Pe aceeași temă
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, cererea Parchetului de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu, acuzat de DNA în dosarul şefei DIICOT Alina Bica, decizia fiind luată cu 14 voturi "pentru" şi unul "împotrivă". Cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila nu a fost aprobata, lipsind un vot pentru aprobare, relateaza Mediafax.
Cătălin Teodorescu a declarat la ieşirea din şedinţă că are încredere în justiţie. "Am încredere în justiţie, justiţia va lămuri lucrurile", a spus Teodorescu. El a venit la şedinţă însoţit de un avocat. Deputaţii din Comisia juridică discută la această oră cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila, acuzat în acelaşi dosar. Deputaţii jurişti au aprobat discutarea cazului în lipsa lui Marko Attila de la şedinţă.
DNA a cerut arestarea preventiva a celor doi deputati in dosarul Alina Bica - restituirea proprietatilor.
Procurorul general Tiberiu Nitu a transmis ministrului Justitiei referatul DNA pentru a solicita incuviintarea arestarii preventive a deputatilor Catalin Teodorescu si Marko Attila, acuzati de abuz in serviciu in dosarul in care este implicata si fosta sefa a DIICOT Alina Bica, anunta Agerpres. Deputatul PDL Catalin Teodorescu a fost pus sub acuzare luni, in timp ce deputatul UDMR Marko Attila a fost anuntat ca este urmarit penal pe 21 noiembrie, relateaza Hotnews.
CITITI SI: Crinuta Dumitrean, fosta sefa ANRP, arestata preventiv pentru 30 de zile
Cei doi au facut parte, alaturi de Crinuta Dumitrean (fost presedinte al ANRP), Alina Bica, Remus Baciu, Oana Vasilescu, Lacramioara Alexandru, Sergiu Diacomatu si Dragos Bogdan, din comisia care in martie 2011 a aprobat sa i se plateasca omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentand despagubiri pentru un teren de 13,0535 ha, situat in Bucuresti, zona Plumbuita, desi, in realitate, acel teren valora mult mai putin.
DNA arata ca, la data de 15 martie 2011, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu, au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, prin care a fost stabilita valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren in suprafata de 13 hectare, situat in Bucuresti, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentand supraevaluarea), concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.
Membrii comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata ca expertul a folosit, in cadrul metodei comparatiei vanzarilor, variabile (terenuri) care nu erau asemanatoare cu terenul supus evaluarii, din punct de vedere al suprafetei, locului amplasarii si datei evaluarii, sustine sursa citata.
Aprobarea raportului de evaluare intocmit de expert, corespunzator dosarului nr. 22714/FFCC, de catre membrii comisiei, s-a facut cu incalcarea dispozitiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, care prevad ca, in baza raportului de evaluare, Comisia Centrala va proceda fie la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare, indica procurorii.
Potrivit DNA, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au realizat faptul ca valoarea terenului era supraevaluata, aspect care reiese si din faptul ca, in sedinta din 24 februarie 2011, cand dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului.
Pe 22 noiembrie, Alina Bica, Lacrimioara Alexandru si Dragos Bogdan, fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, precum si evaluatorul Emil Nutiu, au fost arestati preventiv pentru 30 de zile.