ARMAND GOSU

Romania Si Solidarnosc 19.12.2005

De același autor

Ambasadorul Republici Polone la Bucuresti, d-l Jacek Paliszewski, a înmanat marti, 13 decembrie, într-un cadru solemn, distinctii de stat si medalii cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfiintarea Sindicatului Liber Solidaritatea. Printre cei care au primit înaltele distinctii ale statului polonez se afla cunoscuti disidenti anticomunisti. Iulius Filip a primit Crucea de Cavaler al Ordinului pentru Merit al Republicii Polone, Octavian Bratila a fost decorat cu Crucea de Aur pentru Merit a Republicii Polone. Medalia Comemorativa “25 de ani de la semnarea Acordului din August 1980”, acordata de Sindicatul Solidaritatea, a fost înmanata urmatoarelor persoane: Ana Blandiana, Doina Cornea, Radu Filipescu, Marius Oprea.

Excelenta Sa d-l Jacek Paliszewski a declarat ca înmanarea acestor distinctii încheie manifestarile dedicate împlinirii a 25 de ani de la fondarea Solidaritatii, care au culminat cu vizita lui Lech Walesa, liderul istoric al Solidarnosc, la Bucuresti, cu ocazia simpozionului organizat de catre Academia Romana. Iulius Filip si Octavian Bratila au fost decorati cu distinctii de stat pentru “solidaritatea cu Solidarnosc” traita în Romania si pentru sprijinirea miscarii din Polonia. Ambasadorul Paliszewski a afirmat ca Medalia Comemorativa a Solidaritatii a fost înmanata Anei Blandiana, Doinei Cornea, lui Radu Filipescu si Marius Oprea, pentru rolul pe care l-au jucat în miscarea de disidenta din Romania. In cuvantul de raspuns, Doina Cornea a multumit poporului polonez pentru lectia de demnitate si curaj pe care a dat-o.

Daca disidenta lui Iulius Filip sau a Doinei Cornea este bine cunoscuta, despre activitatea lui Octavian Bratila se stiu mult mai putine amanunte.

Omagiu Solidaritatii

Octavian Bratila s-a nascut la Campina, în 1936. Bunicul sau si-a vandut proprietatile din Polonia si a emigrat în 1922 în Romania. A cumparat cinci sonde de petrol la Bustenari, langa Telega, dar a dat faliment în scurt timp.

Alpinist de performanta, Octavian Bratila a fost arestat în 1957. A facut cinci ani de închisoare, fiind eliberat în 1962. Pana în decembrie 1989, a mai fost arestat sau doar retinut si anchetat de catre Securitate de 24 de ori. A fost închis de mai multe ori, condamnarile efectuate depasind trei ani, dintre care doi ani si patru luni doar în ultimul deceniu al comunismului romanesc. Spune ca era închis doar pentru ca “vorbea politica”. Asculta cu sfintenie Radio Europa Libera, serviciile în limba romana si poloneza. A fost retinut de mai multe ori pentru ca raspandea printre cunoscuti informatii despre evenimentele de la Gdansk si Varsovia, aflate de la sectia poloneza a Europei Libere.

La 20 iunie 1982, a inaugurat un traseu de gradul cinci pentru alpinisti, în Cheile Turzii, pe care l-a botezat “Solidaritatea”. A explicat în fata colegilor alpinisti care erau prezenti ca în acest fel vrea sa aduca un omagiu Solidaritatii, care fusese interzisa în urma instaurarii legii martiale în Polonia. La anchetele Securitatii era întrebat în mod repetat ce relatii are cu Solidaritatea. Securistii se temeau ca nu cumva miscarile din Polonia sa se extinda si în Romania. Ceea ce nu se putea întampla, spune Octavian Bratila: “nu-si dadeau seama ca în Romania nu este posibila o miscare ca Solidarnosc, pentru ca romanii nu erau solidari”. Spre deosebire de romani, liantul solidaritatii polonezilor este asigurat de istorie si credinta catolica. Tocmai de aceea “fenomenul Solidarnosc este irepetabil în lumea estica”.

Arestat de Securitate pentru ca “vorbea politica”, Octavian Bratila era condamnat “pentru delicte inventate de drept comun”. “Este o tragedie - spune el - ca nu sunt recunoscute ca arestari politice. Asa erau facute, ca omul sa para un delincvent de drept comun, care a tulburat linistea publica. Faceam puscarie împreuna cu borfasii. Era o metoda verificata a Securitatii. Am aflat mai tarziu ca fusese inventata de KGB. A fost folosita pentru a pune la punct disidenta, mai ales în epoca lui Gorbaciov.”

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22