Ciocu’ mic si pe Internet

N.c. Munteanu 10.06.2002

De același autor

Un lucru respecta Adrian Nastase, tehnica. Are o teama religioasa de Internet si invoca uneori cu amaraciune memoria electronica. A investit bani buni pentru imblanzirea retelelor de comunicatii, a inaltat mai multe antene decat statui si a virat averi pentru a inlesni accesul pe satelit al televiziunii lui de stat. Si de sat. La Cornu. A montat un fel de instalatie karaoke prin care isi incanta prefectii la videoconferinte, a pus calculatoare prin toate birourile, a bagat bani buni in filtre de securitate si in sisteme de monitorizare, bruiaj si control.

Desi veche, iubirea pentru sistemele de informatii sofisticate s-a manifestat plenar o data cu instalarea in fotoliul de premier. Cu ajutorul acestora, premierul si ai lui spera sa cucereasca tot mai multe inimi acasa si prin straini.

Acum un an, Adrian Nastase isi convoca subalternii la Palatul Victoria. Nu pentru o sedinta de guvern, ci pentru a-i pune in fata calculatoarelor. Ministrii, ca scolerii, au urmat cursul scurt de computeristica. Ei au invatat sa deschida si sa inchida un calculator, sa scrie si sa trimita ravase prin posta electronica. S-au alfabetizat. Mai glumet, ministrul de Interne, de pilda, s-a exersat in ale corespondentei electronice, trimitandu-i colegei sale de la Justitie un mesaj scurt si clar: Rodica, la tine in minister sunt toti coruptii. Gura pacatosului! Gluma a fost gustata, totusi, de mai toti cei prezenti, desi era primul atac electronic la adresa guvernului.

Scoala li s-a urcat la cap. Ministrii stiu acum sa scrie comunicate complicate si sa le trimita ziarelor, radiourilor si televiziunii, stiu sa intre pe Internet si sa naufragieze prin cine stie ce infern din realitatea virtuala. Corupta cu mici cadouri, timorata sau pur si simplu lipsita de discernamant, presa a preluat, uneori fara sa rumege, comunicatele transmise electronic si le-a publicat in paginile sale.

Dupa ce a pierdut alegerile din 1996 pentru ca avea imagine proasta, partidul lui Nastase stie ca le-ar putea castiga pe cele din 2004, facand liftinguri si implanturi cu silicon in propria imagine. Coloanele oficiale strabat acum cu viteza cosmica realitatea virtuala. Si, cel putin aparent, nu culca nici un trecator la pamant. Oamenilor lui Nastase nu a trebuit sa li se explice de prea multe ori cat de utila e propaganda, prin radiouri sau televiziuni, de stat sau private, prin presa subventionata mascat cu publicitate platita de la buget, dar si prin Internet. Ei si-au angajat personal calificat care le-a construit pagini flatante pe Internet, sa ii stie o lume intreaga cine sunt, ce bine sunt si ce vor. Ca in jocurile electronice, cu cat trece vremea si avansezi la nivele superioare, cursa inarmarii virtuale ajunge la cote ametitoare.

Investitii uriase cu profituri mici. Sistemul s-a nascut gripat. Marsul pentru cucerirea Internetului nu a tinut cont de competitorii virtuali. Corul festiv care canta osanale in cinstea maretelor impliniri e tulburat sporadic de o rumoare electronica pe care guvernul nu are cum s-o controleze.

Redactiile ziarelor, televiziunilor si ambasadele au primit, in cateva randuri, rapoarte anonime in care se incerca demontarea mecanismului oficial de propaganda. Aceste rapoarte au primit numele impropriu de Armaghedon.
Realitatii virtuale i se cam aplecase de campania mediatica a guvernului si, ca in jocurile electronice, crease un adversar, un cavaler al Apocalipsei care seamana, insa, cu Cavalerul tristei figuri. Primii autori virtuali au fost saltati de Politie, luati la intrebari si amenintari pentru a demonstra ca guvernul lui Nastase are forta de reactie rapida si scoate tunul cand securitatea statului, adica a oficialilor, e amenintata de o musca. Pe langa anonimele rapoarte venite cu posta electronica, guvernul mai are, insa, si alte motive de ingrijorare. Cei cu acces pe Internet, de regula tineri sau adulti scoliti, mobili si bine informati, au opinii si le fac publice. Tot prin Internet. Aici pot fi citite si de romanii din Australia, dar si de cei din Vaslui. Aceiasi sau poate altii care sparg pagina Ministerului Finantelor pentru a injura guvernul ca scumpeste berea si mareste spaga, aceiasi care deschid pe Internet pagini dedicate lui Ion Iliescu sau saracilor si cinstitilor din guvern si parlament. E de inteles de ce invazia a devenit razboi si guvernul a intrat in cursa inarmarii discutand cu seriozitate despre posibilitatea organizarii unui Centru National de Management al Reactiilor Informationale, pastorit de unul dintre consilierii presedintelui versat de pe vremea comunistilor in informatiile externe. Centrul national isi propune, printre altele, sa identifice amenintarile electronice, sa atace paginile celor care nu agreeaza guvernul, sa se bage in vorba cu cei care-l critica pe Nastase, in special, si pe Iliescu, in general, si sa-i descurajeze. Razboi total cu hackerii, serverele, forumurile de discutii si alte miscari antinationale puse la cale de antiromanii de pe Internet.

Pentru ca, nu-i asa, securitatea, draga de ea, trebuie protejata. La fel si averile demnitarilor, prestigiul in fata strainatatii si cotele ametitoare din sondaje. Toate acestea pentru ca guvernul Adrian Nastase ne vrea binele si are muschii electronici sa ni-i vare pe gat chiar daca facem ciocu’ mic. Insa din poveste mult mai este...

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22