Pe aceeași temă
Presedintele Senatului cere demisia procurorului sef al DNA, Laura Kovesi, si pe presedintele Inalte Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). Intr-o scrisoare deschisa, Calin Popescu Tariceanu ii cere lui Klaus Iohannis sa le inlature “prin demitere ori demisie” pe sefele DNA si ICCJ. Presedintele Senatului isi bazeaza apelul pe un caz in care el acuza DNA ca ar fi arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca, in urma unui “denunt calomnios” al Liviei Stanciu, potrivit HotNews.
UPDATE 11: "Nu exista niciun motiv (sa demisionez - n.r.) din punctul meu de vedere", a reactionat presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, la solicitarea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.
UPDATE 10: Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a raspuns scrisorii presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, prin care acesta ii cerea sa le demita pe sefele DNA si ICCJ, Codruta Kovesi si Livia Stanciu. Iohannis i-a transmis lui Tariceanu, intr-o scrisoare, ca presedintele tarii nu dispune de competentele constitutionale de a inlatura din functie presedintele ICCJ sau procurorul-sef al DNA. Iohannis l-a sfatuit pe Tariceanu sa se adreseze CSM, aceasta fiind singura institutie care are competenta sa se pronunte in privinta raspunderii disciplinare a judecatorilor si procurorilor si a mai precizat ca nu este de acord cu modificarea Codului Penal.
UPDATE 9: Dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara ca urmare a scrisorii privind solicitarea de demitere a conducerii DNA si ICCJ, Calin Popescu Tariceanu raspunde aratand ca CSM ar trebui sa se “preocupe de dosarele care au stat ani de zile in sertare fara sa fie lucrate”.
Presedintele Senatului mai arata ca nimeni nu ii poate “cenzura” dreptul de a exprima opinii politice.
"Cred ca aceste sesizari ale Inspectiei Judiciare nu sunt productive, ele nu pot cenzura dreptul la declaratii politice ale parlamentarilor", a replicat Tariceanu, adaugand ca "CSM ar putea sa se preocupe de dosarele care au stat ani de zile in sertare fara ca sa fie lucrate".
UPDATE 8: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va sesiza Inspectia Judiciara (IJ) ca urmare a scrisorii semnate si publicate de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, alaturi de alti senatori, in care ii cer presedintelui Iohannis sa le demita pe sefele DNA si ICCJ – Laura Kovesi, respectiv Livia Stanciu. Actiunile senatorilor in cauza, sustine CSM, au capacitatea de submina autoritatea sistemului judiciar.
Consiliul arata intr-un comunicat ca situatia creata poate afecta increderea cetatenilor in calitatea actului de Justitie.
„Exploatarea instituţională şi mediatică a soluţiei definitive de achitare pronunţată de o instanţă judecătorească şi stigmatizarea publică a persoanei preşedintelui ÎCCJ în acest context, strict în considerarea poziţiei şi rangului instituţional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, şi anume, acela al sesizării instituţiilor abilitate în legătură cu o situaţie sau posibile fapte de natură penală, poate genera un nepermis mecanism de erodare a încrederii cetăţenilor în calitatea sistemului judiciar şi de forţare a limitelor constituţionale de putere”, se arata in comunicatul CSM.
UPDATE 7: Schimbul de replici provocat de scrisoarea deschisa in care Tariceanu cere “decapitarea” conducerii DNA si ICCJ se intensifica. De aceasta data a venit randul lui Catalin Predoiu sa se exprime public in termeni duri, raspunzandu-i premierului Ponta.
“Eu ii spun direct lui Ponta: mizerabil e sa furi intelectual, sa te impaunezi cu munca altuia, sa iti minti propriul popor”, scrie Predoiu intr-o postare pe Facebook.
UPDATE 6: Dupa ce ieri a semnat si publicat o scrisoare controversata in care ii cerea presedintelui Iohannis nici mai mult nici mai putin decat demiterea sefelor DNA si ICCJ – Laura Kovesi, respectiv Livia Stanciu -, presedintele Senatului a venit cu o noua replica, miercuri, in contextul scandalului provocat.
De aceasta data, Tariceanu sustine ca PNL a devenit “echipa politica a unor procurori”, in timp ce transmite ca “oamenii lui Basescu au ucis orice urma de liberalism din acest partid”, potrivit unui comunicat.
UPDATE 5: Cristi Danilet, membru CSM, raspunde scrisorii lui Calin Popescu Tariceanu prin care acesta ii cere presedintelui Iohannis sa le demita pe sefele DNA si ICCJ, Laura Codruta Kovesi si Livia Stanciu. Danilet arata ca legea prevede clar motivele de revocare ale unui magistrat iar presedintele nu poate interveni in cariera magistratilor cu functii de conducere. El precizeaza ca presiunea din partea politicului asupra sistemului judiciar si orice atac personal la adresa unor magistrati sunt contrare principiului independentei justitiei. Scrisoarea lui Cristi Danilet a fost publicata pe blogul sau.
UPDATE 4: Gorghiu: Tăriceanu “păstorește” frontul anti-justiție, alături de Ponta și PSD
Copreședintele PNL Alina Gorghiu îl acuză pe șeful Senatului că folosește cazul Rarînca pentru a justifica atacurile PSD împotriva justiției și califică demersul lui Tăriceanu ca fiind un gest politicianist și un amestec în treburile justiției.
“Senatul României nu are niciun motiv să se amestece în cazuri pe care justiţia românească, prin mecanismele CSM şi ale Inspecţiei Judiciare, le poate regla fără îndrumarea dlui Tăriceanu. Senatul face legi şi nu se pronunţă, conform Constituţiei, asupra deciziilor instanţelor. Acest rol revine exclusiv CSM şi instanţelor competente. Dacă e cineva vinovat de vreo eroare judiciară, trebuie să plătească, dar vinovăţia sa nu o stabilesc parlamentarii”, a scris Gorghiu pe pagina sa de Facebook.
“E lesne de observat, însă, că spiritul justiţiar al dlui Tăriceanu funcţionează extrem de selectiv. Şeful Senatului exploatează politicianist cazul pe care îl invocă, pentru a justifica ofensiva Puterii asupra legilor penale şi a instituţiilor anticorupţie. Acesta nu este un demers al Parlamentului, ci al frontului anti-justiţie pe care îl păstoreşte domnul Tăriceanu, împreună cu Victor Ponta şi PSD, iar PNL nu va gira niciodată acţiunile prin care aceştia încearcă să se opună justiţiei”,mai spune copreședinta PNL.
UPDATE 3: Scrisoarea prin care Tariceanu cere demiterea sefei DNA si a ICCJ primeste un raspuns de la PNL. Prim-vicepresedintele liberalilor, Catalin Predoiu, cere la randul sau demisia presedintelui Senatului.
„Comportamentul domnului Tăriceanu nu are nicio legătură cu funcția și atribuțiile unui președinte al Senatului României, ci cu atribuțiile unui servitor al mafiei, angajat la Ponta si PSD. El nu urmărește respectarea legii, ci încălcarea ei prin orice mijloace. Domnul Tăriceanu nu mai reprezintă românii, ci este agentul activ al PSD și al lui Ponta în lupta acestora cu anticorupția, statul de drept și legile României”, acuză Cătălin Predoiu într-un comunicat citat de Digi24.
„Cer demisia imediată a lui Tăriceanu. Azi am fost aproape de o catastrofă prin tentativa de dezincriminare a conflictului de interese. Domnul Tăriceanu continuă să împingă România spre buza prăpastiei. Să plece și să ne lase în pace. Românii nu îl plătesc să slujească mafia”, mai arata prim-vicele PNL.
UPDATE 2: Reactia Monicai Macovei la scrisoarea lui Tariceanu:
“Scrisoare revoltătoare,
Călin Popescu Tăriceanu nu se dezminte: vrea să controleze și, în final, să blocheze justiția. Cererea revoltătoare de astăzi a lui Tăriceanu, adresată președintelui Iohannis, de a le demite pe președinta Înaltei Curți și pe procurorul-șef al DNA, este un atac brutal la independența celor două instituții judiciare.
Tăriceanu este încă președinte al Senatului, funcție din care a reușit de câteva ori să blocheze justiția prin neemiterea unor hotărâri ale Senatului sau prin interpretarea ilegală a unor voturi. Reamintesc că, în continuare, nu emite hotărârea de aprobare a cererii DNA pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova și îl ascunde pe senatorul PSD de justiție”, arata Macovei intr-o postare pe Facebook.
UPDATE 1: Presedintele Senatului a facut in fata presei cateva precizari pe acest subiect, potrivit sursei citate:
- Ne-am adresat presedintelui pentru ca noi consideram ca suntem in fata unei situatii extrem de grave.
- In conditiile in care presedintele ICCJ acuza un cetatean obisnuit - atentie, aici nu mai vorbim de politicieni, si alte categoii sus-puse - acuza un simplu cetatean si se pune in miscare probabil intr-o maniera nu foarte transparenta Parchetul si dispune arestarea acelei persoane, care este privata de libertate peste 6 luni, in conditiile in care acuma avem o hotarare definitiva din partea Curtii de Apel Bucuresti ca este nevinovata, atunci incepem sa ne intrebam ce se intampla cu unele persoane, nu vorbesc de intreg sistemul de justitie, care sunt in varful a doua institutii cheie - ICCJ si DNA. Daca prin complicitatea lor ajungem la un astfel de abuz de putere de care vorbesc in continuu de cateva vreme incoace si iata se dovedeste ca asa este, atunci cred ca trebuie sa recunoastem cu totii ca problema nu este doar una marginala, care vizeaza anumite categorii, ci oricare cetatean.
- Justitia nu este intarirea institutiilor represive care pot sa duca la astfel de abuzuri.
- Este un semnal de alarma pe care ni l-am permis sa il tragem.
- Este vorba de intreaga societate, de societatea civila care trebuie sa actioneze in fata unor astfel de abuzuri grave.
- Arestarea, in loc sa se produca pe baza unor dovezi concludente, s-a produs pe baza unor suspiciuni, asa cum scrie in Codul Penal. Despre ce vorbim aici?
- Aceasta scrisoare am facut-o alaturi de colegii mei senatori liberali.
- Ceea ce face Senatul ca institutie este cu totul si cu totul altceva.
---
In scrisoarea semnata de Tariceanu si alti patru parlamentari PLR – Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghise si Nicolae Nasta –, presedintele Senatului o acuza pe sefa SNA ca ar fi arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca, in urma unui “denunt calomnios” al Liviei Stanciu, presedintele Inalte Curti de Casatie si Justitie.
"Intr-o asemenea situatie, in care drepturile si libertatile fundamentale ale unui cetatean obisnuit au fost incalcate de catre doi inalti magistrati in mod deliberat si cu rea credinta, va cerem, Domnule Presedinte, sa folositi atat instrumentele constitutionale si legale de care dispuneti, cat si autoritatea morala inerenta institutiei Presedintelui Romaniei pentru a le inlatura, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu si Laura - Codruta Kovesi", se arata in scrisoarea semnata in cauza.
In aceeasi scrisoare, Tariceanu ii solicita presedintelui Iohannis sa sustina “neintarziat si fara rezerve” proiectul parlamentar privind eliminarea arestului preventiv din Codul Penal.
„În final, vă rugăm Domnule Preşedinte să vă alăturaţi neîntârziat şi fără rezerve Parlamentului României în demersul acestuia de a modifica Codul de Procedură Penală în sensul eliminării arestului preventiv pentru infracţiunile comise fără violenţă şi a înlocuirii ”suspiciunii rezonabile” prin ”indicii temeinice” ca precondiţie pentru punerea în mişcare a acţiunii penale. Avem în cazul Rarinca dovada scandaloasă şi peremptorie a modului abuziv în care unii magistraţi, chiar de la cel mai înalt nivel, recurg la practica arestului preventiv în temeiul unor bănuieli a căror rezonabilitate nu poate fi argumentată. Este acum evident că arestul preventiv nu este o temere a oamenilor politici, ci un flagel real ce distruge viaţa şi încalcă demnitatea a mii de cetăţeni obişnuiţi care au dreptul să se bucure de protecţia legii”, mai scrie Tariceanu.
Mai mult, Tariceanu ii solicita presedintelui Iohannis sa ceara in CSM declansarea unei anchete disciplinare fata de Kovesi si Stanciu.
“De asemenea, va rugam sa utilizati pozitia pe care o aveti in Consiliul Superior al Magistraturii prin efectul atributiilor dumneavoastra constitutionale pentru a solicita Consiliului declansarea unei anchete disciplinare pe numele celor doi magistrati, pentru a determina daca acestia mai indeplinesc conditiile profesionale si morale pentru a activa in magistratura”, se mai arata in scrisoare.
Cazul Mariana Rarinca
Mariana Rarinca, femeia acuzata de DNA ca a santajat-o pe sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a fost achitata de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti pe 21 mai. Curtea de Apel a admis apelul femeii, dupa ce aceasta fusese condamnata in decembrie 2014 de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu suspendare.
Mariana Rarinca a fost trimisa in judecata de procurorii DNA pe 1 iulie 2014, ea fiind acuzata ca a santajat-o pe Livia Stanciu, presedintele ICCJ.
In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in perioada august/septembrie 2013 - 3 iunie 2014, Mariana Rarinca a amenintat-o pe Livia Stanciu, cu darea in vileag a unor fapte imaginare, compromitatoare pentru aceasta si pentru sotul acesteia.
Potrivit DNA, in schimbul nedivulgarii catre presa a acestor informatii, presupus compromitatoare, Mariana Rarinca i-a pretins sefei ICCJ suma de 20.000 de euro.
"Amenintarile cu divulgarea catre presa a unor informatii presupus compromitatoare la adresa persoanei vatamate, respectiv cererea de a-i da 20.000 de euro drept compensatie pentru 'datorii' platite de inculpata in numele sotului persoanei vatamate, au fost transmise unei rude de-a acesteia. In perioada aprilie 2014 - 3 iunie 2014, persoana vatamata a primit amenintari prin intermediul unei convorbiri telefonice si prin mesaje tip SMS. Inculpata a amenintat-o pe persoana vatamata cu divulgarea catre presa (un post important de televiziune) a unor date compromitatoare despre persoana vatamata si familia acesteia", arata DNA la 1 iulie.
Procurorii mai sustineau ca faptele pe care femeia intentiona sa le divulge cu privire la Livia Stanciu si la membrii familiei acesteia sunt imaginare, intrucat nici sefa ICCJ, nici sotul acesteia nu au avut si nu au vreo datorie fata de Mariana Rarinca.