Casa Nostra

Erwin Kessler | 15.01.2013

SHARE 16

Pe aceeași temă

Lustruind consumist neocomunismul, MNAC a ratat mereu prioritatea artistică a timpului, cu o miopie faţă de actualitate, egalată poate doar de aroganţa endemică.

Casa Poporului a intrat în mintea lo­ca­ta­ri­lor săi. Aşa reiese din textul publicat de Raluca Velisar („Şef Departament Cu­ra­to­riat-Cercetare“ la MNAC), ca răspuns la articolul meu din 22, O re­a­lizare de vârf a artei ro­mâ­neşti. Departamentului în cauză i-au trebuit săp­tă­mâni de muncă istovitoare pentru a produce respectiva replică, grăitor pentru pro­fesionalismul MNAC, ins­ti­tuţie cunoscută la nivel glo­bal nu prin realizări, ci prin faima detractorilor săi. Dan Perjovschi a făcut, prin cam­pania consecventă de delegitimare a MNAC, mult mai mult pentru notorietatea acestei instituţii decât a făcut tot conclavul de şefi din conducerea ei, „istorici de artă“ fără vreo carte publicată şi „curatori“ de expoziţii primite de-a gata de la muzee străine. Despre asta se vorbeşte în „cer­cu­rile profesionale“ invocate de Raluca Ve­li­sar, despre cum stau lucrurile cu adevărat într-o instituţie-butaforie politică, edi­fi­cată şi inaugurată pentru campania elec­torală din 2004 a lui Adrian Năstase, ca să spele imaginea celei mai odioase înfăptuiri a Epocii de Aur, Casa Poporului, sub falsul nume de Muzeu (fără colecţie permanentă şi cu rare, încropite expoziţii proprii), con­dusă discreţionar după un program politic stâng(aci), extras din platforma CSAC-subREAL de promovare a artei (pseu­do)­ra­dicale. Despre aceste lucruri am scris, neabătut, din 2004. MNAC este adevăratul trofeu al calităţii regimului Năstase, locul în care neocomunismul şi-a luat nick­name de video jockey. Ca şi în dosarul Trofeului Calităţii, birocratic, lucrurile stau aparent bine. Numai că în textele me­le nu mă refer la aspectul birocratic al lu­crurilor, ce poate fi cosmetizat la infinit, ci la adevărul din spatele machiajului.

Chiar dacă în acte totul pare bine, realitatea este frecvent alta, iar acest lucru îl vedem cu toţii: pentru a avea o atitudine, tre­buie să iei în considerare altceva decât suprafaţa lucioasă a lucrurilor, să vezi firul istoriei în fapte nu mereu trans­parente. În 1990, în mijlocul unui sobor de preoţi, episcopul-vicar Daniel Cio­bo­tea, acum patriarh, vernisa expoziţia Fi­lo­calia (piatra de temelie a neoor­to­do­xis­mului) în sălile ONDEA, instituţie condusă de actualul director MNAC, acelaşi îm­preună cu care Ion Iliescu şi Adrian Năs­tase tăia panglica MNAC, în 2004. Curând, MNAC va sta nas în nas cu Catedrala Mân­tuirii Neamului. Hipsterii noilor media vor da like la odăjdiile bunilor preoţi în curtea stalinistei Case a Poporului. E o logică is­to­rică a simulacrului perfect, an­grenată de pa­tologia al cărei grotesc ne vi­zează pe toţi.

Să treci dincolo de fardul actelor oficiale e un gest de responsabilitate, singurul prin care realitatea stridentă îşi relevă sensul real, singurul prin care fapte aparent dis­parate, bifate sau nu de Raluca Velisar, pre­cum susţinerea MNAC pentru Geta Bră­tescu, Călin Dan, kinema ikon sau pentru rebelii stângişti ai momentului cimentează istoria lor comună. Geta Brătescu expunea în plin proletcultism în pavilionul Ro­mâ­niei la Bienala de la Veneţia, în 1960, ală­turi de comisarul Jules Perahim, şeful „co­misiilor de îndrumare“ prin cenzură. Că­lin Dan se lansa ca istoric de artă cu vo­lumul Imaginea muncitorului în grafica românească (1982). kinema ikon par­ti­ci­pa la Cântarea României şi făcea „artă un­derground“. Rebelii radicali de acum fac artă protestatară pentru a scurtcircuita democraţia. Acesta e lanţul de loialităţi subterane şi de moşteniri comune ce su­grumă nu doar arta, în Ro­mânia. La astfel de excese fac referire mereu în tex­tele pe care mi le asum în nume propriu, nu la mo­dul funcţionăresc, ca în re­plica Ralucăi Velisar, îm­pănată cu formule im­per­sonale, colectiviste şi ame­ninţătoare: „ştim“, „simţim“, „con­si­de­răm“, „intervenim“. Poate că îmi scapă „complexitatea semiotică a conceptelor ve­hiculate de expoziţie“ şi „stilul mi­ni­malist, de o sobrietate înşelătoare a ar­tei subREAL“ (a asocia minimalismul cu subREAL e prestidigitaţie!), dar nu îmi sca­pă semantica şi genealogia subtil stalinistă din fondul retoricii sale, ce decopertează o forma mentis fasonată într-un climat de iresponsabilizare şi atrofiere a su­biec­tivităţii, evocat şi de fosila lexicală vie „lanţurile cauzale“ (din specia socialist-şefistică „realitatea obiectivă“, genul „me­andrele concretului“). Limba de lemn de birou (politic), la un om relativ tânăr (cred), e un simptom mai grav decât ca­renţele bibliografice inerente unui pro­fe­sionist MNAC, precum dezinformările pri­vind revista Arta, care a apărut până în 1993 - când a fost sabordată chiar de către redactorul ei şef, Călin Dan –, nu până în 1990, cum scrie Raluca Velisar, sau re­fe­rirea la disputele ridicate de preluarea ar­hivei Arta de către subREAL, care apărea chiar în textul ce însoţea lucrarea res­pec­tivă în expoziţie, la fel ca şi durata ex­poziţiei subREAL, programată oficial, pe afiş, până în octombrie, nu până pe 31 de­cembrie, cum scrie Raluca Velisar.

Demisia unui om de artă din su­biec­tivitatea proprie e mai gravă decât toate prevaricaţiunile sale, decât manipularea prin omisiune la care se dedă, uitând să amintească faptul că „marile“ ieşiri în străinătate ale grupului subREAL s-au pe­trecut pe când direcţiunea CSAC, ins­ti­tuţia-dispecer a momentului, era mo­no­polizată de Călin Dan. Eşuarea MNAC pe bancul CSAC-subREAL transpare din fap­tul că actuala expunere a subREAL timp de opt luni a fost prefaţată de etalarea lui Călin Dan în acelaşi spaţiu (Anturaju & Other Stories, curator… Raluca Velisar), pentru o la fel de monopolistă perioadă, din 2010 până spre mijlocul lui 2011 („subREAL c’est moi!“, poate să spună Călin Dan, cel care mi-a impus prezenţa sa şi la interviurile cu ceilalţi membri ai grupului, pentru realizarea volumului subREAL ca hagiografie strict con­tro­lată). În 2010, 2011 şi 2012 Călin Dan a co­lonizat MNAC. În asemenea circumstanţe, a scrie că „Nu ştim de unde a fost ex­trasă această informație…“ în legătură cu ideea (nicidecum informaţia!) din textul meu, că modelul subREAL-CSAC constituie plat­forma pe care stă MNAC, este o dovadă de pură ipocrizie din partea preopinentei. Dacă trei ani consecutivi acelaşi artist este expus la un muzeu (totuşi, de interes public, nu galerie privată), de acelaşi cu­ra­tor şi sub aceaşi direcţiune, trebuie să fii naiv să nu tragi o concluzie din asta.

Dar duplicitatea e o obligaţie când ai ajuns, precum Raluca Ve­li­sar, „şef“. Eu nu am ajuns şef, probabil pentru că ne despart vreo cinci cărţi de autor şi mai mult de zece volume în colaborare, în Ro­mânia, Olanda, Italia, Franţa, Anglia, Un­garia, Polonia, dar şi câteva serii de con­ferinţe. Toate de istoria artei. Nu am ajuns „şef“ (cine îşi poate imagina că aş fi ur­mărit asta, ţinând cont de critica mea de artă din revista 22?!) poate şi pentru că am pus pe tapet paradoxurile avangardei şi antimodernismului românesc, ale co­munismului şi ale consumismului actual, într-o serie de expoziţii la Roma, Li­sa­bona, Praga, Viena, Strasbourg, Cracovia etc. Publicat de Centropa (New York), cu conferinţe la Stanford, având ca in­ter­lo­cutori pe Martin Creed sau Udo Kittel­mann, mi-e pur şi simplu dificil să înţeleg ce înseamnă pentru Raluca Velisar să „fiu exclus“ din circuitul confirmării in­ter­na­ţionale. Exclus poate de MNAC, dar cum MNAC nu poate legitima pe nimeni, nici nu poate invalida pe cineva. Atunci când eşti „şef“ feudal, ca la MNAC, ţi-e im­posibil să crezi că cei ce nu sunt „şefi“ nu sunt resentimentari, ci mulţumiţi de li­bertatea lor. Aşa cum sunt eu mulţumit de faptul că în ultimii trei ani, prin se­lecţiile şi expoziţiile făcute la Berlin, la Frieze şi ArtBasel, am contribuit la con­firmarea unor artişti a căror operă o pro­movez consecvent prin publicaţii şi eve­nimente. Florin Mitroi şi Ştefan Bertalan (expuşi acum alături de Karel Appel sau Neo Rauch) au ajuns acolo unde doar au visat subREAL, a căror „capodoperă“, Cas­telul din Carpaţi, a fost cumpărată recent (de jenă să nu rămână nevândută) într-o licitaţie Artmark, cu o sumă apro­piată de aceea la care este tranzacţionat acum un desen de Bertalan, artist al cărui proiect pentru expoziţia 01010101 a fost respins de către Călin Dan / CSAC şi des­pre care, atunci când am discutat la MNAC, cu ani în urmă, Direcţiunea, bo­no­mă, a izbucnit cu poftă în râs: „Eu (adică domnia sa) cunosc colecţionari care nu mai ştiu cum să scape de lucrările lui Bertalan, iar tu vrei să-i faci expoziţie! Ha-ha-ha!“. Lustruind consumist neo­co­munismul, MNAC a ratat mereu pri­o­ri­tatea artistică a timpului, cu o miopie faţă de actualitate egalată poate doar de aro­ganţa endemică. A continuat să expună, cu zel, cum spune şi Raluca Velisar, artişti a căror stea apusese de mult, Horia Da­mi­an, Horia Bernea, Paul Neagu, sub­REAL. Miop n-a fost însă Hans-Ulrich Obrist, cel care a remarcat rapid artistul, propunând realizarea unuia dintre celebrele sale in­terviuri, chiar cu Bertalan.

Dar conformismul nu a sufocat totul la noi. M-am intersectat cu atitudinea şi judecata chiar la o recentă prezentare „de ar­tist“ cu Călin Dan, la sfârşitul căreia m-am trezit (amorţisem, era seară, frig, atmosfera era bleagă şi fumegoasă, cei câţiva oameni prezenţi şuşoteau aro­mitor în beznă, în timp ce „artistul“ îşi de­bita mecanic poantele, tezele, ima­gi­ni­le), atunci când am auzit singura întrebare pusă din public. O fată s-a recomandat drept designer şi l-a întrebat pe „artist“: „Puteţi să ne spuneţi ceva despre An­ti­christ de Lars von Trier?”. „Artistul“ a repetat, aiurit: „Antichrist?!“. La care tâ­năra a continuat: „Despre Antichrist sau despre orice altceva, să nu-mi pară atât de rău că m-am străduit să vin aici, un­de mi-am pierdut timpul!“. Cu subREAL se pierde timpul, cel de acum, timpul unei arte de substanţă şi atitudine, nu de banc distant. Călin Dan / subREAL sunt artizanii poantelor „sobre“, o intoxicare promovată în contextul poziţiilor ins­ti­tuţionale acaparate concomitent în anii ‘90. Cinismul lor, vesel atunci, arată lu­gubru acum. Şi încă ceva: azi, 9 ianuarie, când am fost înştiinţat de redacţie de pu­blicarea replicii Ralucăi Velisar şi am re­dactat acest răspuns, expoziţia subREAL de la MNAC era încă deschisă, contrar enun­ţului respectivei, că expoziţia s-a încheiat pe 31 decembrie. La MNAC, mi­tomania e regină, iar Călin Dan intră în al pa­trulea an consecutiv de expunere la Ca­sa Nostra.

P.S.: Textul lui Paul Neagu dezgropat de Ra­luca Velisar ar fi fost obiectiv, dacă nu ar fi apărut după textul meu din Secolul XX despre Nasturele său aflat – cândva - în Piaţa Charles de Gaule (acum a alunecat la vale, regretabil, ca şi cota artistului). Venit după, textul a fost doar răzbunare, ca şi replicile MNAC. //

TAGS:

Comentarii 16

7Doors - 02-23-2013

In NOUA CONSTITUTIE la capitolele STIINTA,CULTURA, RELIGIE sa se ia ca model constitutia din USA.

Răspunde

Ruxandra - 02-06-2013

zuzulico, Domnul Kessler vorbea implicit si despre delapidari din bugetele culturale. Si artistii, si curatorii pot fi arestati pentru mita, trafic de influenta, evaziune ...

Răspunde

Vladimir B. - 01-30-2013

@zuzu, o analiza excelenta! Ma bucur ca astfel de opinii vin sa intregeasca - de fapt să contrazica - niste "dezbateri" anoste, resentimentare, ale unor frustrati care deverseaza noroi, neputinta si lipsa de intelegere. Un individ ca E.K. nu-l poti intelege prin excludere, ignorare sau tifna. Ci doar contextualizindu-l, avind o cultura prin preajma (macar) a celei pe care autorul o vehiculeaza!

Răspunde

zuzu - 01-23-2013

Dl. l Kessler e atat de iritat ca MNAC-ul e adapostit de Casa Poporului,--locul crimei--si considera coexistenta muzeului si a angajatilor sai cu parlamentul ca un scandal asa incat la MNAC totul mai ales expozitiile sunt gresite si muzeul isi tradeaza rolul de muzeu national .Eu cred ca iritarea criticului si a celor ce-i impartasesc vederile e un semn bun .In spirit putin ironic as sugera ca nu-i prima oara in istoria artei ca iritantii au ceva de spus timpului lor. MNAC-ul si gazda lui gigantica explica publicului starea de criza si stressul istoriei tarii in care ansamblul parlament muzeu se gasesc. Muzeul ca opera de arta trebuie sa fie" site specific" adica atasat la, si parte din Casa Poporulu asa incat mesajul muzeului sa fie trimis oricui e curios sa-l afle : muzeul arata pune la vedere meritul sauraspunderea colectiva a tuturor locuitorilor tarii pe care institutia o reprezinta iar valoarea sau lipsa de valoare a unei expozitii e umbrita de prezenta montajului muzeu-casa poporului. iMichael Asher descendent al unei mame care se ocupa cu comertul de arta a fost si autorul unui capitol dintre cele mai interesante ale artei secolului trecut in Statele Unite si nu numai, creatorul unei pedagogii fascinante a situatiilor de putere in care se petrece relatia intre arta expusa in muzeu si muzeul ca institutie;asa vazut MNAC-ul este o lucrare Asheriana la granita intre trecutul nostru recent si un prezent nesigur care aduce a sacrificiu...MNAC-ul se afla la locul potrivit de unde se poate descoperi pe sine/ lansand mesajul timpului sau...Cine se supara intelege greu, asa cum criticii au facut-o si o fac mereu.MNAC-ul din Casa Poporului e intre viata si moarte si are probleme de scara epica numai restaurantul lipseste.

Răspunde

eugen marinescu - 01-21-2013

ilenutzo, hai sa-ti fac un pustiu de bine si sa-ti raspund. in general trollii se ofilesc in lipsa de reactie, isi pierd rostul si pofta de viata. nu credeam ca postacii mitocani si agresivi de tip securist fesenist au vreo tangenta cu arta contemporana. se pare ca ai legatura cu spatiile primariei. asa mai vine de se explica. interesant totusi cum meseria voastra murdara va aduce totusi in preajma oamenilor de valoare. chiar daca sinteti pusi sa-i improscati cu venin.

Răspunde

Vladimir B. - 01-19-2013

)))) numitule Arnold, chiar matale sa fii acela care știe de smerenie, de dat sfaturi intru acest sens ? Si de pustnici? Ei, tocmai smerita mea cugetare m-a facut sa ies din grota-mi, cum gura-ti aurita s-a exprimat, ca sa va povestesc ca in comparație cu voi toti am avut ragazul si curiozitatea sa citesc cam TOT ce a scris acest EK., si sa-mi dau seama ca nu valorați nici cit o citime din ce a cugetat, vazut, promovat și analizat K. Numai cartea despre Bosch cit face, publicat in Olanda!!! Dar ce stiti voi, cine a fost Bosch, in afara de numele unui aspirator... Ma intreb acum, de ce nu ati sarit NICIODATA la beregata lui cind desființa Bienala de la Venezia, sau dOCUMNENTA, sau alte mari manifestari ale societatatii de consum? De ce? Din doua motive simple ca o fisa de 10 bani: nu va pasă de nimic decit de draparea propriilor neputințe, miopiei care nu lasa loc decit resentimentelor, frustrarilor! Pentru solidaritate, amicitie, iubire - nu e loc.

Răspunde

arnold - 01-19-2013

Vladimir B, pusnicule cu blog, ai iesit din grota ta ca sa ne impartasesti din putina ta intelepciune? Ca un pretins om cu frica lui Dumnezeu, ar trebui sa fii mai smerit si sa te gandesti de doua ori inainte de a sari sa-l aperi pe acest Mesia de mucava al criticii romanesti.

Răspunde

ileana - 01-18-2013

Eugen Marinescu, esti "diversionista" ? Acum semnezi smechereste cu "Andrei" ? Pentru eforturile servile pe care le faci, macar maistrul foto iti mai arata pentru o ultima data morcovelul congelat? :0

Răspunde

Vladimir B. - 01-18-2013

Ce caraghis esti, numitule arnold, daca crezi ca alde Raluca Velisar sau un Cali Dan ii pot sparge nasul unuia ca EK! Ca sunt ei capabili de o atare aventura intelectuala! Poate doar sa-si ia presul de sub ei, si sa vada ca locul este gol, dar absolut gol! La EK este o bibliografie si un destin, care nu pot fi maculate chiar cu una sau cu doua)))

Răspunde

Andrei - 01-17-2013

Da Ileana, Galeria Noua era administrata clientelar. Toti clientii erau insa peste un anumit nivel artistic. De la Ion Grigorescu, T. Graur, G. Rasovszky, Elina Brotherus, Daniel Knorr si pana la Irina Botea, Anca Benera, Florin Tudor & Mona Vatamanu, Alexandra Croitoru, Vlad Nanca, Ioana Nemes, etc. Tu si cu David Leontin probabil ca sunteti sub acel nivel. De acolo si supararea voastra. Prin "falimentarea" galeriei vi s-a facut insa dreptate. Acum puteti expune nestingheriti si voi si altii ca voi in acel spatiu. Poate ca deja ati facut-o si cu siguranta ca pentru efortul pe care il depuneti aici si Erwin o sa va recompenseze cu expozitii in Romania, Olanda, Italia, Franţa, Anglia, Ungaria, Polonia:) Mult succes!

Răspunde

ileana - 01-17-2013

Eugenele, habar n-ai. Sau minti. Contractul oricum expira. Si modul de administrare -clientelar- nu prezenta incredere.

Răspunde

arnold - 01-17-2013

Articolul Ralucai Velisar si pamfletul lui Calin Dan din Observatorul iau cam spart nasul dar si busola (care oricum era defecta) lui Kessler. Acum da si el neputincios in cine mai nimereste: in vii, in morti, nu mai conteaza. E disperat si total dezorientat. Un spectacol comic-grotesc, demn de revista click sau libertatea.

Răspunde

Horea Avram - 01-16-2013

Am o bizara senzatie ca citesc un text-fluviu semnat de Dan Diaconescu in Direct: comunisti, neocomunism, ciocoi, institutii, preoti, imprecatii, atacuri la persoana si, evident, o foarte buna parere despre sine.

Răspunde

Vladimir B. - 01-16-2013

Eu zic ca atunci cind se refera la SubREAL - EK nu face o "defalcare" a prioritatilor, nu zice doar de CD, ci si de IK., caci amandoi, deopotriva, au pus la cale aceasta cacealma care dureaza de mai bine de doua decenii: SubREAL, mumificata acum si muzeificata, multiplicata in cataloage, expozitii, mai ales locale, aplaudac, cronici aranjatei!

Răspunde

eugen marinescu - 01-16-2013

David Leontin.. se vede ca esti rau si rau intentionat. toata lumea interesata de subiectul asta stie ca galeria noua a fost inchisa in mod abuziv de directorul de la cultura din primaria capitalei din perioada aia.

Răspunde

David Leontin - 01-16-2013

De ce nu scrieti si despre destul de subrealul Iosif Kiraly? Care a reusit - alaturi de nevasta-sa - , sa falimenteze o galerie. Acum lucreaza cu sotia la acelas serviciu bugetar. Un nou faliment?

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22