Pe aceeași temă
Situatia tensionata din regiune a fost abordata in cadrul intalnirii dintre presedintele Klaus Iohannis si cancelarul Germaniei Angela Merkel. In cadrul conferintei de presa comune, cei doi lideri au vorbit despre dosarul ucrainean si despre situatia Republicii Moldova, in contextul actual de securitate.
“Nu se poate spune ca in Moldova lucrurile stau asa cum ne-am dori”, a afirmat Merkel, in cadrul conferintei.
Desi a cautat sa foloseasca un ton politic echilibrat, liderul de la Berlin a manifestat neclaritate in privinta viitorului Ucrainei si al Moldovei.
Intrebata in privinta riscului ca Moscova sa destabilizeze Moldova, asa cum a facut-o in Ucraina, Merkel a spus ca: “Sperăm că nu. Cred că suntem în etapa în Ucraina, la care lucrăm, să apară un armistiţiu care să dureze mai mult timp, să se ajungă la o situaţie în care să putem implementa măsurile Acordului de la Minsk din septembrie, împreună cu preşedintele francez, de mult încercăm să rezolvăm conflictul din Transnistria. Nu trebuie să uităm că acest conflict există şi că toate încercările internaţionale nu au dus la o soluţie şi trebuie să lucrăm mai departe”.
De altfel, Merkel a vorbit si despre “legatura politica” si ajutorul pe care UE il va acorda Chisinaului, aratand ca “Moldova este un partener apropiat de-al nostru”.
“În ce priveşte Moldova, ca membru al Parteneriatului Estic, s-a semnat un acord de asociere, care se află în proces de ratificare în Parlamentul german. În plus, Moldova va primi ajutor substanţial din partea Uniunii Europene. Suntem legaţi şi politic foarte îndeaproape cu Moldova. Deci, vom ajuta Moldova şi ne-am îngrijit de discuţiile 2+5 şi acum, cu Ucraina, atenţia a crescut, pentru că situaţia este deosebit de grea. Ne-am declarat şi ca susţinători ai alegerilor drepte în Moldova”, a spus cancelarul german.
Merkel a mai transmis ca “sancţiunile Rusiei împotriva Moldovei din august au provocat ajutor României în ce priveşte exportul produselor agricole şi cred că există mulţi paşi mici care au arătat că Moldova este un partener apropiat de-al nostru”.
De cealalta parte, presedintele Iohannis a subliniat riscul unei “probleme imense” daca situatia din Ucraina nu se stabilizeaza.
“În momentul de faţă nu avem semnale că situaţia se îndreaptă într-acolo, însă este clar că este în interesul întregii regiuni, mai exact a întregii Europe, ca în Ucraina situaţia să se stabilizeze şi să se normalizeze. Orice altceva ar fi o problemă imensă pentru întreaga regiune şi pentru întreaga Europă. Alaltăieri am fost în Republica Moldova, am discutat aceste chestiuni şi în chestiunea Transnistriei i-am rugat pe toţi cei cu care am avut discuţii să continue eforturile de ameliorare, în special în formatul 5+2, în care se încearcă deblocarea dosarului transnistrean”, a spus liderul roman.
CITESTE SI: