De același autor

Cum, n-aţi auzit nimic zilele astea? Ceva ca un suspin cosmic, sosit la un moment dat, pe seară? Nu? N-aţi fost atenţi, desigur. Vă uitaţi la mugurii copacilor care începeau să crape şi să dea flori şi frunze noi sau eraţi atenţi la ştirile despre norul vulcanic din Islanda sau urmăreaţi noua crimă pasională dezvăluită de OTV. Nici meteorologii n-au fost pe fază şi au confundat suspinul cu o pală de vânt. Mulţi, aşadar, au ratat momentul când clasa politică românească a răsuflat uşurată la unison. De ce? Fiindcă a aflat că ANI a decedat prin grija Curţii Constituţionale: „Fie-i ţărâna grea!“, „Ducă-se la coş!“.
Uşuraţi s-au simţit mai toţi, începând cu cei de la putere, care au declarat vitejeşte că vor lua măsuri şi vor reface Legea ANI. Dar tot aşa au declarat de atâtea ori că vor modifica prevederea prin care procesele penale pot fi stopate cu anii prin excepţii de neconstituţionalitate şi n-au făcut-o. Nu le trebuia mai mult decât o ordonanţă de urgenţă sau un vot într-un parlament unde au majoritate. Dar ce, ei n-au averi pe care nu le convine să le declare?
Uşuraţi au fost toţi ceilalţi, chiar dacă au adus critici ipocrite deciziei Curţii. Au promis sprijinul, precum Ponta, căci cât costă o asemenea promisiune? S-au arătat îngrijoraţi de eventualele retorsiuni ale Comisiei Europene, dar nu vă închipuiţi că nu dorm noaptea de grija UE! Au răsuflat uşuraţi sute şi mii de inşi – parlamentari, secretari de stat, primari, directori şi şefi, rectori şi consilieri – oameni grei, cu funcţii de răspundere, printre care şi poetul-moşier Mircea Dinescu, şi actorul-liberal Mircea Diaconu, cercetaţi de ANI pentru conflict de interese.
Cum să îndure ei toţi atâta amar de vreme această supremă umilinţă – să-şi publice averile şi sursele de venit? Asta înseamnă să se chinuie ceas-de-ceas şi minut-de-minut cu dilema existenţială: să le publice exact cum sunt, dar atunci se vor pune întrebări de unde provin şi de ce sunt atât de mari. Sau să omită unele lucruri, să pună virgula în alt loc la cifre, de pildă, dar atunci vine ANI şi îi cercetează. Iar acum, juzii supremi, torturaţi şi ei de aceeaşi dilemă existenţială, i-au salvat de insomnie.
Te-ai fi aşteptat totuşi ca, atunci când CCR, unde şapte din nouă judecători sunt anchetaţi de ANI, se protejează în modul cel mai abuziv, desfiinţând legea prin care aceasta funcţionează, să stârnească un răcnet de indignare în presă şi la televiziuni. Ce s-a auzit însă aducea, prin intensitate şi vehemenţă, a şoaptă de amor. Discuţiile erau – cunoaşteţi genul – „imparţial-echilibrate“: „desigur, se spunea, anumite prevederi din legea ANI sunt necesare în lupta împotriva corupţiei, dar şi ANI asta a funcţionat, din păcate, adesea părtinitor, anchetându-i mai ales pe cei din opoziţie!“. Nu-i cred însă chiar atât de nerozi pe realizatori şi jurnalişti – de la Răzvan Dumitrescu până la şeful lui Emil Hurezeanu –, încât să nu ştie că, oricât de părtinitor ar fi funcţionat (dacă aşa a fost) Agenţia de Integritate, în chestie era nu modul de funcţionare, ci prevederile legii care o instituise.
Dar misiunea lor era simplă: ei trebuia să discrediteze Agenţia de Integritate, în speranţa că mulţi proşti îi vor crede şi că alţii, care nu sunt proşti, vor ajunge prea dezgustaţi şi descurajaţi ca să mai strige. De fapt, la auzul marii veşti chiar şi jurnaliştii respectivi au suspinat, adăugând în corul uşuraţilor o a patra voce, că doar nu degeaba se cheamă ei „a patra putere în stat“!
Ei bine, le spunem tuturor să nu conteze nici pe prostia, nici pe descurajarea noastră. Chiar aşa răguşiţi cum am ajuns, noi vom striga în continuare, până ce va veni ziua când ei vor suspina din nou în cor, însă nu uşuraţi de grija marii dileme. //
Cuvinte cheie: ANI, Curtea Constitutionala, neconstitutionalitate, Victor Ponta, Mircea Dinescu.
Comentarii 28
Vilius - 04-27-2010
De douazeci de ani treburile merg in o singura directie...in jos dar toti stiu si noapte au cosmaruri fiindca mersul in jos prin natura firi are accelerare si stopare iar cu cat stoparea se intampala mai tarziu cu atat este mai violenta. Cine apuca sa fie martor si ii supravetuieste stoparii va avea ce sa spuna urmasilor. Pana atuci la vale fratilor. Vilius Bye Bye.
RăspundeSean - 04-26-2010
D-le Cornea, între timp a apărut motivarea deciziei CC. Vă rog s-o demontaţi punct cu punct!
RăspundeSmaranda - 04-25-2010
Dar marii incompatibili - Basescu cu disparitia flotei comerciale, casa luata ilegat in str. Mihaileanu, terenul smenuit la margine de Bucuresti, averea fiicelor, fratelui etc.; Udrea-Cocos - cu banii din parcarile capitalei fara plata revedentelor la primarie, plus jafurile de la Ministerul Turismului; Videanu - cu hotiile de marmura, borduri, energie s.a.; Blaga - cu marele spert de cand era sef vamal la Oradea; Berceanu - cu invartelile cu asfaltatorii; ceilalti bosi pedelisti - cu ilegalitatile si averile lor ilicite - nu se bucura de blocarea ANI, domnule (tzutar) basist, A.C.? Ce ziceti, voi, forumistilor de partid pedelist de aceste lucruri? Va convin, de aceea nu le pomeniti. Oricum nu veti ramane vesnic la putere pe capul romanilor. Si acum cenzura de la revista va bloca acest comentariu. Nu-i nimic, se va termina si cenzura intro zi, ca doar nu o sa razbiti cu modificarea de constitutie pentru consolidarea dictaturii personale.
RăspundeIulian - 04-23-2010
Cate indemnuri de tipul "sa iesim in strada"! Cine "sa iesim", domnilor? Cei cateva zeci de la fantana, de la Universitate, protestand impotriva umilirii CNSAS de catre felix? Sau cei cativa, rataciti printre membrii galeriei Stelei, la comemorarea din seara de 21.12.2009? Sau poate mai bine iesim... pe forum, ca-i mai comod, nu?
Răspundemara - 04-23-2010
Care este secretul exploatarii celuilalt? Simplu: celalalt nu spune niciodata NU!
RăspundeConstantin - 04-23-2010
Este incredibil: au declarat ceva neconstitutional ceva ce deranja pe cei din elita politica romaneasca (ANI) shi lasa sa treaca legi "curat neconsitutionale" cum ar fi arestul la domiciliu in cazul in care iti iei concediu medical.
RăspundeIonescu Ion - 04-23-2010
Cazuri similare -URMARE III / Si inspectorul financiar care ii investigheaza pe evazionisti, ca sa ii oblige sa nu mai faca evaziune fiscala, fac o activitate "paraconstitutionala", daca ne-am lua dupa smecheriile avocatesti ale lui Andon.
RăspundeIonescu Ion - 04-23-2010
Cazuri similare -URMARE II / Daca ANI ar deveni un departament subordonat organelor fiscale de la noi, Smecherul -Andon ce-ar mai inventa contra existentei activitatii acestei atat de necesare si utile formatii in Romania, campioana coruptiei? Smecherul prezinta ANi ca pe un "organ de represiune, un invadator al drepturilor omului", trecand cu vederea, minimalizand scopul pentru care a fost infiintat acest organ, de a investiga evazionistii, hotii banilor de la buget (banii populatiei), sa determine respectarea legilor financiare, in scopul sa cresterii fondurile pentru salarii, pentru pensii, pentru invatamant si sanatate, pentru investitii. ANI nu face "arta pentru arta".
RăspundeIonescu Ion - 04-23-2010
Cazuri similare -URMARE I / Smecherul care face alb din negru si negru din alb, campion al conflictelor de interese , cel ce doarme cu capul pe mama legilor, Andon, decreteaza ca ANI este o organizatie "paraconstitutionala", ca asa ceva nu exista in alte tari. Ba exista, numai ca este incadrata in institutiile financiare ale statului, care asigura respectarea obligatiilor financiare, cu atentia indreptata, in special, catre marii evazionisti.
Răspundefraier de serviciu - 04-23-2010
Cu vreo 20 de ani in urma,s-au ascuns in gaura de sarpe.I-am lasat sa iasa si au iesit.Cu serpi cu tot
RăspundeIonescu Ion - 04-22-2010
Cazuri similare/ Este cunoscut ca politia rutiera ii amendeaza pe cei care incalca legea circulatiei pe drumurile publice. Cei amendati, daca se considera nedreptatiti, pot ataca in instanta decizia politistului. Justitia are ultimul cuvant. Similar, organele fiscale ii amendeaza pe cei ce nu isi platesc taxele si impozitele si pe evazionisti, le pun sechestru pe avere. Si in acest caz, nemultumitii se pot adresa justitiei care are ultimul cuvant. Plecand de la aceste realitati, ar trebui ca si deciziile ANI sa opereze in baza legii de infiintare a acestei institutii. Cei ce se considera nedreptatiti de deciziile ANI trebue sa se poata adresa justitiei care sa decida.
RăspundeVirgil - 04-22-2010
@Peter Badesco... Ce comunisti sunt la putere? Cu asta nu se ajunge nicaieri. Comunismul si comunistii=utopie. Astaia sunt niste excroci care, au vazut in aceasta societate libera, oportunitatea sa profite, sa speculeze imperfectiuni si slabiciuni ale sistemelor sociale. Au aplicat "inginerii" si smecherii care sa le aduca profituri materializate in finate. Nu generalizez dar, sunt o droaie care nu stiu cum si-ar justifica averile. Este nevoie ca toti sa-si justifice averile, dar cine are timp? Cetatenii sunt ocupati cu altele, inclusiv cum ai descris tu.
RăspundePeter Badesco - 04-22-2010
Comunistii sunt inca la putere. In Româna sunt doua feluri de alegatori : 1) cei care nu ies la urne si nu voteaza şi 2) cei care merg la vot dar "răspund la un îndemn sub formă materială din partea candidatului", pomanagii. Si intr-un caz si in celalalt romanii isi fac un deserviciu imens. Dupa aia pretind sa traiasca intr-o societate democrata , corect constituita. NICIODATA. Pe filozofia asta se mentin comunistii la putere. Ei au creat-o , stimulat-o si intretinut-o in permanenta. Reprezentantii acestor comunisti sunt pozitionati peste tot prin Administratia Romaniei, ca atare, ei decid ce este si ce nu CONSTITUTIONAL. EI DETIN APROAPE IN INTREGIME RESURSELE INTREGII COMUNITATI. Romanii inca n-au vazut nici 10% din ce sunt acesti oameni capabili. Inca 20 de ani nu vor fi deajuns ca romanii sa se trezeasca la realitate. Pacat, mare pacat.
Răspundevalentin - 04-22-2010
In primele minute,evident ca am fost coplesit de sentimente negative amestecate : revolta, furie,neputinta. Treptat, am inteles, ca lupta impotriva coruptiei este mult mai dificila in democratie decat intr-un stat totalitar. De ce ? Pentru ca intr-un stat de drept, se prezuma ca ORICE cetatean este nevinovat , averea sa este licita, pana la proba contrarie si dreptul sau la viata privata si intimitate este indiscutabil. Cei ,,interesati" stiu acest lucru si au profitat din plin de slabiciunile legii ANI. Pentru a reusi in demersul sau de a identifica si pedepsi ilicitul, autoritatea in drept trebuie sa regandeasca legea de functionare in fundamentele ei, cu calm,rabdare,fara patima, cunsultand in permanenta competentele recunoscute in drept constitutional din tara si din strainatate.
RăspundeShadow - 04-21-2010
@@Shadow :-) Stiti cumva cum e pe la altii? Stiti cine are acces total la "averi" si la "venituri"? Va spun eu: FISCUL. Si ala nu trateaza diferit un "demnitar" de un simplu cetatean sau doar rezident. Averea demnitarilor in Romania poate fi si publica dar ANI nu poate sa ia locul justitiei in nici un fel de caz. Fiscul romanesc insa exista dar "lipseste" cu desavarsire. CC este obligata sa interpreteze legea doar din punct de vedere Constitutional chiar si atunci cand Constitutia este ambigua. Mai departe "interpretarea" legilor atat in justitie (parchet-judecatori) se face pe baza unui unic si foarte important principiu. Acesta se numeste BUNA CREDINTA. Chestie care in Romania actuala nu exista insa exista subordonare politica. PS. Nu CC-ul trebuie sa fie predictibil ci executivul si legislativul trebuie sa fie "predictibili" si sa nu abereze cu legi din start facute prost si care sa cada la o minima interpretare constitutionala. Ajungerea la "arbitrajul" CC ar trebui sa fie o masura "exceptionala" si nicidecum "ordinara". Sa va aduc aminte de "dreptul de interceptare, ascultare si urmarire informatica" pe care unii in plin "hei rupism" deloc competent l-au "scazut" din mandatul judecatoresc permitand parchetului asemenea competente?
RăspundeVirgil - 04-21-2010
Oare, cand societatea aceasta va fi respectata si respectabila. Legile (pornind de la Constitutie) in primul rand, apoi institutiile (cele ce sunt si nu cele fabricate), sistemele ocupationale si nu in ultimul rand, cetatenii, ce fac? Se manifesta o totala lipsa de respect pentru toate si pentru tot. In loc ca guvernantii sa se ocupe de guvernare, isi platesc polite, sunt aroganti (ciocul mic, acum noi suntem la putere), obsesiilele lor sunt principii de lucru. Unora li se iau jucariile, societatea civila (manipulata) este chemata sa-si spuna cuvantul. Daca institutia functiona nelegal, neconstitutional, ce este anormal ca, sa se puna in legalitate? Avem talent in a "descoperi" solutii la probleme prin a infiinta comisii si chiar institutii. Dupa un timp, romanului ii vine mintea la cap si descopera(fie si print-o persoana) ca, acea comisie sau institutie functiona neconstitutional, mai mult, n-a facut nimic concret (n-a lamurit mare lucru), din contra, a tocat timp si fonduri. Iata, asa mergem inainte, evoluam si ....ramanem pe loc. Modernizam statul, reformam sisteme. Suna frumos, dar cine isi asuma initiativa, isi asuma si raspunderi? Cum? Voi ce faceti? Spunea cineva mai sus de "minciuna prin omosiune" , este paguboasa, manipulatoare, iar a patra putere in Stat nu-si "gaseste" menirea. Antipatiile personale au devenit "principii", toti sunt "destepti", iar societatea avanseaza....tot pe loc, pe loc, sa rasara ...te miri ce!!!! !Nimic nu ma mira azi doar ca, sunt cetateni care, agreeaza toate astea din moment ce, "apauda" aceste manifestari si nu accepta ca, o institutie functiona nelegal. Legea este lege si....unde-i lege, nu-i tocmeala. Zvonistica, scenarita, suspiciunile si manipularea ne vor duce .....in paradis. Ha! Ha! Ha! Succesuri!
Răspundecriticos - 04-21-2010
Felicitari pentru articol ! Justitia si clasa politica isi bat joc de noi ! Societatea civila trebuie sa fie mai activa ! Sa organizam miscari de strada ,fratilor ! Nu mai putem rabda atata umilinta !
Răspundejulius001 - 04-21-2010
.."Ei bine, le spunem tuturor sã nu conteze nici pe prostia, nici pe descurajarea noastrã. Chiar aºa rãguºiþi cum am ajuns, noi vom striga în continuare...".. ...care "noi" onorabile ?! Care sinteti "voi"?..si mai mult decat atat, cat de ascultati sinteti "voi"?..si de ce credeti ca strigatele rezolva ceva ?!...nu sinteti lamurit ca oricat ar latra cainii ursul trece?!..exercitiul de doua zeci de ani nu v-a spus asta ?..as fi avut pretentia ca odata mecanismele deconspirate sa se iveasca si niscaiva solutii..cuminti, judecate, clare si puse pe masa verde.. Au tot strigatul a ajuns arma de nadejde a societatii noastre civile!?..In doua zeci de ani s-a trantit hartia igienica de masa, s-a facut apel la lichele si s-a strigat.. in piete si prin ziare..Nu e clar ca asta nu e solutia ?..decat strigatele tale, onorabile, parca e mai simpatica coana joitica trahanache care indemna .."da, nene ! vom lupta contra guvernului !"...
RăspundeAnni - 04-21-2010
Era de asteptat....sistemul corupt nu se lasa invins chiar daca trebuie,la nevoie,sa se manifeste deschis,fara jena fata de opinia publica!Aroganta lor este nelimitata,diminuarea ei fiind posibila doar prin insistenta acestei opinii publice chiar daca risca sa ramina fara voce.....
Răspunde- 04-21-2010
N-ar trebui sa protestam in stada?sa punem presiune.altfel se vor comporta ca si pana acum
RăspundeDan - 04-21-2010
Mi-am adus aminte de d-l Diaconu, cel de pe vremea cand juca in filmul "Mere rosii"...
RăspundeLiviu din Timisoara - 04-21-2010
Mai lipsea Voicu la Interne si treaba era completa ...asa, uite, chinurile (re)facerii nu trec neobservate. Cum au indraznit sa se lege de niste judecatori susositori?Are cineva nevoie de astfel de precedente?
RăspundeSean - 04-21-2010
Pe mãsurã ce "mergem inainte" se vede subrezenia institutiilor nostre, inclusiv a celor fundamentale, care sunt adevarate forme fãrã fond, in cel mai bun caz. Cauza este calitatea slabã a celor alesi sau numiti sã le populeze. Incompetenti(dar inamovibili) si, mai ales, fãrã suflet in cel mai larg sens al cuvantului.
RăspundeConstantin - 04-20-2010
Citind articolul eram absolut sigur ca UMBRA STRUCTURII CRIMINALE care a talharit tara, acumuland averi uriase, va interveni, incercand ca de obicei, sa creeze tinte false sau sa duca discutia in derizoriu. Domnilor care va ascundeti in UMBRA, indiferent ce veti face, fiti siguri ca nu veti reusi sa amanati momentul cand veti plati pentru crimele voastre !!!
Răspunde@Shadow - 04-20-2010
Si Dvs nu vi se pare un principiu elementar ca averea celor care conduc sa fie publica? Ca modul in care acestia obtin finantari/venituri sa fie clar si lipsit de ambiguitate?A.C. a subliniat de altfel in articol ca despre persoane s-ar mai putea discuta,dar nu despre principiul pe care ANI il reprezenta.CC era OBLIGATA sa interpreteze legea ANI in asa fel incat sa fie in conformitate cu Constitutia si sa PASTREZE principiul controlului si transparentei averilor. Era OBLIGATA pt ca menirea CC este de a construi statul de drept roman si de a fundamenta principiile democratice, de a veghea la fundamentele statului de drept, ca la asta se refera Constitutia, si in aceasta directie trebuie ea interpretata. Simplu, tov. de la CC fie nu stiu care e menirea lor fie sunt rau intentionati. Durerea este ca CCR a dovedit ca poate fi profesionista atunci cand principiile pe care le statua nu afectau direct interesele lor (adica ale retelei).Cu alte cuvinte CC ca orice institutie a statului nostru NU e PREDICTIBILA, habar nu ai ce va iesi de la ea.Grav, daca stai sa te gandesti la functia pe care o indeplineste in teorie...mai ales cand principiile statului de drept sunt vechi si bine batute de altii,nu le inventeaza acum Curtea...
RăspundeShadow - 04-20-2010
Plin de "logica" si noul articol al dlui Cornea. Deci s-au bucurat "mosierul dinescu" si "actorul liberal" (zau ca actoria e meserie liberala) Diaconu. Si asta pt ca 9 judecatori ai CCR erau cica "anchetati". Ce uita insa dansul sa spuna este ca taman sefii ani nu prea indeplinesc criteriile de numire in post si asta pe motive de clare de "conflicte de interese". Asa trece ca "discreditare" a agentiei. Mare "logica". Cica ani a functionat cf "legii". Pai taman cf legii CCR a stabilit ca aceasta agentie si ea creata in "hei rupism" mostenit din "epoca de aur" nu era prea legala. Nu va crede nimeni "prost" dle Cornea doar manipulator prin omisiune. Si nu nu "raguseala" da valoare unui argument ci "logica" constituirii acestui argument.
RăspundeCe e de facut? - 04-20-2010
Oare cum si cand vom putea scapa de reteaua asta care ne incaleca vreme de 20 de ani?Eu nu prea mai am rabdare sa astept inca 20...si nu mai am nici timp, la drept vorbind.Plecam cu totii? Citeam blogul unui judecator: pana prin 2004 chiar si dupa, inca functiona in justitie un serviciu de "control de dosare"...si noi credeam in Europa macar dpdvd al valorilor noastre, departe de "controlul de cadre".Deci ne-a luat 20 de ani pentru aproape nici un progres in materie de stat de drept, democratie, evolutie a discursului public,a problemelor pe care natiunea le dezbate. Aiurea, pe natiune a durut-o in fund ca erau numiti numai judecatori cu dosar "curat".Ne-o meritam, nu facem nimic.
RăspundeMihaela - 04-20-2010
EXCEPTIONAL articol!!!!!!! Si pozitia fara echivoc de astazi a presedintelui este,cred o. parte importanta a tipatului ,as zice de-a dreptul disperat- vreau sa cred ca toate atitudinile pro ANI vor conta, ca pe urma ar trebui sa urmeze o solidarizare si mai eficienta pentru curatirea CSM , daca nu chiar reorganizarea totala- este o institutie care face de ris justitia romana, creeind situatii penibile,eufemistic vorbind
Răspunde