Cine sunt initiatorii proiectului de modificare a Codului Penal. Stadiul modificarilor

P.c. | 07.05.2015

Pe aceeași temă

In ultimele luni au fost depuse nu mai putin de 7 proiecte de lege care propun modificari importante ale Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala. Printre initiatorii proiectelor se numara 12 parlamentari de la PSD, unul de la minoritati si Guvernul. Prin depunerea acestor proiecte se incearca modificari ale celor doua coduri legate de: incatusarea celor arestati preventiv pentru coruptie, dezvaluirea de informatii din dosarele penale in curs, invoirea persoanelor condamnate, introducerea unei pedepse pentru procurori in cazul abuzului de putere, accelerarea procedurilor pentru eliberare conditionata si stabilirea unei durate pentru controlul judiciar, relateaza Hotnews.

 

Proiectul nr. 1. Şerban Nicolae, senator PSD, a initiat un proiect care propunea pedepsirea cu până la 3 ani de închisoare a celor care dezvăluie informaţii din dosarele penale în curs de cercetarePe 30 octombrie, senatul a adoptat tacit acest proiect, care se află în acest moment la Camera Deputatilor şi asteapta avizul Comisiei juridice, dupa ce deputatii din Comisia pentru drepturile omului au acordat, cu unanimitate de voturi, aviz negativ.

 

Proiectul nr. 2. Proiectul de lege al senatorului Serban Nicolae care prevede ca arestatii preventiv care n-au comis fapte cu violenta sa nu mai poarte catuse si inlocuirea arestului preventiv cu arestul sever, masura care nu s-ar aplica si in cazul personalor suspectat de corupţie, urmeaza sa fie adoptat tacit de Senat joia aceasta şi trimis în Camera Depuţilor. Initiativa legislativa a primit in Senat aviz pozitiv din partea Comisiei juridice si a Comisiei pentru drepturilor omului. Pe 13 martie, Guvernul a transmis Senatului ca nu sustine acest proiect de lege.

 

CITITI SI: Ambasada Marii Britanii, reactie la modificarile aduse Codului Penal: Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept

 

Proiectul nr. 3. Deputatul Nicolae Paun (minorităţi) a depus la Senat, la începutul lunii martie, un proiect de lege care prevede învoirea cu prioritate, pana la maximul admis, a persoanelor condamnate care nu prezintă pericol social şi au copii minor cu vârsta de pana la 14 ani. Proiectul se află încă la Senat pentru dezbare şi aşteaptă în acest moment un punct de vedere de la Guvern.

 

Proiectul nr. 4. Nicolae Păun este pe lista de initiatori, alaturi de alti 9 deputati de la PSD, a unui proiect de lege, depus acum o luna, care lasa procurorii fara o serie de instrumente de ancheta, face mai dificila arestarea si retinerea si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare. Patru din cei zece initiatori sunt cercetati penal, trimisi in judecata sau condamnati. Initiativa deputatilor este inca in stadiu incipient in Senat, fiind in asteptarea avizului Consiliului legislativ si a punctului de vedere din partea Guvernului. Unul dintre initiatori, deputatul PSD Ciprian Nica, si-a retras, miercurea aceasta, semnatura de pe proiectul de lege.

 

Proiectul nr. 5. Deputatul PSD Daniel Bărbulescu propune o accelerare a analizării cererilor de eliberare conditionata prin reglementarea unor termene stricte de solutionare . Deputatul susţine, în expunerea motivelor că, potrivit statisticilor, “80% din persoanele condamnate, propuse de comisii pentru libertatea conditionata au fost eliberate la prima analiza a instatelor de judecata, dar punerea efectiva in libertate, a durat mai multe luni ca urmare a exercitarii cailor de atac, impactul financiar asupra bugetului general al Autoritatii Nationale a Penitenciarelor fiind considerabil precum si in ceea ce priveste mentinerea supraaglomerarii populatiei penitenciare.”

 

In 25 februarie, Senatul a respins initiativa legislativa a lui Daniel Barbulescu. Proiectul de lege se afla in acest moment in Camera Deputatilor, care este si camera decizionala, si asteapta avizul Comisiei juridice. Deputatii din Comisia pentru drepturile omului au dat aviz negativ proiectului.

 

CITITI SI: UPDATE Reactia Ambasadei SUA la Bucuresti la modificarile propuse la legislatia penala: Urmarim ingrijorarile generate de amendamentele propuse. Insarcinatul cu afaceri al SUA, intrevedere cu liderii PSD

 

Proiectul nr. 6. Haralambie Vochitoiudeputat PSD, a initiat un proiect legislativ prin care hotararile instantelor penale devin executori numai după redactarea si motivarea hotararilor definitive. In plus, daca proiectul deputatului va deveni lege, mandatul de executare a unei pedepse cu inchisoarea se va putea elibera doar in ziua primirii hotararii redactate si motivate. Propunerea legislativa asteapta avizul Comisiei juridice din Camera Deputatilor, dupa ce Senatul a respins proiectul social-democratului in luna februarie.

 

Proiectul nr. 7. Guvernul este iniţiatorul unui proiect de lege care prevede stabilirea unei durate maxime pentru care poate fi dispusă măsura controlului judiciar. Potrivit proiectul de lege, trimis de senatori în Camera Deputaţilor cu 116 voturi pentru, 2 contra şi 4 abţineri, măşura controlului judiciar în cursul urmăririi penale nu ar putea depăsi 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut altele noi. Durata totală rezultată prin însumarea prelungirilor nu poate să depăsească 1 an, dacă pedeapsa prevăzută de lege este de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani dacă pedeapsa este mai mare de 5 ani.

Iniativa legislativa a guvernului asteapta aviz de la Comisia Juridica din Camera Deputaţilor în acest moment.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22