Pe aceeași temă
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, la o întrunire a PMP, că Republica Moldova are soluția unirii cu România, în cazul că nu va fi primită în Uniunea Europeană.
Băsescu a reluat sâmbătă o idee exprimtă vineri seara, în interviul acordat Realitatea TV, vorbind de unirea cu România ca fiind alternativa Republicii Moldova, în cazul în care nu van fi acceptată în UE.
''Pentru toți semnalul dat de Federația Rusă prin acțiunile din estul Ucrainei a devenit foarte clar. Și acest semnal a fost: s-a atins linia roșie, nici Ucraina, nici Republica Moldova nu mai intră nici în UE, nici în NATO. Experiența îmi spune că acesta este semnalul. Iar din punctul nostru de vedere, poate Ucraina din punct de vedere sentimental este de departe mult mai puțin importantă decât Moldova. Dar închiderea ușii pentru Republica Moldova pentru noi este un lucru ce trebuie luat extrem de serios în considerație. Dacă, în analiza mea, Republica Moldova nu va fi membră a UE, chiar dacă va avea acordul de asociere de liber schimb cu UE membră nu va fi, atunci pentru noi și Republica Moldova nu există decât o singură soluție — unirea Republicii Moldova cu România. Este singura formulă prin care românii din stânga Prutului pot trăi alături de noi în UE”, a declarat Traian Băsescu, citat de Agerpres.
De asemenea, Băsescu a criticat reacția premierului Victor Ponta la amenințările făcute de șeful Statului Major al armatei ruse la adresa României.
''Am observat, sigur nu-i momentul unei critici pe această temă, dar am observat decalajul de înțelegere. Am văzut poziția premierului Victor Ponta legată de amenințarea pe care a făcut-o șeful Statului Major al armatei Federației Ruse la adresa României că este țintă pentru armata Federației Ruse. Și el a răspuns cum răspundeam — cam pe tonul și cu cuvintele pe care le utilizam eu când era vorba de Ucraina și nu de țara ta. Sigur, plagiatorul rămâne tot plagiator. Marea problemă este că atunci când vorbești de Ucraina — e un stat în afara NATO, un stat care nu era statul român și un stat pe care noi tot timpul l-am considerat mult mai puternic decât noi din punct de vedere militar. Iar reacțiile pe care eu le aveam la vremea la care Federația Rusă susținea separatiștii din estul Ucrainei, cum îi susține și acum, erau reacții politice care nu necesitau alt tip de reacți”', a declarat Băsescu, citat de Agerpres.
În opinia sa, reacția potrivită ar fi trebuit să fie anunțarea creșterii bugetului apărării: ''Când șeful Statului Major al armatei Federației Ruse nominalizează România ca țintă, nu i se răspunde cu declarații, ci cu anunțuri — se anunță că s-a mărit bugetul Apărării cu încă 0,2%. Ăsta este un răspuns de stat responsabil care reacționează la amenințare. Nu ai de ce să intri în dispute cu șeful Statului Major al armatei Federației Ruse, ci pur și simplu anunți că îți mărești capacitatea de apărare prin finanțare suplimentară. Este o observație pe care o fac ca om bântuit de multe experiențe în cei zece ani cât am fost președintele României”, a mai spus Traian Băsescu.