Pe aceeași temă
Sistemul de aparare antiracheta al NATO “nu este indreptat impotriva Rusiei”, sustine ambasadorul SUA la Alianta Nord Atlantica, Douglas Lute, intr-un editorial. Potrivit oficialului american, sistemul are un caracter strict defensiv.
(Douglas Lute, ambasadorul SUA la NATO)
“Sistemul de aparare antiracheta al NATO”, sustine Douglas Lute, “este proiectat sa protejeze populatiile, teritoriile si fortele tarilor europene membre NATO de amenintarea crescanda reprezentata de proliferarea rachetelor balistice din ce in ce mai letale si cu raza din ce in ce mai mare de actiune. Peste 30 de tari dezvolta rachete balistice din ce in ce mai sofisticate”.
Oficialul mai afirma ca Washingtonul are pregatit “un impuls de 9.000 de tone” pentru capacitatile de aparare anti-racheta ale Aliantei, potrivit HotNews.
“Odata cu sosirea USS Porter, a treia nava echipata cu sistemul Aegis cu capacitati de aparare antiracheta care va avea port de baza in Spania, SUA continua sa isi indeplineasca angajamentul de a spori protectia aliatilor europeni in fata amenintarilor venite din volatilul Orient Mijlociu”, mai afirma Lute, aratand ca o a patra nava americana, USS Carney, urmeaza a sosi in aceasta toamna.
Cele doua nave- USS Porter si USS Carney -, alaturi de sistemul Aegis Ashore, inseamna “un important pas inainte” in privinta asigurarii capacitatilor NATO de aparare antiracheta.
Alaturi de capacitatile navale ale sistemului, mai explica Douglas Lute, “un sistem similar, terestru, cu capacitati de detectare si interceptare (Aegis Ashore) va deveni operational pana la sfarsitul anului la Deveselu, in Romania”.
Ce presupune sistemul Aegis
In baza de la Deveselu, situata in judetul Olt, vor fi montate, in premiera, sisteme antibalistice Aegis pentru uz terestru, o versiune modificata a instalatiilor navale operationale din anul 2004.
Baza de la Deveselu, al carei sistem antiracheta va deveni functional in anul 2015, va avea sute de angajati americani - militari si civili. Polonia va gazdui un sistem antibalistic similar care va deveni operational in 2018.
Capitanul William Garren, din cadrul Fortelor Navale americane, a preluat comanda bazei de la Deveselu.
In baza militara de la Deveselu va functiona un radar Aegis SPY-1 si 24 de interceptoare SM-3 (Standard Missile-3), de tipul Block IB.
Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, patruland in Oceanul Pacific si in Marea Mediterana. Sistemul antiracheta NATO din Europa are obiectivul de a contracara amenintari reprezentate de tari precum Iranul. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.
In februarie, Departamentul american al Apararii a anuntat ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare.