Pe aceeași temă
Procurorii nu au voie să ridice înscrisuri sau să pună sub sechestru și să confiște comunicările scrise dintre avocați și clienții lor și nici calculatoarele, telefoanele sau alte “suporturi de sunet, imagine și date”, potrivit unui amendament adoptat marți în Comisia juridică a Senatului.
Amendamentul îi aparține senatorului PSD Ion Chelaru și a fost făcut la proiectul de modificare a legii avocaturii, scrie Hotnews.
Modificarea propusă:
"Dupa alineatul 1 al articolului 35 se introduc doua noi alineate cu urmatorul cuprins:
(1) Sunt exceptate de la masura ridicarii de inscrisuri, a sechestrarii sau a confiscarii:
1. comunicarile scrise intre client si avocatul sau, autorizat legal sa refuze oferirea de declaratii.
2. consemnarile efectuate cu privire la comunicarile incredintate de catre client sau cu privire la alte imprejurari la care se refera dreptul de a refuza depunerea de marturie
3. alte bunuri, cu privire la care se aplica dreptul de a refuza depunerea de marturie.
Nu este admisa ridicarea, sechestrarea sau confiscarea inscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine si date, a imaginilor si a altor reprezentari care se afla in posesia avocatului.
Restrictiile privind masura confiscarii nu sunt aplicabile in situatia in care probe si indicii temeince justifica suspiciunea ca avocatul ar fi implicat in savarsirea unei fapte prevazuta de legea penala, ori daca avocatul este implicat in favorizarea infractorului, obstructionarea justitiei sau intr-o tainuire sau daca este vorba despre bunuri rezultate in urma savarsirii unei infractiuni, care au fost utilizate sau destinate savarsirii unei infracituni care provin dintr-o infractiune.”
Liber ca avocații să protejeze corupții
Tot Chelaru este cel care a depus un alt amendament aprobat marți, amendament prin care avocații sunt absolviți de răspundere dacă nu denunță faptele de corupție aflate în timpul exercitării funcției.
Vor fi însă obligați, în continuare, să denunțe cazurile de infracțiuni cu violență și pe cele de terorism, mai scrie Hotnews.
Amendamentele au fost votate în Comisia juridică a Senatului, iar proiectul de lege, susținut de parlamentari d ela toate partidele, va fi votat miercuri de către plenul Senatului.
Camera decizională este Camera Deputaților.
Amendamentele i-ar putea ajuta pe Victor Ponta și Dan Șova, unele dintre acuzațiile aduse acestora de către procurorii DNA bazându-se pe probe obținute la perchezițiile informatice efectuate în cadrul investigației.
Victor Ponta este urmărit penal, printre altele, pentru 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Este vorba despre 16 facturi ce ar fi fost falsificate pentru a justifica banii primiți în 2007 și 2008 de la Societatea de Avocatură Șova și Asociații. “Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda copy paste după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA Șova și Asociații, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte.
Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București”, potrivit DNA.