Bucurestiul reactioneaza la acuzele Moscovei privind scutul antiracheta: Sistemul are un caracter pur defensiv si nu face obiectul Tratatului fortelor nucleare intermediare

T.d. | 04.03.2015

Pe aceeași temă

Bucurestiul reactioneaza fata de acuzele Moscovei privind incalcarea Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF). Potrivit unui oficial din Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE), sistemul anti-racheta de la Deveselu “nu face obiectul Tratatului INF”, prin urmare acuzele Kremlinului sunt “nefondate”.

Potrivit secretarului de stat in MAE, Daniel Ionita, scutul anti-racheta de la Deveselu are “un caracter pur defensiv” si nu face obiectului tratatului in cauza.

"Potrivit articolului 7, alineatul 3, din Tratatul INF, prevederile acestuia nu se aplică dezvoltării şi testării rachetelor care angajează ţinte care nu se găsesc la sol. Interceptorii SM-3 (parte a sistemului Aegis Ashore de la Deveselu) au ca obiectiv angajarea de ţinte aflate în aer şi pe cale de consecinţă nu fac obiectul Tratatului INF", a explicat Daniel Ioniţă, potrivt Romania Libera.

Conform acestuia, sistemul Aegis Ashore – instalat la Deveselu - este capabil să lanseze rachete doar împotriva ţintelor aeriene.

Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF), intrat în vigoare în anul 1998, urmăreşte reducerea ameninţărilor la adresa securităţii şi stabilităţii în Europa din partea rachetelor cu rază intermediară şi scurtă de acţiune.
 

(Oficiali romani si americani, la inaugurarea lucrarilor de la Deveselu)
 

Oficialul roman subliniaza, in acest context, ca “sistemul Aegis Ashore nu include software, componente de control al focului şi nici infrastructura care i-ar permite să lanseze rachete pentru angajarea ţintelor la suprafaţa solului. Totodată, sistemul Aegis Ashore nu a fost şi nu va fi testat sau amplasat pentru a lansa alt tip de rachete decât cele dezvoltate şi testate pentru angajarea ţintelor aeriene care nu se află la suprafaţa solului.

In concluzie, arata Daniel Ionita, echipamentele ce vor fi instalate in Romania nu intra sub incidenta INF.
 

Moscova readuce in discutii subiectul “nuclear”

Dupa ce acum mai bine de o saptamana acuza crearea unui “front de state” la granita, de aceasta data Moscova afirma ca sistemul anti-racheta ce urmeaza a fi instalat in Romania si Polonia reprezinta o incalcare a prevederilor Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).

Recentele acuze au fost lansate de adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov.

"Toată lumea care este interesată - nu doar experţii, ci şi oamenii de rând care urmăresc ştirile de politică externă - este la curent cu recentele acuzaţii reciproce, inclusiv cele făcute publice. În principal, avem preocupări în legătură cu o serie de aspecte din comportamentul Statelor Unite privind situaţia Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF)", afirmă Riabkov.

Statele Unite intenţionează să construiască sisteme antirachetă în România şi Polonia, a amintit Riabkov, subliniind că aceste instalaţii utilizează echipamente pentru lansări verticale de tip MK-41 (n. red. - echivalentul tehnologiilor de tip Aegis). Aceste sisteme sunt utilizate pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune - sisteme interzise prin Tratatul forţelor nucleare intermediare, a acuzat oficialul rus.

Washingtonul a exprimat propriile nemulţumiri privind presupuse încălcări ale Tratatului de către Rusia, dar nu au fost formulate acuzaţii specifice, a adăugat Riabkov, dând asigurări că Moscova este disponibilă dialogului cu oficiali americani.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la acuzaţiile Moscovei, Preşedinţia Statelor Unite a comunicat în august că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22