Pe aceeași temă
Baza de la Deveselu va functiona sub autoritatea Comandamentului Intrunit al NATO de la Napoli, a anuntat ministrul roman al Apararii. La Deveselu urmeaza a fi instalate elemente ale scutului american antiracheta in Europa, proiect intens criticat de Moscova.
Asa cum Alianta Nord Atlantica a aratat de fiecare data, ministrul Mircea Dusa a subliniat caracterul defensiv al instalatiilor militare de la Deveselu, in judetul Olt. Precizarile oficialului roman au fost facute cu ocazia vizitei de marti la Bucuresti a sefului Comandamentului Aliat Intrunit de la Napoli, amiralul american Mark Ferguson.
“Am subliniat amandoi, inca o data, solidaritatea Aliantei, cu referire la asigurarea securitatii in aceasta zona. Am subliniat importanta masurilor stabilite la summitul din Tara Galilor, la nivel politic si military. Am subliniat ca Romania este o oaza de stabilitate in zona”, a spus Mircea Dusa, potrivit Romania Libera.
De cealalta parte, amiralul Ferguson a subliniat importanta masurilor luate de Alianta, in contextul actual. de securitate.
“Vizita mea vine intr-un moment foarte important pentru NATO”, a spus Mark Ferguson, prezent in Romania la invitatia sefului Statului Major General al Romaniei, generalul Nicolae Ciuca.
Ce presupune sistemul Aegis
In baza de la Deveselu, situata in judetul Olt, vor fi montate, in premiera, sisteme antibalistice Aegis pentru uz terestru, o versiune modificata a instalatiilor navale operationale din anul 2004.
Baza de la Deveselu, al carei sistem antiracheta va deveni functional in anul 2015, va avea sute de angajati americani - militari si civili. Polonia va gazdui un sistem antibalistic similar care va deveni operational in 2018.
Capitanul William Garren, din cadrul Fortelor Navale americane, a preluat comanda bazei de la Deveselu.
In baza militara de la Deveselu va functiona un radar Aegis SPY-1 si 24 de interceptoare SM-3 (Standard Missile-3), de tipul Block IB.
Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, patruland in Oceanul Pacific si in Marea Mediterana. Sistemul antiracheta NATO din Europa are obiectivul de a contracara amenintari reprezentate de tari precum Iranul. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.
In februarie, Departamentul american al Apararii a anuntat ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare.
CITESTE SI: