De același autor
„Politicieni ai dreptei, sfădiţi-vă liniştiţi, Ponta lucrează pentru voi!“
– Vreau să vă dau o veste bună!
– Era şi cazul, dar nu prea credem. De unde veşti bune în zilele noastre?
– Anunţ, aşadar, că dreapta noastră (aproape în totalitate) se va reuni într-un singur partid mare. Partid, spun, nu alianţă.
– Fii serios, dom’le. Şi cum se va numi?
– Habar n-am.
– Cine o va conduce?
– Nu ştiu.
– Ce ideologie va afişa?
– Nici asta nu ştiu, dar pesemne că ceva popularo-liberalo-democrato-conservatoro-naţional.
– Când se va întâmpla minunea?
– Probabil că înainte de alegerile generale din 2016.
– Bine, dar ceea ce se vede acum contrazice flagrant această profeţie: PDL pare fracturat profund, chiar dacă în final nu-i va mai exclude pe „intelectuali“. Oricum, sub conducerea lui Blaga el se îndreaptă spre nadir, pentru a ne exprima poetic, sau spre un 7-8%, spre a ne exprima prozaic. Mişcarea Populară, susţinută de Băsescu, îl ameninţă de pe dreapta şi partidul ieşit de acolo va smulge poate şi grupul Udrea de la PDL. De pe stânga îl ameninţă grupul dizidenţilor din PNL în frunte cu Chiliman, poate chiar Tăriceanu. Dinapoi pândeşte neo-DA–ul lui MRU şi Aurelian Pavelescu, asta pentru a nu mai vorbi despre Mihail Neamţu cu a sa Nouă Republică, care planează vultureşte pe deasupra tuturor. Cum să se reunească atâtea ambiţii, cum să se aplatizeze atâtea orgolii, ce par a fi invers proporţionale cu forţa reală a grupării? Cum să se renunţe la atâtea combinaţii şi interese de grupuscul în favoarea binelui general? Îi vedeţi pe liderii dreptei (mă refer desigur la cei aflaţi în opoziţie) – Chiliman, MRU, Blaga, Tăriceanu, Udrea, Macovei, Preda, Neamţu şi, ultimul pe listă, Băsescu – fie şi numai dându-şi mâna la o întrunire generală „a dreptei“ şi făcând fie şi o „poză de familie“ împreună? Vise, vise! Şi apoi cine va săvârşi minunea asta, rivalizând cu mitologicele munci ale lui Hercule?
Totuşi, nu glumesc. Autorul – ce-i drept, indirect şi care nu ştie ce face, dar lucrează temeinic în acest scop – va fi chiar Victor Ponta şi partidul său, PSD.
Într-adevăr, s-a aflat că printre amendamentele constituţionale dorite şi propuse de PSD se află şi acela conform căruia, după alegerile generale, preşedintele va fi obligat să încredinţeze formarea guvernului politicianului propus de partidul cu cele mai multe mandate. Nu-i vorba, aşadar, de alianţa cu cele mai multe mandate, ci numai de partidul aflat în această situaţie. Or, până acum, din 1990 încoace, cu o singură excepţie, la limită, în 2008 (când PDL a obţinut 3 mandate în plus), partidul cu cel mai mare număr de mandate a fost PSD (FSDN, FDSN, PSDR). Dacă această regulă ar fi existat în actualele Constituţii, iar configuraţia parlamentului după alegeri ar fi fost identică, nici în 1996, nici în 2004 opoziţia nu ar fi obţinut mandatul de a forma guvernul, chiar dacă ar fi beneficiat de alegerea ca preşedinţi a lui Emil Constantinescu, respectiv Traian Băsescu. Mandatul l-ar fi primit PSD care, foarte probabil, ar fi reuşit ulterior să constituie în jurul său o majoritate în parlament.
Concluzia este că, dacă se va schimba Constituţia în acest sens, şansele pentru ca dreapta să revină vreodată la putere dându-l pe primul ministru – adică având acces direct şi major la resurse şi la putere – devin minime, aproape nule, în situaţia în care ea nu va forma un singur partid mare, care să contrabalanseze PSD. Faptul mi se pare inevitabil şi, dacă nu imediat, el va fi înţeles încet-încet de toţi liderii certăreţi ai dreptei pe care îi cunoaştem. Alianţele preelectorale sau politice, precum CDR, DA, nu mai convin, chiar dacă ele vor obţine mai multe locuri decât PSD. Lupta va fi partid mare versus partid mare. Repet: acest partid mare de dreapta se va forma în baza unei necesităţi implacabile, indiferent dacă Crin Antonescu va deveni sau nu preşedinte în 2014. Iar ce va mai rămâne în afara acestui mare partid va fi nesemnificativ.
N-ar fi de fapt prima dată când politicienii pregătesc, fără s-o ştie, victoria şi puterea adversarilor. Nu Iliescu întâi, Năstase apoi i-au dat lui Băsescu „spaţiul constituţional“ de a fi un „preşedinte jucător“? Credeau că-şi consolidează propria dominaţie, dar au sporit-o pe aceea a rivalului; în plus, Năstase a mărit şi mandatul preşedintelui la 5 ani. Nu el a beneficiat. Invers, nu a fost Băsescu cel care a cerut votul uninominal, care apoi a asigurat victoria copleşitoare a USL, şi nu pe cea a PDL? (Şi încă în stare „pură“, aşa cum l-a dorit preşedintele, uninominalul ar fi evacuat complet opoziţia din parlament.) Nu PDL a dorit ca primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin, încurajând astfel formarea USL?
Miopia e o boală comună a politicienilor. Ponta, Dragnea şi ceilalţi cred că vor rămâne veşnic la putere. Vor să-şi elimine adversarii nu o singură dată, ci pentru totdeauna, dovedindu-se astfel vrednicii urmaşi ai comuniştilor. Dar uită că forţa electorală a PSD a constat până acum tocmai în faptul că el era unicul partid de stânga care se confrunta mereu cu o alianţă pestriţă de dreapta, şi nu cu un singur mare partid. Dacă amendamentul constituţional amintit va trece, situaţia se va schimba radical mai devreme sau mai târziu, şi nu în favoarea PSD. În consecinţă, parafrazând un slogan celebru putem spune: „politicieni ai dreptei, sfădiţi-vă liniştiţi, Ponta lucrează pentru voi!“. //
Comentarii 9
Io din popor - 06-06-2013
Feli.x esti adorabil, caci faci partea din specia numita intelectual incult, dar artagos si care rade cand nu pricepe! deci daca inteleg eu bine, dumneata sustii ca aia de la dreapta se ocupa de munca, muncitori, echitate si mai ales egalitate sociala prin redistributie, iar aia de la stanga de rata de revenire a capitalului, profit, plusvaloarea adaugata, utilitate marginala etc...esti pur rau de tot si cum banuiesc ca ai ceva anisori la bord, tot asa vei ramane, adica vesel si pur!
RăspundeFelix - 06-06-2013
@Io... "hai sa precizam conceptele: dreapta se ocupa de ,,capital,, si stanga de ,,munca,,". Man, esti senzational, pe bune. Un hohot de ras la inceputul zilei face bine, si tu ni-l daruiesti:), mersi frumos.
Răspundeoblio - 06-06-2013
Pai... hm... De ce credeti ca PSD e un partid de stinga? Pentru ca asa isi zic ei si afiseaza culoarea rosie? Mie mi se pare ca sunt o dreapta autentica, ce mimeaza stinga pentru votacii senili. (Toti liderii PSD sunt bogati si/sau au parvenit la bogatie dupa ce au fost alesi in functii;au demantelat economia de stat -si continua-; au pastrat doar firme ce au adus bani grei in buzunarele stabilor, in detrimentul statului; politica lor sociala este doar o mica pomana cu maruntis saracanilor -pe care ei i-au adus in aceasta stare- si in nici un caz apararea dreptului fundamental al muncitorilor si taranilor: dreptul la munca, la salarii egale la munca egala -cu cei din vest- etc.; toata structura economica ridicata de ei -si nemodificata de nimeni- pune accentul pe negustor si castigul lui,nu pe producator -agricol/industrial-; legislatia votata de ei favorizeaza clar hotii si fufele, nu apara proprietatea de stat -e drept, nici cea particulara- etc.) In acest caz, avem de-a face cu o dreapta disimulata in stinga, care favorizeaza hotia si dictatura si o alta dreapta, oficiala, care ar vrea sa demanteleze hotia si sa impuna statul de drept. Nu credeti ca ar fi mai bine sa abandoman prostiile astea cu stinga/dreapta si sa limitam discursul politic doar la "stat de drept"/"stat cleptocratic"? Dupa ce vom reusi edificarea unui stat de drept corect (si proiectul noii constitutii spune ca suntem departe de acest moment), vom avea timp sa vedem ce e si cu stinga/dreapta... Nu de alta, dar senilii (batrini sau tineri) vor vota intotdeauna cu cei ce se declara de stinga... Favorizand perpetuarea statului mafiot. E timpul sa spargem balonul asta ideologic!
RăspundeIo din popor - 06-05-2013
@Tu din popor: esti superb! ma simt onorat sa fiu considerat ,, stangist feroce,, dar din pacate cand o face un anonim si incult, parca nu-ti cade bine! adorabilule hai sa precizam conceptele: dreapta se ocupa de ,,capital,, si stanga de ,,munca,, ! esti sau nu de acord? capitalul se imparte in capital financiar, social, uman, se spune si ,,capital cultural,, etc! dezvoltarea capitalului romanesc, a spiritului antreprenorial ar intra in sfera capitalului, adica a dreptei sau in sfera muncii? atacarea pietelor straine este o problema a capitalului sau a muncii? capitalul social cuprinde sau nu nivelul de educatie si starea de sanatate a unei natiuni? deci adorabilule curajos in anonimat, de ce tii cu tot dinadinsul sa-ti arati incultura? pai nu vezi ca domnul Cornea bate apa in piua, nu are nici o idee in cap legata de dezvoltarea capitalului romanesc? ca vine cu texte pe care cred ca le-am mai citit de vreo 20 de ori pe-acilea,acelasi limbaj de lemn care tine sa inlocuiasca gandirea, ca astia de la stanga vor sa-si elimine adversarii nu o singura data, ci pentru totdeauna (aici le zice din profunzimi!)? la asa politicieni, asa analisti! corespondentul politic al domnului Cornea este domnul Dragnea, dupa cum corespondentul ,,spiritual,, a domnului Dragnea este domnul Cornea! asta inseamna ca atunci cand spui Cornea te gandesti la Dragnea si cand spui Dragnea te gandesti la Cornea!
RăspundeFelix - 06-05-2013
Pai in cazul asta, politicienii de dreapta au doua variante: sau se unesc sub steagul lui Crin si poate au o sansam sau fluiera a paguba de pe margine. Nu stiu ce e mai rau.
Răspunde@Tu din popor - 06-05-2013
Din problemele care te preocupa, esti stangist feroce. De ce te bagi sa apreciezi un text in care se discuta despre dreapta?
RăspundeIo din popor - 06-05-2013
articol fara substanta! dreapta? capitalul romanesc? dezvoltarea antreprenoriatului romanesc? atacarea pietelor straine? intarirea capacitatii de export si apararea pietei interne? chestiunea investitiilor straine? domnul Cornea este vorbeste cuvinte, iar daca avem cuvinte, avem de toate..Rosia Montana, chestiunea sisturilor? nici o vorba! dar despre inegalitati sociale, inegalitatea sanselor la educatie si sanatate, vreo vorba? ce-i pasa domniei sale de astia?
Răspundesilenzio-stampa - 06-05-2013
si basescu s-a agatat de cuvantul "partid" si a ramas cu "p"-ul in mana.
Răspundejudex - 06-04-2013
O democratie in formare, Ro se pregateste de lupta de tip 51 vs. 49. Aceasta este regula de baza a democratiei. Iar lupta guvernantilor de a a ridica opozitia este parte a jocului, nu expresia vointei lor.
Răspunde