Pe aceeași temă
Noul Cod Fiscal divide legatura dintre Comisia Europeana si Executivul de la Bucuresti. Potrivit ministrului de Finante, reprezentantii CE si cei ai Guvernului roman nu au ajuns la un acord privind modificarile aduse de noul Cod Fiscal.
Divergenta creata implica faptul ca oficialii Fondului Monetar International (FMI) nu vor reveni la Bucuresti, in Iulie, potrivit Romania Libera.
"Au fost discuţii între CE, ceilalţi colegi miniştri pe fiecare subiect pe care îl au în gestiune. Au fost discuţii fructuoase. Asupra unui singur punct de pe agendă încă nu ne-am înţeles şi asupra căruia nu este un acord - Codul Fiscal", a spus seful de la Finante, Eugen Teodorovici.
De cealalata parte, FMI considera ca aprobarea noului Cod Fiscal va crea un deficit fiscal semnificativ care va antrena necesitatea unor masuri compensatorii.
Astfel, potrivit reprezentantului rezident in Romania, Guillermo Tolosa: "apreciem că pachetul de taxe aşa cum a fost aprobat de Guvern ar crea un deficit fiscal semnificativ faţă de obiectivele fiscale guvernamentale. Găsirea măsurilor compensatorii pentru acoperirea acestui deficit este foarte importantă, dar şi foarte dificilă”.
Aprobat de Parlament, noul Cod Fiscal vine cu modificari semnificative: reducerea TVA de la 24% la 19% incepand cu 1 ianuarie 2016, eliminarea “taxei pe stalp” si a supraaccizei la carburanti, scaderea impozitului pe dividente, dar da si posibilitatea primariilor sa majoreze cu 50% nivelul taxelor locale, asta in timp ce impozitul pe terenurile nelucrate poate creste cu 500%.
In acest context, Eugen Teodorovici a subliniat faptul ca Romania si-a asumat o deviere temporara de la tinta de deficit bugetar pentru 2016, ca urmare a impactului bugetar cauzat de reducerea TVA de la 24% la 19% si a impactului total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde de lei.