Pe aceeași temă
Piata bursiera globala experimenteaza turbulente serioase, dupa ce bursele asiatice au inregistrat in aceasta dimineata scaderi record, ca urmare a declinului cu 8,7% de la Shanghai, cel mai mai mare dupa 2007. Urmarile se raspandesc rapid atat in Asia, cat si in Europa. La Bucuresti, bursa a deschis cu -4%.
Dupa ce bursa de la Shanghai a inchis cu un declin de 8,7% ( cel mai mare din ultimii opt ani), piata asiatica se resimte: la Hong Kong, indicele a scazut cu 5,06%, Tokio a cazut cu 4,6%, iar indicele Australian a inregistrat un -2,7%.
Iar situatia nu pare sa se opreasca pe continentul asiatic. In Europa, principalele piete bursiere resimt socul, potrivit Gandul.
Indicele DAX (bursa germana) a deschis cu o cadere de 3%, in timp ce la Paris, referinta bursiera pierde 2,7%.
Si la Bucuresti, indicele de referinta BET a deschis sedinta de tranzactionare de luni cu o cadere de 4%.
La originea acestei situatii, specialistii sustin ca ar fi ingrijorarea ca economia chineza si-ar putea incetini simtitor avansul. De altfel, in urma cu doua saptamani, autoritatile de la Beijing au surprins pietele dupa ce au decis sa devalorizeze yuanul pentru a creste ritmul exporturilor.
Socul asiatic loveste in pretul petrolului
Caderile masive inregistrate de pietele asiatice au determinat pretul petrolului sa atinga luni noi minime. Titeiul Brent, de referinta la Londra, a atins minimul ultimilor sase ani si jumatate.
Acum, petrolul Brent inregistreaza un pret cu 56% sub maximul de 103,19 dolari/baril inregistrat anul trecut, anume 44,32 dolari/baril.
Dincolo de ocean, americanii experimenteaza o scadere a referintei la petrol cu 2,9%, la 39,42 dolari/baril.
Bucurestiul, lovit si el
Fara sa aiba o piata bursiera foarte puternica, Bucurestiul a resimtit totusi socul ce a pornit din pietele asiatice.
Astfel, principala referinta a bursei din capitala Romaniei, indicele BET, a deschis sedinta de tranzactionare de luni cu un minus de 4%
Cifra vine in contextul unui rulaj ridicat in deschidere (aproximativ doua milioane de euro).
La 10:30, actiunile Romgaz si Fondul Proprietatea au pierdut din valoare 3,7%, respectiv 3,8%. Asta in timp ce actiunile bancare raporteaza pierderi si mai mari: Banca Transilvania pierde 4,3%, iar actiunile BRD cad cu 5,2%.