Pe aceeași temă
Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al SUA, face marti o vizita la Bucuresti. Nuland urmeaza a se intalni cu oficiali romani de rang inalt, temele vizand “chestiuni bilaterale si regionale”, potrivit unui anunt al Departamentului de Stat american. Vizita oficialului SUA face parte dintr-un turneu diplomatic ce include Romania, Germania, Bulgaria si Franta, potrivit Romania Libera.
"Marţi, pe 13 ianuarie, Nuland se va deplasa spre Bucureşti, unde se va întâlni cu oficiali români de rang înalt, membri ai comunităţii de afaceri şi ai societăţii civile, pentru a discuta despre chestiuni bilaterale şi regionale", informează Departamentul de Stat american.
Nuland urmeaza a se intalni cu presedintele Klaus Iohannis si cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu.
Cu o zi inainte, in 12 ianuarie, asistentul secretarului de Stat american urma să se deplaseze la Berlin, pentru a discuta cu oficiali guvernamentali şi membri ai Bundestagului despre probleme regionale şi globale.
De asemenea, ea va efectua pe 15 ianuarie o vizită la Sofia, alături de secretarul de Stat John Kerry, iar apoi se va deplasa la Paris.
Precedenta vizită a adjunctului secretarului de Stat Victoria Nuland a avut loc în perioada 10-11 ianuarie 2014, în cadrul unui turneu european.
La acel moment, Nuland s-a întâlnit la Bucuresti cu preşedintele Traian Băsescu, cu ministrul de Externe Titus Corlăţean şi cu procurorul-şef al DNA, Laura-Codruţa Kovesi, precum şi cu membri ai societăţii civile, pe agenda discuţiilor aflându-se relaţiile bilaterale, problemele regionale şi eforturile de consolidare a statului de drept.
Sustinerea luptei anticoruptie
Victoria Nuland este primul oficial american de rang inalt care vine in Romania dupa alegerile prezidentiale din toamna lui 2014. La precedenta vizita la Bucuresti, Nuland transmitea un mesaj clar privind sustinerea luptei anticoruptie:
”Statele Unite manifestă un interes profund în dezvoltarea continuă a statului de drept, Justiţiei, deschiderii economice, transparenţei în România. Am discutat aceste aspecte astăzi. Întotdeauna vom fi deschişi cu privire la interesul profund al SUA în legătură cu reforma continuă şi traiectoria democratică a României şi în interesele pe care le avem în a vedea statul de drept întărit, pentru ca o Românie puternică, democratică şi prosperă este cel mai bun partener pentru SUA, cel mai bun aliat NATO şi cel mai bun membru UE, în slujba responsabilităţii globale pe care o împărtăşim şi a parteneriatului nostru strategic”, declara Nuland in 11 ianuarie 2014, potrivit Gandul.
"Democratia iliberala"
La mai putin de un an distanta de la respectiva declaratie, adjunctul secretarului de Stat american vorbea, in noiembrie 2014, despre abuzurile unor lideri din tarile membre UE si NATO din Europa Centrala. Nuland a adus noi critici cu privire la ignorarea valorilor democratice si protectia politica acordata oficialilor corupti vizati de urmarirea judiciara. Si, daca trimiterile privind "democratia iliberala" si nationalismul vizeaza Ungaria lui Viktor Orban, criticile privind protectia oficialilor corupti aflati sub ancheta judiciara vizeaza problemele pe care multi parlamentari romani le au in justitie, dar si desele obstructionari pe care Legislativul le manifesta in raport cu sistemul juridic.
"Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi "democraţia iliberală", încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă?! Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare", a declarat Nuland.
CITESTE SI: