Pe aceeași temă
Doua persoane au fost condamnate la inchisoare cu executare de Judecatoria Drobeta-Turnu Severin pentru fraudarea referendumului din 2012. Decizia este o premiera in acest caz. Totusi, premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, ca dosarele de la referendum sunt politice, conform ziare.com.
Liviu Bondoc, presedintele Sectiei de votare nr. 63 din Drobeta-Turnu Severin, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, iar presedintele Sectiei de votare nr. 170 din Girla Mare (Mehedinti), Dumitru Mirea, a primit o pedeapsa similara, de doi ani si sase luni. Decizia a fost luata in luna martie, iar dosarul se judeca in prezent la Curtea de Apel Craiova.
In motivarea judecatorilor, prezentata marti, se arata ca magistratii au audiat zeci de persoane care au votat la referendum, dar si membri si presedinti ai comisiilor de votare.
De asemenea, au fost acceptate ca probe interceptari telefonice in care presedintii discutau despre turismul electoral si fraude cu urna mobila, precum si expertize grafoscopice care au dovedit ca aceeasi persoana a semnat de zeci de ori pe listele suplimentare.
Judecatorii au stabilit ca Liviu Bondoc a avut intentia de a frauda la urne, iar infractiunea a fost consumata.
"Instanta va avea in vedere si numarul mare al persoanelor inscrise in mod nereal in listele electorale, dar si imprejurarea ca prin folosirea infractiunii s-a urmarit denaturarea rezultatului procesului de votare", au explicat judecatorii.
De asemenea, acestia au constatat ca Bondoc a pus o alta persoana sa completeze listele suplimentare sperand "in acest fel ca nu va putea fi tras la raspundere penala si ca, astfel, va reusi sa induca un dubiu in formarea rationamentului instantei".
In acelasi dosar au mai fost date si alte pedepse, cu suspendare, iar instanta a anulat mai multe sute de voturi de pe listele suplimentare aferente urnei mobile de la Drobeta-Turnu Severin (375), Girla Mare (127) si Orsova (49 de voturi).
Argumentul PSD pentru frauda: "Toata lumea e PSD-ista"
Acesta este primul dosar in care s-a dat, pe fond, condamnare cu executare, dintre cele aproape 2.000 deschise pe tema referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui.
Procurorul general, Tiberiu Nitu, a declarat saptamana trecuta ca mai sunt deschise aproximativ 900 de dosare, pentru restul dandu-se neinceperea urmaririi penale.
In schimb, in cazul celor ajunse deja in instanta au inceput sa se dea condamnari, chiar daca doar cu suspendare sau amenzi.
Intr-un alt dosar, doi dintre acuzati, fosti membri ai Sectiei de votare 105 din comuna Bistrita-Noua (Olt), au recunoscut faptele si le-au declarat judecatorilor de la Curtea Suprema ca liderii PSD i-au asigurat ca nu vor pati nimic, deoarece "toata lumea este PSD-ista".
Unul dintre cele mai mediatizate dosare este cel in care a fost trimis in judecata vicepremierul Liviu Dragnea, la data comiterii faptelor presedinte al CJ Teleorman, alaturi de alte 76 de persoane.
Procurorii DNA il acuza pe Dragnea ca a organizat un adevarat sistem national de fraudare a referendumului, printre metodele folosite fiind votul multiplu, turismul electoral si falsificarea semnaturilor. Dosarul are termen in data de 3 septembrie, conform sursei citate.