CCR, dupa declararea neconstitutionala a OUG 55 care a legalizat migratia alesilor locali: Pierderea mandatului, o consecinta fireasca si logica

P.c. | 25.12.2014

Pe aceeași temă

Magistratii Curtii Constitutionale a Romaniei subliniaza ca pierderea mandatului in cazul alesilor locali care au trecut la un alt partid in aceasta toamna, folosindu-se de ordonanta de urgenta,  "consecinta fireasca si logica". CCR a decis in 17 decembrie ca OUG nr. 55/2014 privind migratia alesilor locali este neconstitutionala. CCR a dezbatut sesizarea parlamentarilor PNL si PDL in legatura cu neconstitutionalitatea Legii pentru aprobarea OUG nr. 55/2014 privind migratia alesilor locali. In opinia liberalilor, legea privind aprobarea OUG nr. 55/2014 este neconstitutionala pentru ca ordonanta este neconstitutionala,relateaza ziare.com

 
Dupa decizia Curtii in aceasta speta, doi fosti consilieri locali din Costinesti au cerut judecatorilor CCR sa verifice daca pierderea mandatului de catre cei care au trecut la alte partide este constitutionala, informeaza Digi 24.
 
" (...) Listele de candidati pentru alegerea consiliilor locale si a consiliilor judetene sunt intocmite de catre partidele politice, pe baza unei afinitati de ordin politic si doctrinar ale persoanelor propuse cu partidul care ii sustine.
 
In aceste conditii, solutia legislativa criticata apare ca o apare ca o consecinta fireasca si logica a pierderii calitatii de membru al partidului/organizatiei minoritatilor nationale, spre deosebire de situatia candidatului independent, a carui alegere a depins in mod exclusiv de promovarea propriului program politic.
 
(...) Electoratul acorda votul sau unei persoane, ca sa indeplineasca o functie la nivelul administratiei locale, luand in considerare programul politic al partidului din randurile caruia face parte la momentul alegerii si pe care aceasta persoana urmeaza sa il promoveze pe perioada mandatului sau de consilier local sau judetean", explica magistratii CCR.
 
 
 
 
Acestia mai arata ca "a accepta ca un consilier, care in timpul exercitarii mandatului paraseste partidul pe a carui lista a candidat si a fost ales, sa isi pastreze mai departe statutul de ales local ar insemna sa se modifice configuratia politica a consiliului prin vointa reprezentantilor alesi, configuratie stabilita tocmai ca urmare a votului exprimat de cetateni".
 
Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, pe 17 decembrie, drept neconstitutionala, ordonanta de urgenta care a permis alesilor locali, pentru 45 de zile, inclusiv in timpul campaniei prezidentiale, sa migreze de la un partid la altul fara sa isi piarda mandatele.
 
 
Decizia magistratilor CCR nu va avea insa niciun efect pentru edilii care au ales sa beneficieze de ordonanta, insa interzice ca o masura legislativa ca aceasta sa mai fie luata pe viitor si le permite partidelor ai caror primari au profitat de actul normativ sa ii dea in judecata pe care care au plecat.
 
Cei care au sesizat CCR dupa ce ordonanta a fost adoptata in Parlament au fost liberalii. La inceputul lunii septembrie, PNL a intentat doua actiuni, una la Curtea de Apel Bucuresti si alta la Curtea de Apel Alba Iulia in care a cerut incetarea mandatului primarilor care au optat pentru inscrierea intr-un alt partid in baza OUG 55/2014
 
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22