ceea ce acesti analisti au avertizat raspicat: daca diferite agentii de rating taceau cand leul se aprecia artificial si avantul nesanatos al economiei era in floare, isi vor aminti insa brusc, punand direct pe masa, problemele deficitului extern de indata ce interesele capitalului international se vor schimba, nemaivorbind de schimbari posibile ale conditiilor internationale. Acestea s-au modificat sever, poate chiar mai mult si mai repede decat se anticipa si, hop!, S&P si Fitch au si dat-o rapid la intors!
Dar nicidecum, in situatia data, nu s-ar putea spune cumva ca S&P si Fitch n-ar avea dreptate! Deficitul extern fabulos exista si, in conditiile scumpirii creditarii externe, finantarea acestuia - fara de care nu putem trai macar cat la nivelul anului trecut - reprezinta o problema grava si costisitoare. Si care, din pacate, ofera toate oportunitatile ca Romania sa fie cal de bataie in cadrul incercarii mai generale si evidente a celor puternici de a iesi din criza pe seama celor slabi.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22